JNF UK: מחייה את השפה העברית על הבמה

קול הישראלים בבריטניה

הורידו כאן את הגיליון הדיגיטלי האחרון של מגזין עלונדון

(14/09/23- 19:00)

מחפשים אירועים ישראליים בלונדון ובבריטניה? פתחו את יומן הקהילה!

(04/09/19- 10:10)
ישראלים בלונדון ובבריטניה, תוכן מקדם
14:39 02/07/21

JNF UK: מחייה את השפה העברית על הבמה

הארגון JNF UK מטפח את היחסים בין יהודי בריטניה לישראל כבר 120 שנה, וגם בשנת הלימודים שמסתיימת בקרוב, הארגון הצליח לקיים פסטיבל לימוד מיוחד לעברית מדוברת ולהגיע לכ-3,000 תלמידים ב-18 בתי ספר וגנים יהודיים בריטיים, למרות מגבלות הקורונה | צילומים: Tammy Kazhdan-MART Photography

JNF UK - שגרירת ישראל בבריטניה ציפי חוטובלי
לחזק את הקשר של הדור הבא עם ישראל. שגרירת ישראל בבריטניה ציפי חוטובלי עם גארי מונד, הגזבר של JNF UK; השחקן אור מאיר ותלמידים מ-Independent Jewish Day School

הקידמה הטכנולוגית של העשורים האחרונים מאפשרת לקהילה היהודית בבריטניה להיות קשורה לישראל יותר משהיתה אי פעם בעבר. הטכנולוגיה הדיגיטלית מסייעת לשמור על קשר עם חברים ועם בני משפחה בחו"ל בקלות ובעלות נמוכה והוזלת מחירי הטיסה הופכת את הביקורים הפיזיים לנגישים הרבה יותר. מבחינתם של יהודים רבים בבריטניה ישראל נותרה יעד נסיעות מוביל, בעוד שמספר לא מבוטל של ישראלים (כולל קוראי "עלונדון"!) עובדים, מבקרים ומתגוררים בבריטניה.

אבל בין יהודי בריטניה לישראל עדיין נותר מכשול אחד – השפה. בעוד שבישראל רבים מבינים אנגלית, כאן בבריטניה ההיפך אינו נכון. למרבית יהודי בריטניה אין שליטה טובה מספיק בעברית. העובדה שרוב יהודי בריטניה אינם שולטים בעברית אינה מהווה בעיה משמעותית באינטראקציות היומיומיות, אבל היא מונעת מהם הבנה עמוקה יותר של ישראל ותושביה. מכיוון שישראל ממלאת תפקיד מרכזי כל כך בזהות היהודית העכשווית, היתרונות של שיפור השליטה בשפה העברית ברורים.

זה מה שהעניק ל-JNF UK את ההשראה לנקוט פעולה כדי לשנות את המצב. רבים מכירים את פעילותנו בגיוס כספים לטובת ישראל ובתמיכה במדינה היהודית. כארגון הצדקה הוותיק ביותר בבריטניה התומך בישראל אנו מהווים גשר בין יהודים כאן לישראל למעלה ממאה שנה. כיום הפילנתרופיה של הקהילה היהודית הבריטית מאפשרת לנו להשקיע במגוון רחב של תחומים בישראל, החל בחינוך ורווחה וכלה בתעסוקה ותרבות.

אף אחת מהפעולות שלנו לא היתה מתאפשרת ללא יהודי בריטניה, ולכן חשוב לנו לחזק את הקשר של הדור הבא עם ישראל. זאת הסיבה לכך שנושא החינוך בנוגע לישראל בבתי ספר יהודיים בבריטניה כה חיוני מבחינתנו. בשנים האחרונות תמכה JNF UK בתוכניות חינוך שמלמדות על ישראל ב-20 בתי ספר יהודיים ברחבי בריטניה. עבדנו בצמוד לבתי הספר וסיפקנו להם משאבים וחומרים כדי שיוכלו ליצור שיעורים המותאמים לתלמידיהם. פרויקטים מגוונים אלה לתלמידים בכל הגילאים עוזרים להם להתחבר להיסטוריה ולתרבות של ישראל ולתושביה.

JNF UK - בית הספר JFS

נשיאת ה-BOD מארי ון דר זיל, עם השחקן איתי צ׳מה ותלמידים מבית הספר JFS

הפסטיבל השנתי לעברית מדוברת של JNF UK

הפסטיבל השנתי לעברית מדוברת של JNF UK נולד מתוך המחויבות שלנו לחינוך המלמד על ישראל כאן בבריטניה. רצינו שילמדו עברית כשפה חיה – השגורה ברחוב הישראלי באותה מידה כמו בבית כנסת באנגליה – כדי לפתוח דלת לא רק להיסטוריה משותפת, אלא גם לעתיד משותף. רצינו שילמדו עברית באותו אופן שבו מתמטיקה נלמדת כמיומנות מעשית. בנוסף, רצינו להפוך את שיטת הלמידה לכמה שיותר מהנה, קלה ויעילה.

