עומר לוגסי

עומר לוגסי הוא מדריך הסיורים הקולינריים "רעבים בלונדון" – סיורים המשלבים אוכל מיוחד ואמנות רחוב בשכונות הכי מרתקות וצבעוניות בלונדון. מידע נוסף על הסיורים ועדכונים תוכלו למצוא בעמוד הפייסבוק של ׳רעבים בלונדון׳. כמו כן, עומר מנהל את האתר ״לונדוניסט״ שבו תמצאו מידע, המלצות וטיפים שווים על לונדון.

“מזל״: הסיפורים שמאחורי המנות

אני מכיר את השף אביב באום עוד מימי "מלאבס", המסעדה המעולה בקנזינגטון, שם אהבתי לשבת על אוכל רחוב ישראלי טעים ובלתי מתיימר, לצד כוס של גולדסטאר קרה. במלאבס, לראשונה התמכרתי לטעמיו של אביב במטבח, המבשרים בעיניי את הטעם הקרוב יותר לאוכל "כמו בארץ". שם גם גיליתי שהוא גדל באותה שכונה כמוני בפתח־תקווה, מה שאולי מסביר את החיבה הגדולה שלו לאוכל רחוב פשוט, טעים ובלתי מתיימר, כמו בעיר הולדתנו.

מסעדת "מזל", בהנהגת השף אביב באום ונטע שגב, חוגגת עכשיו שנה וממשיכה להיות יעד מבוקש עבור מי שמתגעגעים לטעמי אוכל רחוב ישראלי בלונדון. מהשווארמה עם התיבול הישראלי המדויק ועד למרק התימני – כל מנה מגיעה עם סיפור משלה, ונראה כי הישראלים המקומיים, יחד עם הקהילה היהודית של לונדון והתיירים המחפשים כשרות, התמכרו לאוכל רחוב "כמו בארץ", והם מגיעים בהמוניהם להתפנק במגוון המרשים של המאכלים: שווארמה, חומוס, פלאפל, מסבחה, סלטים, שיפודים, עראייס, ואפילו שניצלים, כולם מככבים על השולחנות בשילוב עם בירה גולדסטאר מקורית, או פחית מיצים מהארץ. נראה כי אירועי ה-7.10 רק חיזקו את הרצון של הישראלים לחזור ולחזק עסקים ישראלים בעיר, וזה גרם להרבה מאיתנו לבקר בקמדן ולהתעדכן בתפריט.

הנה כמה מהסיפורים שמאחורי המנות הבולטות ב״מזל״:

השווארמה

"כילד, שווארמה הייתה המאכל המועדף עלי. כשיצאתי מניתוח בגיל 14, השאלה הראשונה ששאלו אותי הייתה 'מה בא לך לאכול?' והשבתי מיד - שווארמה. 'שווארמה נדב' בפתח תקווה הייתה הבית השני שלי. כשעברתי ללונדון, כמו הרבה ישראלים כאן, חסרה לי שווארמה טובה, בסגנון ישראלי, כי מי שגרים פה יודעים שהדונרים זה משהו אחר וזה לא מספק את הסחורה. לפני שפתחנו את 'מזל', נסעתי לארץ לחודש כדי ללמוד מהמומחים איך להכין שווארמה בסגנון ישראלי. הייתי קם ב-4:30 בבוקר, נכנס למטבחים של 'כתר המזרח' בתל אביב או 'טורקיש שווארמה' בפתח תקווה ולמדתי מהם איך לבנות את השווארמה המושלמת. זה היה מקצוע בפני עצמו, וכמובן שהשקעתי גם הרבה בתערובת התבלינים שלנו. מה שאני ממליץ הכי לישראלים שבאים אלינו, זה לנסות את השווארמה עם הפיתה הפלאפית, הבשרנית והממכרת שלנו."

הבעלים של מסעדת מזל בלונדון אוכל ישראלי
נטע ואביב. צילום: Justyna Radon

החומוס

"החומוס שאני ונטע אוהבים הוא חומוס חלק, עם אחוז טחינה מאוד גבוה - חומוס גלילי, כן כן. כמו הרבה אנשים במרכז, גם אני מעריך את אבו חסן ביפו, אך גם מקומות כמו 'פונדקי איילון' בפתח תקווה מצליחים לשדרג את הטעם והטקסטורה של החומוס שלהם בצורה מיוחדת. ב'מזל', אנו מביאים גרגירי חומוס בגודל 7 מ"מ מהארץ, ומעבירים אותם דרך מכונה מיוחדת המקנה להם מרקם קרמי במיוחד. אנו מוסיפים לזה המון טחינה, ומתבלים בצורה שמשאירה אותו טעים ונקי. היום ב'מזל', ניתן למצוא חומוס קלאסי, חומוס שווארמה, וחומוס בשר (כבש) טחון. ולאחרונה הוספנו גם קטגוריה חדשה - מסבחה, שמעיפה אנשים באוויר."

חומוס במסעדת מזל בלונדון
החומוס. צילום: עומר לוגסי

המרק התימני

"מרקים היה אחד מהדברים האהובים עלי כילד, ומאוחר יותר, כאשר אחי התחתן עם תימנייה, תמיד אכלנו מרק תימני בארוחות שישי. בנוסף, מרק תימני הוא מנה פופולרית בפתח תקווה, כמו במסעדת 'חירק' ברחוב שטמפפר או 'מאמיס' בשכונת שעריה. כשעבדתי בתל אביב, אכלתי קבוע אצל ״שמעון מלך המרקים״ בכרם. מבחינתי, מרק תימני הוא בדיוק מה שמתאים למזג האוויר הלונדוני, ותמיד חלמתי ליישם את זה פה בלונדון. כשפתחנו את 'מזל', הייתה לי הזדמנות להביא את הטעם המוכר והאהוב עלי ללונדון. צריך היה להוסיף מרק עוף לתפריט, ואמרתי לעצמי שזו ההזדמנות שלי להביא ללונדון סוף סוף מרק תימני."

מרק תימני אוכל ישראלי בלונדון מסעדת מזל

העראייס

"בעת בניית התפריט של 'מזל', חיפשנו מנה ראשונה שתהיה בשרית. חשבנו על סיגרים ומנות נוספות, אך מהר מאוד הבנו שאף אחד בלונדון לא מכין עראייס כמו שאנחנו אוהבים. זו הייתה הזדמנות טובה להכניס את המנה הפופולרית מאוד מימי 'מלאבס' לתפריט שלנו. אנו משתמשים בבשר טלה איכותי מאוד עם אחוז שומן גבוה של 25%, מעורבב בפטרוזיליה ותיבול עדין. רציתי לוודא שאנו לא משנים את הטעם המיוחד של הטלה האיכותי שלנו. אנו משלבים בין גריל לתנור, וכאשר הבשר מוכן, אנו מכסים אותו בכמות גדולה של טחינה ועמבה."

עראייס אמיתי במסעדת מזל
העראייס. צילום: Justyna Radon

הרטטוי

"את הרטטוי הכנסנו ל'מזל' לאחרונה, והוא הפך ללהיט בקרב צמחונים וטבעונים, אבל לא רק. מדובר בתבשיל של פלפלים, חצילים ועגבניות שעובר בישול איטי מאוד, מה שמעניק טעם עשיר במיוחד. אנו מגישים את זה עם טחינה סמיכה, שיש לה מרקם ממש כמו חומוס, מה שהופך את המנה לקטיפתית במיוחד, אך פחות כבדה מחומוס, ומתאימה מאוד לניגוב או אכילה עם פיתה."

רטטוי במסעדת מזל בלונדון אוכל ישראלי
הרטטוי. צילום: עומר לוגסי

השיפודים

"מסעדות שיפודים היו אחד מהדברים האהובים עלי כנער. חיכיתי כל כך לנסוע עם המשפחה לאכול בשכונת התקווה, או עם החברים ב'פונדקי איילון'. היה ברור לי ש'מזל' צריכה גם להיות טובה בשיפודים, כך שהם היו חלק מ'פתיחת השולחן' של מסעדה ישראלית איכותית. השיפודים עצמם עיצבנו כך שיראו כמו בארץ, עם השיפוד הארוך של הקבב. אנחנו מכינים היום שיפודי קבב (טלה), שיפודי פרגיות, שיפודי אנטריקוט ושיפודי פילה. אנו לא מתפשרים בנתחים ובוחרים את הבשר האיכותי ביותר, ומשפדים על שיפודי ברזל, שמוליכים את החום ומבשלים את הבשר מבפנים. אנחנו מאוד גאים בשיפודים שלנו."

שיפודים במזל בלונדון
השיפודים. צילום: Justyna Radon

www.mazal.london Unit 192, 2nd Floor, Hawley Wharf, London NW1 8AA ראשון - חמישי 11:30-22:00 (הזמנות אחרונות)

כתבה זו פורסמה בגיליון המודפס שלנו. רוצים לקרוא את כולו? אתם יכולים - כאן

הגלריה שתמיד פתוחה

במהלך חמש השנים האחרונות, זכיתי להכיר לעומק ולחיות את סצנת אמנות הרחוב המזרח-לונדונית באופן יומיומי, וזה כולל מפגש עם עשרות אמנים מוכשרים, שלרבים מהם קונספט ייחודי והרבה מיומנות ויצירתיות. הנה כמה מאמני הרחוב האהובים עלי במיוחד, הפעילים ממש כאן ברחובות לונדון:
ווסקרסקי – Woskerski
מהאמנים האהובים עלי בלונדון, שהיצירות שלו מאופיינות בהיפר-ריאליזם וצבעוניות בוהקת. לעתים הוא מצייר עם הקשר לעונה (האנשה של אבטיחים בקיץ, דלעת בתקופת ההאלווין, איש שלג בכריסמס וכו׳), ולעתים עם הקשר לתרבות ולמקום (מיסטר בין עם אוטובוס לונדוני), אבל מה שבטוח, זה תמיד יהיה ציור שקשה להתעלם ממנו. לפני שנתיים ראיינתי אותו לאתר ״לונדוניסט״, שם הוא סיפר על היצירה שלו ועל איך הוא מרגיש כשמורידים ציור שלו, מה שלפעמים כואב לי באופן אישי, במיוחד כשאני רוצה להראות את הציורים שלו למטיילים שלי. [gallery size="full" ids="https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2022/09/01_Woskerski_02.jpg|,https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2022/09/01_Woskerski_03.jpg|,https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2022/09/01_Woskerski_04.jpg|"]
דיויד ספיד – David Speed
אמן בריטי שהחל את דרכו בתחילת שנות האלפיים, בהתחלה כאמן גרפיטי שמצייר על קירות לא חוקיים, ולאחר מכן ״התמסד״ והתחיל להיות מוכר ולצבור קהל והכרה. כיום הוא מכנה את עצמו ״אמן ניאון״, בזכות יצירות הנאון הוורוד הייחודיות שלו, שמעטרות את רחובות שורדיץ׳ ומזרח לונדון, טכניקה שהוא פיתח בשנת 2018, והשתכללה מאוד במהלך הקורונה, כשפתאום היה לו הרבה יותר זמן פנוי להתאמן. כדי להשיג את האפקט הדרוש, הוא מצייר בשכבות, כשמעל השכבה התחתונה עולה שכבה נוספת של ספריי ורוד זוהר. [gallery columns="2" size="full" ids="https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2022/09/02_David-Speed_04.jpg|,https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2022/09/02_David-Speed_03.jpg|,https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2022/09/02_David-Speed_02-e1664534108788.jpg|,https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2022/09/02_David-Speed_01.jpg|"]
אונלי – ONLY
עוד אמן שהקוביד כנראה תרם לא מעט לתהליך היצירה שלו. הוא התחיל לצייר כבר בגיל חמש, אבל אחרי שנשר מבית ספר לאמנות, עזב את התחום, וחזר לעשות גרפיטי רק בתקופת הלוקדאון, כשהרחובות היו שקטים, וזה תרם לו לא מעט למוזה, לצד ביקור בכנסיות. הוא מגיע ממשפחה דתית, ואוהב לשלב ביצירה שלו אלמנטים דתיים, פגאניים, היסטוריים ומלחמתיים. הוא מצייר באופן ייחודי, כשהאותיות של השם שלו תוחמות את הציור. לעתים, במקום לצייר ישירות על הקיר, הוא תולה על הקיר את ציורי הענק שלו, בשילוב עם תאורה. הוא מאוד חרד לפרטיות שלו ולא מוכן לחשוף את שמו האמיתי, אבל לאחרונה הצלחתי לראיין אותו, ואפרסם את זה בקרוב. [gallery columns="2" size="full" ids="https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2022/09/03_Only_01-e1664534261714.jpeg|,https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2022/09/03_Only_02-e1664534652545.jpg|,https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2022/09/03_Only_002-e1664534369227.jpg|,https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2022/09/03_Only_003-e1664534337400.jpg|"]
אברהם.או – Abraham.O
אמריקה הלטינית היא חממה לא קטנה לאמני רחוב, שחלקם בחרו בלונדון כביתם בשנים האחרונות. בחורף שעבר, עבר לכאן האמן המדהים הזה, שמגיע מאל סלבדור שבמרכז אמריקה, ומעטר לא רק את רחובות מזרח לונדון, אלא גם את רחובות הדרום העמוק והפחות-מוכר של העיר. אברהם מתמחה בדיוקנים ריאליסטיים בשחור-לבן, כשהדמויות שהוא מצייר הן לרוב של אנשים מבוגרים ממוצא לטיני ילידי, תוך הדגשת הקמטים ותווי הפנים. לעתים הוא גם ״מגוון״ ומצייר דמויות צעירות יותר (אבל גם של ילידים), או דיוקנים בשחור לבן תוך שימוש ברולר. [gallery columns="2" size="full" ids="https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2022/09/04_Abraham_01.jpg|,https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2022/09/04_Abraham_02.jpg|"]
פאנה קאפן – Fanakapan
אמן שהחל כסקייטר ומעצב תפאורה בדרום מערב אנגליה, ובסביבות שנת 2000 החל לצייר על קירות, בהתחלה באמצעות שבלונות, ולאחר מכן מצא סגנון ייחודי משל עצמו, ששם דגש על ציור היפר-ריאליסטי של חפצים בתלת מימד. בהתחלה הוא היה מצייר בעיקר מיכלי ספריי מעוכים תלת-מימדיים, אך לאחר מכן הוא החל לצייר בלונים שקופים ובלוני הליום, וכיום רבים מכנים אותו ״אמן הבלונים״, על שם ציורי הבלונים הריאליסטיים שלו, שלפעמים נראים מרחוק כמו בלון לכל דבר, עם דגש מדהים על טקסטורת הבלון, השתקפויות, אור וצל. למעשה הוא ה״חלוץ״ של סגנון ה״בלון גרף״, ואמנים מכל העולם כיום מציירים בלונים תלת מימדיים בהשראתו. [gallery columns="2" size="full" ids="https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2022/09/05_Fanakapan_01.jpg|,https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2022/09/05_Fanakapan_02.jpg|"] עומר לוגסי הוא מדריך סיורי האוכל והגרפיטי ״רעבים בלונדון״ והאתר ״לונדוניסט״, שבו תמצאו המון מידע, טיפים והמלצות על לונדון.

א יידישע ראסטמאן

ברוכים הבאים לאחת השכונות הכי צבעוניות ומעניינות בלונדון! הפעם בחרתי להתמקד בשכונת בריקסטון שבדרום לונדון, שעליה כתבתי בעבר גם כאן בעלונדון, ובה אני גם מקיים סיורים קולינריים שווים. אתם מוזמנים להצטרף אלי למסע קולינרי באחת מהשכונות הכי כיפיות וצבעוניות בעיר, ולאכול איתי אוכל ג׳מייקני, קולומביאני, ברזילאי, יפני ועוד: [x_video_embed type="16:9"][/x_video_embed]
שכונת בריקסטון בלונדון - קצת היסטוריה
שכונת בריקסטון, לונדון, נחשבת כיום למרכז של הקהילה האפרו-קריבית בלונדון. הכל החל אי שם בשנת 1948. באותה שנה של עצמאות ישראל, הגיעה לבריטניה ספינת מהגרים ועליה 492 ג׳מייקנים, שקיבלו היתר מיוחד לעבוד בבריטניה בימים שאחרי מלחמת העולם השנייה. אותם מהגרים התיישבו, בין היתר, בשכונות קלאפהם ובריקסטון שבדרום לונדון. במהרה הקהילה הג׳מייקנית הלכה וגדלה, ובסוף שנות ה-60 כבר חיו בלונדון כמעט 200 אלף ג׳מייקנים, לצד מהגרים מאזורים אחרים בקריביים. עם השנים הפכה בריקסטון ל״מעוז״ של אוכל קריבי, לצד מטבחי מהגרים אחרים שהגיעו לאזור, למשל אוכל לטיני, אפריקאי ואפילו אסיאתי. החל מסוף שנות התשעים בריקסטון החלה להתעורר, והפכה משכונת פשע לאחת מהשכונות המגניבות והמסקרנות בלונדון כולה. במקביל לגלי ההגירה מג׳מייקה, החלו להגיע ללונדון מהגרים ממקומות אחרים בקריביים, למשל טרינידד, הרפובליקה הדומיניקנית, ברבדוס, האיטי ועוד. אליהם הצטרפו גם המהגרים ממערב אפריקה (בעיקר ניגריה וגאנה) להם יש קשרי דם ותרבות לקריביים (תושבי הקריביים הם צאצאי העבדים שהובאו ממערב אפריקה). היום קיימת בלונדון תרבות אפרו-קריבית עשירה ומפותחת, בעיקר באזורים כמו בריקסטון, האקני, לואישהאם, טוטנהם, פקהם, סטונברידג׳ ועוד.
הבריטים רעבים למטבח הג׳מייקני
מבין המטבחים האפרו-קריביים הפועלים כרגע בלונדון, הבולטים ורבי ההשפעה ביותר הם המטבחים של ג׳מייקה, טרינידד, ניגריה ואתיופיה, אך המטבח היחיד שבאמת ״תפס״ ותפס חזק הוא המטבח הג׳מייקני. הודות למנות כמו ג׳רק צ׳יקן (עוף מעושן ומתובל במרינדה ייחודית שכוללת בין השאר פלפלי סקוטש בונט, תימין, פלפל אנגלי ותבלינים רבים נוספים), קארי עז, פאטי (סמבוסק ג׳מייקני) ושאר מנות פופולריות, הפך המטבח הזה לפופולרי לא רק בקרב הקהילות האפרו-קריביות אלא גם בקרב הבריטים עצמם, וכיום אין כמעט שכונה ברחבי לונדון שאי אפשר להשיג בה אוכל ג׳מייקני וקריבי, אבל ה-מעוז של המטבח הזה, היא כאמור שכונת בריקסטון. [caption id="attachment_33627" align="aligncenter" width="1000"] ג׳רק צ׳יקן, עוף מעושן ומתובל במרינדה ייחודית[/caption] בשכונת בריקסטון תמצאו בין השאר שוק מעניין, שבו פירות וירקות טריים היישר מהקריביים ומאזורים אחרים בעולם, שאת חלקם קשה להשיג באזורים אחרים בלונדון (לדוגמה – ג׳ק פרוט טרי, פלפלי סקוטש בונט, ברד פרוט, יאם, קסאווה, פלנטיין ועוד). בנוסף, בבריקסטון ישנו מתחם מרתק של חנויות קטנות ומסעדות פועלים משפחתיות בשם ״בריקסטון וילג׳״, שבסרטון שלמעלה ביקרתי ואכלתי בחלק מהן. בשכונה גם פועל מתחם מכולות (קונטיינרים) בשם פופ בריקסטון, שבו תמצאו דוכני אוכל בינלאומי לצד חנויות ומעין ׳מרכז קהילתי׳, אך נכון לתקופת הקורונה המרכז נסגר, ועתידו כרגע לא ברור (מקווים מאוד שיפתח מחדש בהמשך).
סיורים קולינריים בלונדון (ברגל): בקרוב
אין ספק שמדובר בשכונה מסקרנת וייחודית, שחלק מהקסם שלה הוא העובדה שהיא עדיין לא הפכה למתויירת, אולי בגלל המיקום שלה מדרום לנהר וקצת מחוץ למעגל השכונות של מרכז לונדון, אך זה גם מה שמשאיר אותה ואת השווקים שלה אותנטיים יחסית. מקווה שתיהנו מהסרטון ומשכונת בריקסטון, וכשמשבר הקורונה יסתיים ואחדש את הסיורים, אתם מוזמנים להצטרף אלי לסיור קולינרי מרתק בשכונה!            

בריקסטון: הפנינה המפתיעה של דרום לונדון

בריקסטון (Brixton) היא מהשכונות שיש להן קסם משלהן, שלא כל אחד יכול להבין או להתחבר אליו בביקור בודד או בלי הכנה מוקדמת. במבט ראשון, בריקסטון עלולה להיראות למבקרים בה מעט “הארדקור”, עם שוק שכונתי צפוף ועמוס בפירות, ירקות, קצביות ודגים. אבל אלה שמספיק חכמים לתת לבריקסטון את הצ׳אנס ולהיכנס קצת פנימה, לחקור ולטייל בה, יגלו הרבה יותר מעוד שכונת מהגרים לונדונית. הריחוק מהמרכז והקהילה האפרו־קריבית השאירו את בריקסטון אותנטית למדי ויש לה קסם, צבע, מוזיקה, קצב והיסטוריה שהופכים אותה לאחת מהשכונות המגניבות (והטעימות!) בלונדון כיום. בריקסטון, שעד שנות ה־50’ הייתה בעיקר שכונת מעמד הפועלים מוזנחת, הפכה באמצע המאה הקודמת למרכז הקהילה הקריבית של לונדון, בעיקר בזכות גלי מהגרים שהגיעו אליה ישירות מג’מייקה בסוף שנות ה־40’. יחד עם הג׳מייקנים, הגיעו לבריקסטון במהלך השנים גם הרבה אפריקאים ולטיניים, שתרמו גם הם לאווירה הבינלאומית בשכונה. לצד כל אלו, התקיימה בבריקסטון תמיד סצנה מוזיקלית שוקקת, עם חנויות תקליטים, מוזיקת רגאיי ברחובות, דיוויד בואי והקלאש שהגיעו מכאן, וכמובן הבריקסטון אקדמי - אולם הופעות מהחשובים בעיר, שאירח (ועדיין מארח) את גדולי המוזיקאים, במיוחד בשנות ה־70’ וה־80’. אין להקת רוק גדולה שלא הופיעה במקום. אחרי שנים לא הכי שקטות, כולל מהומות על רקע גזעי בשנים 1981 ו־1995, החל באמצע שנות ה־90’ תהליך שנמשך עד היום ונקרא ג’נטרפיקציה - תהליך שבמהלכו עברו (ועדיין עוברים) לאזור יותר ויותר אמנים, בורגנים וצעירים. השכונה שינתה את פניה, ומאז היא מושכת אליה אמני גרפיטי, מוזיקאים, בליינים ויזמים. רק שבניגוד לשכונות שכבר “השלימו” את המהפך (שורדיץ’ למשל), נדמה שמשהו בבריקסטון נותר מאוד אותנטי, אולי בגלל המוני האפריקאים והקריבים שממלאים את השוק ומחפשים את חומרי הגלם, הירקות והפירות האקזוטיים שקשה להשיג בכל מקום אחר בלונדון, ואולי בגלל המרחק היחסי ממרכז לונדון. מה שבטוח, בריקסטון היא אחת מהשכונות המומלצות למי שרוצה לחוות את לונדון המתחדשת והצבעונית שמחוץ למרכז המתוייר. הנה כמה מהמקומות השווים ביקור בבריקסטון. [caption id="attachment_30953" align="aligncenter" width="1000"]מתאים למי שרוצה לחוות את לונדון המתחדשת והצבעונית שמחוץ למרכז המתוייר. בריקסטון מתאים למי שרוצה לחוות את לונדון המתחדשת והצבעונית שמחוץ למרכז המתוייר. בריקסטון[/caption]
השוק שעדיין לא מתוייר להחריד | שוק בריקסטון
שוק בריקסטון (Brixton Market) הוא מבין השווקים הידועים בלונדון, זה אולי השוק היחיד שהצליח באמת לשמר את האופי שלו ולא להפוך למתוייר וממוסחר להחריד. שוק בריקסטון הוא לא שוק יפה, מתוקתק או היפי, אלא עדיין שוק “הארדקור”, שבו יש בעיקר פירות וירקות אקזוטיים, כמו יאם, קסאווה, פלנטיין וג’ק פרוט, שאנשי הקהילות האפריקאיות והקריביות לא יכולים בלעדיהם. ובכל זאת, בסמטאות המקורות שסביב השוק תמצאו גם לא מעט מקומות טעימים ומעניינים. מומלץ כשאתם כאן לאכול ג’רק צ’יקן, זנב שור ואוכל ג’מייקני/קריבי אותנטי ב־Healthy Eaters, לקנות חתיכת ג’ק פרוט טרי באחת מהחנויות בסוף השוק, ולשוטט בסמטאות המקורות שלצידו, שם תמצאו בין השאר מסעדות ומכולות ג’מייקניות, ברזילאיות, אפריקאיות ואפילו אסיאתיות, ומאפייה שלמה שכולה טבעונית (Ms. Cupcake). ואי אפשר עם קצת היסטוריה: הרחוב הראשי של השוק, Electric Avenue, נקרא ככה בגלל שהוא היה הרחוב הראשון בלונדון שהואר בתאורה חשמלית, אי שם בסוף המאה ה־19. [gallery columns="2" size="full" ids="https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2019/05/Brixton_Market_exoticvegs.jpg|אנשי הקהילות האפריקאיות והקריביות לא יכולים בלעדיהם. שוק בריקסטון,https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2019/05/2-1.jpg|ה-מקום לפירות וירקות אקזוטיים. שוק בריקסטון"]
מנות מושקעות מכל העולם | בריקסטון וילג׳
בריקסטון וילג׳ (Brixton Village) הוא מעין “שוק מקורה” ובו כמה סמטאות, שכוללות בין השאר מסעדות ביתיות, חנויות קטנות לממכר כלי ביד בעבודת יד, מעדניות, מכולות של עמים שונים וכד’. אין כמעט מקום בינלאומי יותר מזה. תמצאו כאן מסעדות קולומביאניות, אריתראיות, סיניות, יפניות, מקסיקניות, תאילנדיות ועוד. בבריקסטון וילג’ אני ממליץ על Mamalan, שמוכרת תבשילי רחוב בסגנון בייג’ין, ויש להם בין השאר מרק בקר עשיר במיוחד. מומלץ גם Okan, שמציעים חביתות אוקונומיאקי יפניות מושקעות עם בשר, נודלס, פירות ים ועוד, לצד סאקה. מי שרוצה לדגום עוד קצת אוכל קריבי - נסו את Fish, Wings and Tings. למי שרוצה לנסות אוכל קולומביאני בקרו ב־El Rancho De Lalo. כאן, אגב, נמצא גם הסניף הראשון של רשת ההמבורגריות Honest Burger. [gallery columns="2" size="full" ids="https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2019/05/5.jpg|חביתות יפניות עם נודלס, בשר, פירות ים ועוד. דוכן אוקן,https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2019/05/6.jpg|מרק בקר סיני עשיר. מסעדת מאמאלאן "] [caption id="attachment_30963" align="aligncenter" width="1000"]בריקסטון וילג׳ - מסעדת מאמאלאן תבשילי רחוב בסגנון בייג’ין. מסעדת מאמאלאן המומלצת בבריקסטון וילג'. צילום: נורית פלד[/caption]
המתחם התוסס ביותר בבריקסטון | פופ בריקסטון
פופ בריקסטון (Pop Brixton) הוא פרויקט קהילתי זמני שהפך לסיפור הצלחה. קבוצת יזמים צעירים קיבלו היתר מהעירייה להשתמש בשטח נטוש, להציב בו מכולות (קונטיינרים) ולהפוך אותו למתחם בילויים, אוכל, שתייה ומוזיקה לתושבי השכונה. המתחם הפך ללא פחות מסיפור הצלחה דרום־לונדוני, וכיום הוא פעיל ותוסס מתמיד, כשבשעות הערב הוא מתמלא עד אפס מקום במקומיים שמגיעים לבלות. תמצאו כאן ברים, מסעדות ובערבים אפילו מסיבות. אני ממליץ על דוכן הקרפים הצרפתיים הממכרים L’Amuse Bouche, הארפה הוונצואלית של Petare, הראמן המצויין של Koi והמנות הוויאטנמיות ב־Viet Box, וכל זה לצד המון אווירה, מוזיקה ואלכוהול. אם נתקלתם במתחם מכולות אחר, למשל BoxPark, תזכרו שפופ בריקסטון היה שם קודם, והוא גם מגניב יותר מכל מתחמי הקונטיינרים האחרים בעיר. [gallery columns="2" size="full" ids="https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2019/05/7-1-e1557494813962.jpg|מתחם מכולות עצמאי מגניב, ושמח במיוחד בערב. פופ בריקסטון,https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2019/05/8-1-e1557494777233.jpg|סיפור הצלחה דרום־לונדוני. פופ בריקסטון"]
חצר בירה ואוכל ג’מייקני מעולה | הדיוק אוף אדינבורו
מבחוץ, הדיוק אוף אדינבורו (The Duke of Edinburgh) נראה כמו עוד פאב טיפוסי. אבל חצר הבירה של הפאב הזה היא אחת מהגדולות בלונדון כולה, וכנראה הגדולה ביותר מדרום לתמזה. בנוסף, בימי הקיץ המקום מהווה נקודת מפגש לצעירים מהאזור, ויש כאן לפעמים גם אירועים, מוזיקה חיה, שידורי ספורט ועוד. בנוסף, מי שאחראים כאן לאוכל הם לא אחרים מאשר White Men Can’t Jerk - חבר’ה שמכינים אוכל ג’מייקני (בדגש על ג’רק צ’יקן, כמובן) - מהטעימים ביותר בלונדון. [caption id="attachment_30959" align="aligncenter" width="1000"]מחצרות הבירה השוות בלונדון. דיוק אוף אדינבורו מחצרות הבירה השוות בלונדון. דיוק אוף אדינבורו[/caption]
בר־מסעדה ספרדי מומלץ | פאב גרמיו דה בריקסטון
בקומת המרתף של הכנסייה St. Matthew’s ומול מועדון ההופעות הידוע Electric Brixton, נמצא פאב גדול ומרשים בשם גרמיו דה בריקסטון (Gremio de Brixton). זהו למעשה גם בר־מסעדה ספרדי עם טאפאסים, אוסף יינות ספרדיים ומדי פעם מתקיימות במקום הופעות של להקות לטיניות או סטים של די־ג’יי מקומיים. [caption id="attachment_30966" align="aligncenter" width="1000"]פאבים בלונדון - גרמיו דה בריקסטון פאב גדול ומרשים בקומת מרתף של כנסייה. גרמיו דה בריקסטון[/caption]
מסעדה מצליחה בתוך בית כלא | דה קלינק
דה קלינק (The Clink) היא מסעדה ייחודית שנמצאת בכלא בריקסטון, מתופעלת על ידי האסירים עצמם והיא למעשה חלק מתוכנית לשיקום אסירים, שנותרו להם פחות משנתיים במאסר והצליחו להתקבל. הפרויקט הזה מכשיר אותם לעבוד בקולינריה ברמה הגבוהה ביותר, ולרוב אחרי העבודה במסעדה והשחרור מהכלא הם משתלבים כטבחים במסעדות יוקרה. המסעדה זוכה בעקביות מדי שנה בפרסים ומופיעה בדרך קבע במצעדי “המסעדות הטובות בלונדון” השונים. התפריט הוא אירופאי מודרני ומציע רמת האוכל גבוהה, ואלכוהול לא מוגש כאן כלל. כל ההכנסות הן למען שיקום האסירים והמשך התוכנית הייחודית הזו, שמיושמת בהצלחה בחמש ערים שונות בבריטניה. [gallery columns="2" size="full" ids="https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2019/05/Food-Preparation-2-e1557495667171.jpg|מתופעלת על ידי האסירים עצמם. דה קלינק,https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2019/05/The-Clink-Restaurant-at-HMP-Brixton-e1557495635579.jpg|מסעדה ייחודית בכלא בריקסטון. דה קלינק"] [gallery columns="2" size="full" ids="https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2019/05/Learner-and-Dish-e1557495718629.jpg|תפריט אירופאי מודרני ברמה גבוהה. מנה במסעדת דה קלינק,https://alondon.net/new-site/wp-content/uploads/2019/05/Iced-Caramel-Parfait-e1557495694354.jpg|מופיעה במצעדי המסעדות הטובות בלונדון. מנה במסעדת דה קלינק"]
ההמבורגרים המושחתים ביותר | דיפ אנד פליפ
חובבי האוכל המושחת לא ירצו לדלג על דיפ אנד פליפ (Dip N Flip) - אחד מהמקומות שמגישים את הכריכים וההמבורגרים המושחתים והנלוזים ביותר, ולצדם אמבטיות של גרייבי (רוטב בקר) לטבילה. במקום “מתמחים” בהמבורגרים מושחתים במיוחד, עם המון תוספות (המבורגר הכבש מומלץ כאן במיוחד, לדעתי), ויש גם מילקשייקים אלכוהוליים, תוספות מושחתות ועוד. [caption id="attachment_30960" align="aligncenter" width="1000"]לאכול בלונדון - דיפ אנד פליפ מישהו פה הגזים. דיפ אנד פליפ[/caption]
מהמקומות היפים בדרום לונדון | בלוז קיטשן
הסניף הבריקסטוני של המיני־רשת בלוז קיטשן (Blues Kitchen) הוא האהוב עליי מכולם. מדובר בשילוב של מסעדה, פאב ומועדון הופעות בסגנון אמריקאי דרומי, עם מוזיקת בלוז (לעיתים הופעות חיות), בשרים מעושנים והמון אלכוהול וקוקטיילים. אני ממליץ לאכול כאן בעיקר את צלעות הבקר (ג’מבו שורט ריב) ואת מנת הפתיחה של ה־Ox Cheeks. והבונוס: מדובר באחד מהמקומות היפים והנעימים ביותר לשבת בהם בחלק הזה של העיר. [caption id="attachment_30961" align="aligncenter" width="1000"]בשר, אלכוהול והופעות חיות בלונדון - בלוז קיטשן בשר, אלכוהול והופעות חיות. בלוז קיטשן[/caption]

לאכול בגדול בבריסטול

במרחק שעתיים מהבירה ממוקמת העיר הכי גדולה ותוססת בדרום?מערב אנגליה. מומלץ להקדיש לה יותר מיום אחד, כי היא גדולה יחסית ויש בה כמה וכמה אזורים מרכזיים. בין השאר, תמצאו בבריסטול את הרחוב עם ריכוז החנויות והמסעדות העצמאיות הגדול ביותר באירופה (Gloucester Road), שני שוקי אוכל מעניינים, שכונות טרנדיות והרבה ברים ומסעדות על המים. הנה כמה המלצות קולינריות לעיר שתזכיר לכם את ברלין או תל אביב:



בשר על הנהר


לפעמים מגלים אוצרות קולינריים בזכות חוש הריח. אל מסעדת ת'רי בראדרז, שממוקמת על סירה ליד העיר העתיקה ורחוב King Street שופע הפאבים, נכנסתי לא בזכות המלצות או מוניטין, אלא אך ורק בזכות הריח שמילא את האוויר בכל פעם שעברתי לידה. כבר קשה למצוא המבורגרים עם טעמים חזקים ולא מתייפייפים בימינו, וזו בהחלט הייתה הפתעה שלא ציפיתי לה; ההמבורגר המשולש, על גבינתו ובייקונו, הוא הטעים ביותר שאכלתי בבריטניה בשנים האחרונות - עם עסיסיות נפלאה, טעם עז ומידת עשייה מושלמת. גם מנת הצ?יפס המהודרת, שמגיעה עם תבשיל בקר, גבינה, שמנת וחלפיניו מלמעלה, הייתה מפתיעה אבל גם ענקית כל כך שאפילו שניים מתקשים להשתלט עליה לצד ההמבורגר. בביקור נוסף דגמתי את הנקניקיות, שמגיעות גם הן עם תוספות מושחתות במיוחד, וגם הפעם הכל הצטיין לטובה, אפילו האיכות של הלחמניות. תוסיפו לכל זה אווירה של חצר בירה על סירה (במיוחד אם יושבים בחלק האחורי), שירות מצוין ותמחור הגיוני, וקיבלתם את ה-מקום להגיע אליו על בטן ריקה בבריסטול.



Three Brothers Burgers

Welsh Back, Bristol BS1 4SB

ב'-ש', 12:00 - 23:00. א', 11:30 - 20:00.

www.threebrothersburgers.co.uk





שוק טוטאלי


ומההמבורגר המשולש לשוק המשולש: שוק סנט ניקולס (St Nicholas) הוא בעצם שלושה שווקים המחוברים זה לזה, כשכל אחד מהם מציע דברים שונים – מפיצ'יפקעס ואומנות ועד לאוכל רחוב. בין השאר תמצאו כאן את החנות החריפה הראשונה בבריטניה, Hot Sauce Emporium, שכולה מוקדשת לרטבים חריפים ומסודרת לפי דרגות חריפות שונות, מחריף ידידותי ועד לחריף ממיס פנים. ב?Ahh Toots תגלו עוגות בוטיק לא שגרתיות, כמו עוגת תה ארל גריי עם פרחים, עוגות מושקעות שמבוססות על סרטים ויצירות אומנות, קאפקייקס אלכוהוליים ועוד. Sourdough Cafe הוא בית קפה שבו הכל נעשה בעבודת יד מחומרי גלם מקומיים, ונחשב על ידי המקומיים לבית הקפה הטוב בעיר. Matina הטורקיים/מזרח?תיכוניים מצטיינים בקבב כבש, שהולך מצוין עם גבינת חלומי וסלטים טריים. Caribbean Wrap מציעים מגוון מנות קריביות כמו ג?רק צ?יקן בסלסת מנגו. לקרניבורים מומלץ לקפוץ ל?Grill Stock, שמציעים מגוון בשרים מעושנים, ו?Al Bab Mansour היא מסעדה מרוקאית אותנטית בלב השוק, עם אווירה של מרקש וקלאסיקות מרוקאיות, כמו קוסקוס, טאג?ין כבש ועוד.



St Nicholas Market

Corn St, Bristol BS1 1JQ

ב'-ש', 09:30 - 17:00.

www.bristol.gov.uk/web/st-nicholas-markets






עמוק באדמה


במרחק דקת הליכה מהשוק מחכה לכם מסעדת סטייקים וקוקטיילים שמתיימרת להגיש את הסטייק הטוב ביותר בעיר. היא שוכנת במרתף מתחת לבר גדול של Weatherspoon's, ואין שום שילוט בחוץ, כך שאתם עלולים לבזבז כמה דקות על חיפוש הכניסה. כשיורדים במדרגות, מגלים מסעדה באווירה חשוכה ויוקרתית משהו, עם בר מושקע. אומנם המחירים לא זולים במיוחד, אבל איכות הבשר גבוהה מאוד. דווקא על הדיל צהריים (סטייק, צ?יפס וכוס יין ב?15 £) אני פחות ממליץ, כי הסטייק קטן מאוד, אבל מנת הטי?בון למשל מפנקת ומומלצת לשני קרניבורים, וכך גם האנטרקוט, הסינטה והשייטל שעשויים בקפידה. לאחרונה, אגב, המסעדה זכתה במקום ה?47 בדירוג המסעדות הלאומי הבריטי. בקצה השני של בריסטול, באזור קליפטון היפהפייה, יש למסעדה סניף נוסף – אז אם נסעתם לראות את Clifton Suspension Bridge המפורסם, תוכלו לחטוף על הדרך גם את הסטייק הטוב בעיר.



The Ox

43 Corn St. Bristol BS1 1HT

ב'-ו', 12:00 - 14:30. ב'-ש', 17:00 - 22:30. א', 12:00 - 16:00.

https://theoxbristol.com



The Ox Clifton

96a Whiteladies Rd, Bristol BS8 2QX

ב', 17:00 - 22:30. ג'-ש', 12:00 - 14:30. 17:00 - 22:30. א', 12:00 - 16:00.

https://theoxclifton.com




[PIC=17352:center]

* עומר לוגסי הוא חובב קולינריה המתגורר בלונדון ומנהל בין השאר את קבוצות הפייסבוק רעבים בלונדון ו-פורנו מזון.

מזרח תיכון חדש

שלוש מסעדות לונדוניות שאפשר לפתוח בהן שולחן (כמעט) כמו בארץ

אחד הדברים שלקחתי איתי מישראל הוא האהבה לתרבות פתיחת שולחן, המזטים והאוכל הים-תיכוני. למזלנו, השילוב של "על האש" עם סלטים טריים וצבעוניים נפוץ מאוד בלונדון והסביבה, כך שמי שמתגעגע למטבח הזה ימצא בלונדון כמעט הכל. הפעם, לכבוד תקופת החגים, בחרתי להתמקד במסעדות מ"השכונה" הקרובה לישראל – מזרח הים התיכון, הידועה גם כ"ציר השווארמה-דונר-גירוס". בהמלצות הבאות תמצאו מקומות שמגישים אוכל אותנטי באווירה קצת יותר מכובדת משיפודיה, שתוכלו לפתוח בהם שולחן באווירה חגיגית.

פנאן בבלקן

אין כמו המטבח היווני-בלקני - מוסקה וסופלקי הן מתנות שהחך הישראלי יודע להעריך, ו"דה לייף גודס" ("אלת החיים"), שממוקמת בפסאז׳ היפהפה Kingly Court שברחוב קארנבי בסוהו, היא מקום טוב ליהנות בו ממטבח יווני מודרני, שמכבד את המסורת שלו. המוסקה, התמנון וצלעות הטלה לא מאכזבים, אבל מצטיינת מכולם היא מנת הריבס, שכיף לדגום בתיבול ים-תיכוני ולא מערבי או אסייתי, וסלט אחד ספציפי ששווה לבוא במיוחד בשבילו: סלט בנוסח כרתים, שעשוי מלחם דגנים קלוי ועליו רסק עגבניות, גבינת פטה, שמן זית ועשבי תיבול. כמה פשוט – ככה ממכר. התפריט במקום משתנה בהתאם לעונה, וחשוב לעקוב אחרי המבצעים או לחפש את המסעדה בגרופון, כדי להפוך את הביקור למשתלם במיוחד. The Life Goddess 1st floor, Kingly Court, 16 Carnaby Street W1B 5PW Tube: Oxford Circus / Piccadilly Circus http://thelifegoddess.com Tel: 020-7287-3370 ב'-ה', 12:00 – 23:30. ו'-ש', 11:00 – 24:00. א', 10:00 – 23:00. [caption id="attachment_772" align="aligncenter" width="500"] מנת ריבס מצוינת בתיבול ים-תיכוני. "דה לייף גודס"[/caption]

הזקן והתמזה

זה לא מקרי שאוכל לבנוני גורם לישראלים להרגיש בבית, ולא רק בגלל החומוס המשובח: המטבח של השכנה הצפונית של ישראל מצפון הוא למעשה המשך ישיר של המטבח הגלילי העשיר. בלונדון יש המון מסעדות לבנוניות טובות, אבל לטעמי אחת מהן מוצלחת במיוחד, גם מבחינת האוכל וגם מבחינת האווירה: "ימאל אלשאם", הממוקמת על הנהר בצ'לסי. למרות היותה מסעדה לבנונית, היא יוקרתית ומודרנית למדי, אבל גם שומרת על אותנטיות ועל טעמים חזקים שלא מתאמצים להתחנף לחך המערבי. זה המקום לאכול כמו בחומוסייה בארץ, באווירה של מסעדה ברמת החייל. יש כאן הכל - מחומוס, לבנה, טאבולה, פאטוש ופלאפל, ועד לעלי גפן ממולאים, מג׳דרה, שיפודים, שווארמה ועוד. בכל מה שקשור לבשר כבש יודעים פה את העבודה וגם פירות הים לא רעים בכלל. אם אתם מתגעגעים ל"זקן והים" ביפו או ל"נימר" ליד צומת גולני – זה כנראה המקום בשבילכם.  Yamal Alsham 5 The Boulevard, Imperial Wharf Town Mead Road, Chelsea SW6 2UB Overground: Imperial Wharf www.yamalalsham.co.uk Tel: 020-3010-1100 מדי יום, 12:00 – 23:30. [caption id="attachment_773" align="aligncenter" width="500"] המשך ישיר של המטבח הגלילי. "ימאל אלשאם"[/caption]

מוזה למזה 

למי שמזדמן, במקרה או בטעות, להגיע לאזור ברומלי בדרום־מזרח לונדון, בערך רבע שעה ברכבת מוויקטוריה, שידע שהוא בידיים טובות: "דה מזה" הוא אחד הסודות השמורים שתשמחו לגלות. המסעדה הטורקית Havet מוכרת ממנה, אבל מאכזבת באיכות, בגודל המנות ובטעם. "דה מזה", המוכרת בעיקר למקומיים, היא מסעדה גדולה ויפהפייה, שנותנת תמורה מעולה למחיר. ישראלים נוטים לזלזל בדונר, לפעמים בצדק, אבל הדונר במקום ישכנע אתכם שאפשר גם אחרת. תמצאו כאן גם שישליק מצוין, צלעות כבש, "פלטה חמה" שכוללת בוריק, פירות ים וחלומי, קוקטיילים טובים ועוד. כל המנות העיקריות מגיעות עם סלטים טריים, השירות מצוין והאוכל ברמה גבוהה. הבונוס: אם אתם בסביבה בימי חמישי, שישי או שבת, קפצו לשוק במדרחוב של ברומלי – מסתתר בו דוכן הסופלקי היווני מומלץ. The Meze 2-4 Ringers Road, Bromley, BR1 1HT Train: Bromley South http://bromley.themeze.co.uk Tel: 020-3876-7769 א'-ה', 12:00 - 23:30. ו'-ש', 12:00 - 24:00. [caption id="attachment_774" align="aligncenter" width="500"] הדונר במקום ישכנע אתכם שאפשר גם אחרת. "דה מזה"[/caption] * עומר לוגסי הוא חובב קולינריה המתגורר בלונדון ומנהל בין השאר את קבוצות הפייסבוק ישראלים אוכלים בלונדון ו-פורנו מזון

??

קלאסיקה צרפתית במחירים שפויים. “זדל” הוא בראסרי אייקוני שנמצא מטר וחצי מכיכר פיקדילי ומציג מטבח צרפתי/פריזאי עשיר במחירים נוחים למדי, בוודאי בהתחשב בגודל המנות ובמתחם המפואר, שנראה כמו מוזיאון ארט דקו פריזאי, וכולל בין השאר גם מועדון קברט ובר יוקרתי. המחירים שפויים (רוב העיקריות הן 15-20 פאונד) ויש מגוון של קלאסיקות צרפתיות, מקוקי סאן ז?ק ועד לביף בורגיניון. מהראשונות, אני ממליץ לא לדלג על פטה הכבד המצוין והאויסטרים, ומבין העיקריות, המנה המצטיינת בעיני הוא דג הפורל עם השקדים.

Brasserie Zédel

20 Sherwood Street, W1F 7ED

Tube: Piccadilly Circus

www.brasseriezedel.com

Tel: 020-7734-4888

ב’-ש’, 11:30 - 00:00.

א’, 11:30 - 23:00. להזמין מקום מראש!

עושים כבוד לטקילה. “אצטקה” בשכונת צ?לסי הוא בר טקילות ולאונג? לטיני עם אווירה ביתית וצבעונית במיוחד, ומקום שקשה להישאר אליו אדישים: הקירות מלאים בבקבוקי טקילה מכל הסוגים, גולגולות אצטקיות, כובעי סומבררו וגיטרות, ובמקום תמצאו יותר מ?130 סוגי טקילה, לצד מגוון קוקטיילים דרום-אמריקאיים ומאכלים מקסיקניים שמלווים את כל הטוב הזה. אם הגעתם ב”הפי אוור” (ב’-ו’, 15:00 - 19:00) כל הקוקטיילים הם בחצי מחיר, ואחרי כמה מרגריטות בהחלט תרגישו את “שעת השמחה”.



Azteca

329 King’s Road, SW3 5ES

Tube: South Kensington

www.aztecalatinlounge.com

Tel: 020-7352-4087

ב’-ו’, 15:00 - 00:30.

ש’-א’, 13:30 - 00:30.

*עומר לוגסי הוא חובב קולינריה המתגורר בלונדון ומנהל בין השאר את קבוצות הפייסבוק:

“פורנו מזון”: www.facebook.com/groups/food.porn.il

ו”ישראלים אוכלים בלונדון”: www.facebook.com/groups/Israelis.Eat.London

ברוך הבא!

התחברו למשתמש שלכם

יצירת משתמש חדש!

הזן את הפרטים הבאים על מנת להרשם

שכחתי סיסמה

הזן בבקשה שם משתמש או אימייל בשביל לאפס את סיסמתך