ב-JNF UK החלטנו שנוכל ליישם כוונות אלה באופן הטוב ביותר באמצעות תיאטרון. במשך כמה שעות בכל הופעה הילדים מועברים לעולם אחר – המורים מוחלפים בשחקנים, הכיתות בבמות והשיעורים בסיפורים. כדי שהאפקטיביות תהיה מרבית הבאנו, בעזרתה האדיבה של טלי צמח מ״צמח הפקות״, לבריטניה את מיטב קבוצות התיאטרון הישראליות, כמו "תיאטרון השעה".

חלק מרכזי בפסטיבל הוא המגוון. המופעים מביאים סיפורים שונים המיועדים לקבוצות גיל שונות – ותמיד יש בהם מוסר השכל או לקח לחיים.

לפעמים מדובר בסיפורי ילדים מוכרים, כמו "פינוקיו" או "הברווזון המכוער", ולפעמים הסיפורים מבוססים על החיים האמיתיים. השנה, למשל, אחד השחקנים שהופיעו בפסטיבל הוא איתי צ'מה, שבעברו היה שחיין מקצועי שייצג את ישראל באולימפיאדה. פתאום יש לילדים הזדמנות לשמוע בעברית סיפור אמיתי של מישהו שמתגבר על אתגרים והופך לספורטאי אולימפי – חוויה ייחודית ומעוררת השראה, שאחרת הם לא היו זוכים לה.

JNF UK - איתי צ'מה - שחיין מקצועי שייצג את ישראל באולימפיאדה

פתאום יש לילדים הזדמנות לשמוע בעברית סיפור אמיתי של מישהו שמתגבר על אתגרים והופך לספורטאי אולימפי. התלמידים של בית הספר Etz Chaim עם השחקן איתי צ'מה – שחיין מקצועי שייצג את ישראל באולימפיאדה

למרות כל המגבלות, הפסטיבל הציע לבתי הספר דרך מהנה להשלים את הפערים

השנה – שהיא הפעם השלישית שבה אנו מקיימים את הפסטיבל – הציבה גם מכשולים ייחודיים בפני JNF UK בשל מגיפת הקורונה. היינו צריכים לארגן את האירוע בבתי הספר תוך כדי התמודדות עם חוסר הוודאות לגבי השאלה אם הפעילות תתאפשר או לא. בשל מגבלות שמירת המרחק הקהל היה צריך להיות מצומצם יותר, ולכן היינו צריכים להגדיל מאוד את מספר ההופעות.

למרות כל המגבלות, במיוחד השנה היה חשוב לנו להבטיח את קיום הפסטיבל, מכיוון ששנת המגיפה גרמה לפיגור משמעותי בחומר הלימוד בעברית. הפסטיבל הציע לבתי הספר דרך מהנה להשלים את הפערים.

באמצעות הפסטיבל השנה הצליח JNF UK להגיע לכמעט 3,000 תלמידים ב-18 בתי ספר וגנים יהודיים בריטיים. נדרשה עבודה קשה מאוד, אבל המאמץ הוכיח את עצמו, מה שניכר בתגובות שקיבלנו, בעיקר מהמשתתפים החשובים ביותר – הילדים:

רובי: "אני אוהבת איך שהם שילבו גם את העברית וגם את האנגלית במופע, כדי שנוכל להבין את זה. זו היתה הצגה ממש טובה ומאוד מעוררת השראה!"

עדה: "זה היה נהדר. זה היה כל כך מצחיק!"

יובל: "הבנתי הכל בעברית כי אני מדבר עברית. אהבתי את זה!"

הצלחת הפסטיבל לעברית מדוברת של JNF UK מראה כי למרות היותו בן 120 שנה, JNF UK עדיין מוצא דרכים חדשות וחדשניות לטפח את היחסים בין יהודי בריטניה לישראל.

נדרשה עבודה קשה מאוד, אבל המאמץ הוכיח את עצמו, מה שניכר בתגובות שקיבלנו. התלמידים עם השחקן מייקל גולד בהצגה ״הברווזון המכוער״ בבית הספר Mathilda Marks Kennedy

מצאתם טעות?
תגיות : JNF UK, אירועים לילדים בלונדון, איתי צ׳מה, בריטניה ישראל, בתי ספר בבריטניה, גני ילדים בבריטניה, הצגות לילדים בלונדון, יהודי בריטניה, יחסי בריטניה ישראל, ישראל בריטניה, לימוד עברית בבריטניה, מייקל גולד, עברית בבריטניה, ציפי חוטובלי, תלמידים בבריטניה
יכול לעניין אותך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *