עו"ד אביבית מוסקוביץ

עו"ד אביבית מוסקוביץ מנהלת ובעלת פירמת עורכי דין בישראל המתמחה בתחומים: גירושין, גירושים ודיני משפחה. גם זוגות ישראלים בחו"ל (לונדון, אנגליה, בריטניה, אירופה, ארה"ב) מוזמנים להיעזר בשירותיה.

+972-(0)52-3986655
ms_adv@netvision.net.il
www.avivitmoskovich.co.il

שאלת השאלות: מה עדיף, הסכם או התדיינות?

זוגות בפני פירוד נמצאים בצומת דרכים בחייהם ומוצאים את עצמם בפני דילמות לא מעטות. אחת הדילמות המשמעותיות היא באיזה נתיב לבחור; הסכם גירושין או התדיינות בבית המשפט? התשובה לכך אינה חד-משמעית, שכן אין המשפחות זהות זו לזו. לכל משפחה הרגלים שונים, צרכים שונים, סיפור שונה, כך גם לכל זוג שנפרד מתאים מסלול אחר. על מנת לבחור במסלול הנכון לכם, כפי שמתכננים טיול ביעד לא מוכר, יש להבין מהו המסלול, מה יש בדרך ומה אורכו? כאשר בסופו, בני הזוג יתחילו בפרק חדש בחייהם.
מסלול ההסכם
מסלול ה"הסכם", כשמו כן הוא, דורש הסכמה ושיח ותקשורת בין בני הזוג, אשר לא תמיד קיימים בתחילתו של התהליך. ישנם שני סוגים מרכזיים של הסכמים:
1) הסכם גירושין כולל
הסכם זה מסדיר את נושא הגט ואת יתר הנושאים הנלווים והכרוכים בפירוק התא המשפחתי, כמו חלוקת רכוש וגם איזון בין זכויות, משמורת וזמני שהות ומזונות.
2) הסכם שלום בית ולחילופין גירושין
זהו הסכם שבו מסדירים בני הזוג את התנאים לתקופת ניסיון לשיקום התא המשפחתי וכן מסדירים מראש את תנאי הגירושין מבעוד מועד, למקרה שבו ניסיון שלום הבית לא יצלח. * כדאי לדעת שבמדינת ישראל קיימים מסלולים הסכמיים נוספים לצורך הגעה להסכם מחוץ לכותלי בית המשפט, כגון הליך גישור ו"גירושין בשיתוף פעולה", שהינו מסלול בפני עצמו. מסלול הליך משפטי הינו מסלול "מטיבי לכת", כאשר בני הזוג להסכם, למעשה מבקשים מביהמ"ש שיקבל עבורם החלטות, על בסיס טענותיהם והראיות שיציגו. הליכים משפטיים בתחום דיני המשפחה יתנהלו בשתי ערכאות נפרדות, שכן נושא הגט עצמו מצוי בסמכותו הבלעדית של בית הדין הרבני. יתר הנושאים הנלווים לפירוק התא המשפחתי – כגון רכוש, משמורת ומזונות – הם בסמכות מקבילה של בית המשפט וביה"ד הרבני, ככל שכרכו את אותם נושאים לתביעת הגירושין, או במקרה בו הוסכם על ידי הצדדים שביה"ד תהיה הערכאה השיפוטית שתדון בהם. [caption id="attachment_32996" align="aligncenter" width="999"]הסכם גירושין כולל, או הסכם שלום בית ולחילופין גירושין? עורך דין משפחה בענייני גירושים גירושין, בריטניה, אנגליה, לונדון הסכם גירושין כולל, או הסכם שלום בית ולחילופין גירושין? אילוסטרציה: Freepik[/caption]
בטרם תבחרו את המסלול המתאים לכם, עליכם לשקול מספר פרמטרים:
זמן
פעמים רבות, המסלול ההסכמי מהיר יותר מאשר התדיינות בביהמ"ש שבדרך כלל נמשך זמן רב. בעוד שהסכם יכול להיחתם בתוך חודש ימים עד שלושה חודשים, הליך משפטי נמשך לעיתים קרובות גם למעלה משנה שלמה. אם אתם מחפשים את הדרך המהירה ביותר לסיים את פרק הנישואין, העדיפו לנסות להגיע להסכמות מול בן הזוג.
תעצומות נפש
ההליך השיפוטי יצריך מכם לגייס תעצומות נפש, סבלנות, יכולת הכלה וחוסן רגשי. במהלך הדיון, נחשפים חייהם הפרטיים של בעלי הדין עד לפרטים הקטנים, אשר עלולים להביך ולגרור שלל רגשות מעורבים, לרבות המגרעות והמעשים של בן הזוג אשר הובילו לפירוד, כגון בגידה, או התנהגות שלילית אחרת, טענות כנגד הורותו של בן הזוג ועוד. כמו כן, בביה"ד הרבני ידובר גם על נושא "חדר המיטות". למשל, בהליכים המתנהלים בביה"ד הרבני טען הבעל שהאישה מסרבת לקיים עמו יחסי אישות ולכן היא "אישה מורדת" שמפסידה את כתובתה. האישה טענה מנגד, שבן זוגה סובל מבעיית "אין אונות" וזו הסיבה שהם אינם מקיימים יחסים. לכן, אם תתקשו לעמוד בפני דיון הנסוב על חייכם האישיים, ככל הנראה תעדיפו לפנות למסלול של הסכם.
עצימות הסכסוך
לעיתים בן הזוג ממש רוצה לסיים בהסכם גירושין כולל, אך למרבה הצער נתקל באטימות ועוינות מצד בן זוגו. כמו שנאמר, "צריך שניים לטנגו", אז אם אין הידברות מינימלית ורצון מצד בן הזוג, לא ניתן יהיה להגיע להסכם. הסיבות העיקריות לכך שבן הזוג שכנגד מסרב להגיע להסכם הן: חוסר הפנמה כי חיי הנישואין הגיעו לקיצם ותקווה לשוב לשלום בית; חשיבה שניתן יהיה להשיג תנאים טובים יותר באמצעות הליך משפטי; או תחושות של כעס, נקמה, שיברון לב ואפילו שנאה, שמונעים את היכולת להגיע להידברות עם בן הזוג.
מורכבות הסכסוך
ככל שהסכסוך בין הצדדים מורכב יותר ובני הזוג "רחוקים" בדעותיהם, כך יהיה קשה יותר לגשר על הפערים לצורך הגעה להסכם, ויש לנהל הליך משפטי ולקבל פסק דין. למשל, מקרה שבו לאישה יש ראיות חד-משמעיות שהשיגה באמצעות חוקר פרטי אודות הכנסות בן זוגה מכמה מקורות, לרבות הסכם פנימי לפיו לבעל זכויות במניות אחיו במלון. מנגד, הבעל מכחיש את הדברים ומצהיר על הכנסות נמוכות בהרבה מכפי שטוענת האישה. במקרה כזה המחלוקות עמוקות והפערים גדולים מדי. דוגמאה נוספת למקרה בו התקשו הצדדים להגיע להסכמות, הינו כאשר כל אחד מהצדדים מבקש להיות ההורה המשמורן, וטוען לפגמים בהורות של משנהו.
עלות כספית
ניהול הליך משפטי בדרך כלל כרוך בעלות כספית גבוהה יותר מאשר עלותו של ניהול מו"מ לצורך הגעה להסכם. להליך המשפטי עלולות להתווסף עלויות בלתי צפויות, כגון תשלום למומחים שונים שביהמ"ש עשוי למנות, כמו אקטואר או שמאי.
פשרה או ללכת על כל הקופה?
הסכם הוא מפגש רצונות בין שני צדדים. על בני הזוג להתפשר מעט על מנת להגיע לעמק השווה. לעומת זאת, בהליכים משפטיים הולכים "על כל הקופה" – כל אחד מבעלי הדין מפעיל את מלוא ארסנל הכלים שיש ברשותו, על מנת לקבל 100 אחוז מדרישותיו. יש לזכור כי מצד אחד אין הבטחה כי כל אחד מבני הזוג ייצא מביהמ"ש עם מלוא תאוותו בידו. אך מצד שני, במסלול ההסכמי לבטח תצטרכו להתפשר על עקרון אחד או יותר.
אז מה עדיף, הסכם או התדיינות?
ניתן לסכם ולומר כי התשובה לשאלה בנוגע להסכם או התדיינות בסופו של יום נעוצה באסטרטגיה שאותה תתכננו עם עורכי הדין שלכם.

עשה ואל תעשה בזמן עדות בבית המשפט

פעמים רבות אני פוגשת בעלי דין (הצדדים המשפט) שהם ורבאליים, אינטליגנטים ובעלי ביטחון עצמי וחוסן נפשי. יחד עם זאת, רובם פוגשים לראשונה את בית המשפט ובמיוחד שופטת כשמדובר בסכסוכי משפחה. המעמד הזה עשוי לעורר קשת של רגשות, כמו התרגשות, חרדה, חשש מהלא נודע ומבוכה מעצם העובדה שסיפור חייהם חשוף, כולל הפרטים ה"עסיסיים" של הסכסוך. רגע השיא של ההליך המשפטי הוא השלב שבו בעל הדין נחקר. מדובר באחד מהרגעים המשמעותיים ביותר שאדם זה עובר בהליך המשפטי, ואולי בחייו. אך זו גם ההזדמנות שלו להשמיע את קולו ולומר את שעל ליבו. לכן, חשוב להכיר כמה כללים חשובים לעדות מוצלחת בבית המשפט.
ערכו פגישת הכנה עם עורך הדין המייצג אתכם לפני הדיון
ההכנה לדיון הוכחות על ידי עורך הדין המייצג אתכם היא חשובה ביותר להצלחתכם בדיון. בעל דין שהכינו אותו היטב, ידע להתמודד טוב יותר עם שאלות "מפתיעות" ויכיר את נקודות החוזקה ונקודות החולשה של התיק. ככל שתתרגלו עם עורך דינכם מענה על שאלות אפשריות, כך תשפרו את סיכוייכם להשיב באופן מיטבי. עורך דין המתמחה בדיני משפחה ומכיר את שופטי בתי המשפט, יוכל לספר לכם כיצד נראה דיון הוכחות אצל אותו שופט.
אל תתלבשו רשמי מדי
בעלי דין אינם צריכים להתלבש במדי משפט, כמו עורכי דינם, ולכן אני ממליצה להימנע מלבוש רשמי מדי או לבוש מרושל מדי. אתן לכם כמה דוגמאות איך לא להתלבש - בבגדי מותגי יוקרה ושעוני יוקרה המעידים על סטטוס גבוה ומשדרים עושר ויכולת כלכלית. הופעה שכזו, עלולה לבוא בסתירה עם טענות של חסרון כיס, למשל בתביעת מזונות. איך נכון להתלבש? תהיו אתם. התלבשו לדיון ההוכחות כפי שאתם מתלבשים למקום עבודתכם, בהנחה שאינכם מחויבים בתלבושת מיוחדת. [caption id="attachment_32688" align="aligncenter" width="1000"]איך להתכונן לעדות בבית משפט "ההכנה לדיון הוכחות על ידי עורך הדין המייצג אתכם היא חשובה ביותר להצלחתכם". אילוסטרציה: Yanalya/Freepik[/caption]
שימו לב לשפת הגוף שלכם
פעמים רבות ישנו פער בין מה שאנחנו אומרים לבין מה שגופנו משדר. מומחים מתחומים שונים (כמו למשל מנתחי התנהגות, אמני חושים, מומחים ל-NLP [ניתוב לשוני פיזיולוגי] ועוד) טוענים שישנם סימנים אוניברסליים שבאמצעותם ניתן לזהות תחושות של אי-נוחות והיסוסים שעלולים לשדר שאתם משקרים, גם אם בפועל אתם דוברי אמת. למשל, ישנם האומרים שכשאדם נשאל שאלה שלא נוח לו איתה, קשה לו להישיר מבט לעורך הדין ששואל את השאלה. לכן, במידה שתפנו את הראש הצידה או למטה, או שתסתכלו על עורך הדין שלכם בזמן שאתם נשאלים - אתם עלולים להיחשב כלא דוברי אמת. בנוסף, יש האומרים שכשאדם משקר הוא נוטה למצמץ בעיניים ויש שאומרים ההפך, שדווקא מבט ללא כל מצמוץ מעלה חשד לשקר. עוד דוגמה; נחקר שנע מצד לצד בחוסר נוחות - בפרט שלפני השאלה הוא עמד נינוח והשאלה היא זו שגרמה לנחקר לתזוזת יתר - שפת גוף שכזו, משדרת אי-נוחות מוגברת. אז איך כן להתנהג? תשתדלו לעמוד באופן נינוח, ללא תנועות מוגזמות, בצורה אסופה ורגועה. הביטו והישירו מבט אל עורך הדין החוקר אתכם ואל תפנו את הראש לצדדים. כשאתם נשאלים על שאלה, קחו לכם כמה שניות להשיב עליה, בנחת וברוגע.
אל תדברו מהר מדי
כשאתם משיבים לשאלה, דברו בקול רם, רגוע, נינוח ובקצב איטי, כך שהקלדנית תוכל להקליד את כל התשובה. דבריכם נכתבים על ידי קלדןקלדנית בפרוטוקול, שבסופו של יום השופט שדן בתיק יקרא אותו והוא ישמש בסיס לפסק הדין. לכן, הקפידו להתנסח באופן מכבד ולא מבזה, והימנעו מציניות והומור - הם לא יבואו לידי ביטוי בפרוטוקול הכתוב. לכן גם לא מומלץ לעשות תנועות של "כן" ו"לא" עם הראש.
אל תשיבו תשובות ארוכות
לעיתים, יש לבעלי הדין נטייה לענות תשובות ארוכות ולספר סיפורים. במקרה כזה, אתם עלולים לכלול בתשובתכם פרטים ומידע שעלול להזיק לכם. כמו כן, עלול להתקבל הרושם שאתם מנסים לסטות מנושא השאלה באופן מכוון והאמינות שלכם עלולה להיפגע. אז איך רצוי להשיב? קצר ולעניין - תמציתי אך ממצה. המלצתי היא לרשום מראש נקודות חשובות שברצונכם להבליט על מנת לשלב אותן בתשובותיכם. [caption id="attachment_32685" align="aligncenter" width="1000"]איך להתכונן לעדות בבית משפט "ענו בקצב איטי - דבריכם נכתבים על ידי קלדןקלדנית בפרוטוקול, שבסופו של יום השופט שדן בתיק יקרא אותו והוא ישמש בסיס לפסק הדין". אילוסטרציה: Freepik[/caption]
אל תתביישו להיות אנושיים
המעמד בו אתם נחקרים, בפרט שמדובר בהליך משפטי רגיש במיוחד, הוא מרגש ומלחיץ. אל תהססו לומר שאתם מתרגשים, וזה בסדר להזיל דמעה, אפילו לבכות. בנוסף, במידה שבמהלך תשובתכם עורך הדין החוקר קוטע אתכם בשאלה חדשה, אל תהססו לבקש לסיים את דבריכם לפני שעורך הדין עובר לשאלה הבאה.
השיבו לשאלה שנשאלתם גם אם אינכם זוכרים
עליכם תמיד להשיב על שאלות שנשאלתם. אם אינכם זוכרים את התשובה, אמרו זאת ואל תנסו להמציא תשובה "יש מאין" והשתמשו בביטויים כמו "למיטב זכרוני". למשל, במידה שאינכם זוכרים תאריכים מדויקים של אירועים עליהם נשאלתם, נסו לזכור תקופה מסוימת או אירוע שיזכיר לכם באיזו תקופה מדובר; חורף? קיץ? חג? או אולי יום הולדת?
הצטיידו בבקבוק שתייה
דיון החקירות יכול להיערך מספר שעות, ולכן רצוי שתצטיידו בבקבוק שתייה. במהלך הפסקה, כדאי גם לארוז בתיק משהו קל לאכול.
"נקו את הראש" ערב קודם
התכוננתם היטב לחקירות ומחר מתקיים הדיון המיוחל? המלצתי היא שבערב הקודם לדיון נסו להפיג את המתח ו"לנקות את הראש" בפעילות רגועה, או בילוי עם חברה טובה, ועשו משהו שיעשה לכם טוב על הלב.

עד ש”המוות יפריד בינינו”

תארו לכם מצב שבו מערכת הנישואין הגיעה לקיצה ובית הדין הרבני קבע שעליכם להתגרש אך בןבת הזוג מסרבים לקיים את פסק הדין. מצב כזה ידוע כ"סרבנות גט". לתופעה הזו יש השלכות קשות על בני הזוג ה"כבולים" במערכת הנישואין, שכן ניתן להתיר נישואי יהודים רק בבית הדין הרבני בהליך גירושין, המסתיים בגט מהבעל לידי האישה ומרצונם החופשי. על פי ההלכה, ככל שלא התקיים הליך גירושין כדין, בני הזוג נחשבים "נשואים", על אף כי אינם חיים עוד כזוג נשוי. בכך, נמנעת מבני הזוג מסורבי הגט היכולת להמשיך בחייהם, לנהל אורח חיים נורמטיבי ולהינשא מחדש.
מעמד לא שוויוני בין גברים לנשים
ישנם הבדלים בין גבר "מסורב גט" לבין אישה "מסורבת גט". אישה נשואה אינה יכולה להינשא לגבר אחר, ובמידה שהיא תקיים יחסי אישות עם גבר שאינו בעלה, היא תיחשב כ"אסורה על בעלה ובועלה". צאצאים הנולדים מיחסי אישה נשואה עם גבר זר ייחשבו "ממזרים" ובכך תוגבל אפשרותם להינשא כדת משה וישראל, עד עשרה דורות. גם גברים מסורבי גט אינם יכולים להינשא, אך כן יכולים להביא ילדים מאישה אחרת במידה שהיא אינה נשואה, ואז ילדיהם לא ייחשבו "ממזרים". כמו כן, גבר מסורב גט עשוי לזכות בהתרת נישואיו חרף סרבנות בת זוגו. זה נעשה באמצעות החלטת בית הדין הרבני, המתיר את "חרם דרבנו גרשום" החל עליו, בהסתמך על הסכמתם של מאה רבנים משלוש מדינות להתרת הגבר מכבלי הנישואין. הסיבות לסרבנות הגט הן רבות ומגוונות, ונעות בגבול הדק שבין אהבה לשנאה. במקרים מסויימים, אחד מבני הזוג מסרב להשלים עם הפרידה ומתקשה לחזות בעיני רוחו מצב שבו השני יעבור לזרועות אחר. כפי שנאמר במקורותינו: "קשה כשאול קנאה". במקרים אחרים, הסרבנות נובעת מנקמה או מתוך רצון לנצל את המצב לשם השגת יתרונות כלכליים.
פעמים רבות אנו עדים למצבים של "סחטנות גט"
מהי "סחטנות גט"? זהו מצב בו אחד הצדדים מסרב לתת או לקבל את הגט כדי להשיג יתרונות כלכליים או יתרון במזונות, במשמורת או בכל נושא אחר הקשור לגירושין. כך, למשל, היה במקרה של רינת ועידו (שמות בדויים). רינת הודיעה לעידו שהיא מעוניינת להתגרש ממנו. כדי לקדם את הגירושין, היא החלה להתעלל בו נפשית באופן אכזרי עד כדי השפלתו לעיני חבריו, כינויו בשמות גנאי ועוד. בחקירת התנהלותה, התברר כי רינת מתרועעת בחשאי עם גבר זר ומנהלת עמו רומן ממושך. אלא שבבית הדין היא שיקרה במצח נחושה כי רצונה ב"שלום בית", על אף שברור היה כי נישואי הצדדים הגיעו לקיצם. טענה זו לא הפריעה לרינת להחליף את הצילינדר בדלת כניסת הבית, בטענה כי בעלה לכאורה "מתעלל בה". למעשה, מטרתה של רינת הייתה להשתלט על בית המגורים ולנכסו לעצמה. פרשה זו הסתיימה בכך שבית הדין הבין שרינת לא באמת רוצה ב"שלום בית", אלא להפיק יתרונות כלכליים מן הגירושין ופסק על מתן גט מיידית. [caption id="attachment_32553" align="aligncenter" width="1000"]סחטנות גט בחו״ל, עורך דין לענייני משפחה בבריטניה "סחטנות גט" היא מצב שבו אחד הצדדים מסרב לתת או לקבל את הגט כדי להשיג יתרונות כלכליים. אילוסטרציה: rawpixel.com/Freepik[/caption]
מסורבי גט בחו״ל נתקלים בסיטואציות קשות יותר
למרבה הצער, מצבם של מסורבי הגט בישראל טוב בהרבה ממצבם של מסורבי הגט המצויים בגולה. מדינת ישראל היא מדינת דת ומדינה, ובשל היותה כזו, בתי הדין הרבניים בישראל מצויידים בארגז כלים שניתן לאכוף אותם ביתר קלות, כגון הטלת סנקציות כספיות, מאסר, הטלת הגבלות, כגון איסור יציאה מן הארץ, אי-חידוש דרכון, שלילה או אי-חידוש רישיון נהיגה ועוד. לעומת זאת, ארגז הכלים העומד לרשותם של בתי הדין בעולם דל מאוד. בבית הדין בארה"ב, לדוגמה, בשל נואשות כה גדולה יש מי שנאלץ לשלוח אדם שיכה את הסרבן כסנקציה לשכנע אותו לתת גט. בישראל ישנה הסלמה בצעדים הננקטים כנגד סרבני הגט. בחודש אוגוסט האחרון, נקט בית הדין באחד הצעדים התקדימיים והחריגים שהיו עד כה נגד סרבן הגט אשר במשך עשור סירב לתת גט לאשתו, המשיך בחייו ונישא לאישה שנייה בחו"ל. כשאמו של סרבן הגט נפטרה וגופתה הגיעה מארה"ב על מנת להיקבר בארץ, הרב הראשי לישראל קבע שיש לעכב את קבורת האם עד אשר הסרבן יפקיד גט כשר בבית הדין. צעד קיצוני נוסף, שננקט כנגד אחד מסרבנות הגט הקשים שהיו בישראל, היה כנגד סרבן שעזב לחו"ל עם דרכון מזויף והותיר את אשתו עגונה במשך כחמש שנים. בינואר 2016 בית הדין הרבני הגדול הטיל על הסרבן "שיימינג" - חרם חברתי שכלל היתר לפרסום שמו ותמונתו ברבים והנחייה לציבור שלא לנהל איתו כל מו"מ, לא לארח אותו, לא לבקר אותו, לא לאפשר לו להיכנס לבית הכנסת ועוד. לאחר שהתנהל נגדו מרדף חוצה יבשות והסרבן נמלט, ביוני 2018 נתן בית הדין הרבני בצעד חריג פסק דין לפיו בוטלו הקידושין של בני הזוג כלא היו, משום שהעד בחתונתם לא היה דתי. התוצאה שמעמדה האישי של האישה הוא של "רווקה".
מה ההבדל בין "עגינות" ל"מסורבי גט"?
יש המבלבלים בין "עגינות" ל"מסורבי גט". בעוד שבני הזוג מסרבי הגט נמצאים אך מסרבים לשתף פעולה ולהתגרש, עגינות היא מצב שאחד מבני הזוג נעלם ועקבותיו אבדו, למשל בעקבות מלחמה, בטיול ארוך או בסיטואציה אחרת שבה נעלם אדם כאילו בלעה אותו האדמה. אך שני המקרים - "עגינות" ו"מסורבי גט" - קשים לכשעצמם. לכן, כדאי להתייעץ בעורך דין המתמחה בתחום דיני המשפחה בכדי שתוכלו להתיר את הנישואין ולהמשיך בחייכם.

זהירות – עוקבים אחריכם!

ישנו משפט ידוע שאומר: "צריך לדעת ממי להתגרש ולא עם מי להתחתן". כשמערכת היחסים מגיעה לקיצה בעקבות משבר שלא ניתן לגשר עליו, כל אחד מהצדדים שוקל את צעדיו ומתכנן את אירוע הפרידה. כמעט כמו שמתכננים את אירוע הנישואין. יש משמעות כבירה לאסוף ראיות אודות בן הזוג, ולכן חשוב להבין כיצד להתנהל באופן נכון בעת הפירוד, על מנת להימנע מלספק "חומרים" לבן הזוג, אשר יוכלו לשמש נגדכם בבוא העת בבית המשפט.
אל תשתפו את חייכם האישיים בעולם הרשתות החברתיות
בעידן בו אנו חיים, עולם הרשתות החברתיות הפך לזירה לגיטימית להעברת מידע, יצירת תקשורת ושיתוף במידע. משכך, פייסבוק, אינסטגרם ורשתות אחרות הפכו ל"כלי שרת" זמין ונגיש בידי כל אדם לאיסוף ולאיתור מידע עליכם והתחקות אחר צעדיכם. כל אלה עשויים לשמש נגדכם בביהמ"ש. כך, למשל, שיתוף של תמונות ממסעדות או מנופשים עלול לייצג "אמידות כלכלית" לכאורה ולא יעמוד בקנה אחד עם טענה למחסור כלכלי, למשל בתביעת מזונות אישה או ילדים. תמונה בבילוי חברתי עלולה לשמש כחיזוק לטענה שבן הזוג "מתהולל" ואינו מנהל חיי משפחה תקינים. טענה זו תוכל לשמש נגדכם ביתר שאת בביה"ד הרבני. לצד הסכנה להתחקות אחר צעדיכם בעולם הדיגיטלי, קיימת הסכנה להתחקות אחר חייכם במציאות על ידי חוקר פרטי. מדובר בדרך הקלאסית והוותיקה לאיתור מידע. אז ככל שאתם מצויים בהליך פירוד מול בן הזוג, היו ערניים לסביבתכם, נהגו בשמרנות והימנעו ככל הניתן מלהימצא במקומות ציבוריים או בחברת אדם מהמין השני, מחשש לתיעוד המפגש בווידאו או בסטילס. עדויות אלה עשויות להצמיח טענה כי הנכם מנהלים "רומן", לכאורה. [caption id="attachment_32356" align="aligncenter" width="1024"]גירושין באנגליה הימנעו מלהימצא בחברת אדם מהמין השני, מחשש לתיעוד המפגש וטענה שאתם מנהלים רומן (אילוסטרציה)[/caption]
היזהרו מאפליקציות ריגול
כיום קיימות אפליקציות שבאמצעות התקנתן בטלפון הנייד של בן הזוג, ניתן לעקוב אחר שיחות והודעות טקסט שבוצעו ממנו. Find My Device, לדוגמה, מספקת איכון ומיקום הימצאו של הסמארטפון. על אף כי מדובר באפליקציות לגיטימיות שנועדו לסייע לכם, הן עלולות לספק מידע לבן הזוג אודות מקום הימצאותכם בכל עת. לכן, עליכם להיות ערים לאפליקציות המותקנות בטלפון הנייד שלכם. בנוסף, קיימות אפליקציות ריגול "שקופות", שמאפשרות גישה ישירה לסמארטפון שלכם ולביצוע פעולות שונות, כגון צילום והקלטת קול, עיון בהודעות וביומן שיחות, משלוח תמונות ועוד. יש סימני זיהוי בולטים לקיומה של אפליקציית ריגול שכזו. שימו לב האם חיי הסוללה מתקצרים באופן פתאומי, האם הטלפון מתחמם כשאתם לא משתמשים בו, האם קיבלתם הודעת טקסט עם קודים לא ברורים, האם הטלפון שלכם מאתחל את עצמו ללא אזהרה מוקדמת. אם הטלפון שלכם נדלק ללא הסבר, סביר להניח שהשתלטו לכם על הטלפון הנייד. [caption id="attachment_32354" align="aligncenter" width="1024"]גירושים בבריטניה האם חיי הסוללה מתקצרים באופן פתאומי? אולי מרגלים אחריכם (אילוסטרציה)[/caption]
הישמרו ממכשירי ציטוט וצילום
אחת הדרכים הנפוצות והקלאסיות לאיסוף מידע עליכם היא הצבת מכשיר ציטוט ברכב או בבית. הימנעו משיחות והתכתבויות מיותרות שעלולות לחשוף פרטים מהותיים אודותיכם ואודות צעדיכם העתידיים. ניתן להשתמש במכשיר נייד נוסף ורצוי כזה שניתן לטעון (Prepaid), שאינו רשום על שמכם עם מינימום חידושים ומינימום יכולת להתחקות אחריכם. את הנייד הקבוע השתדלו לכבות כשאין בו צורך. כמו כן, ישנם אמצעי הקלטה שנראים "תמימים", כמו עט, דיסק-און-קי, שעון יד, מחזיק מפתחות ואף שלט של רכב, שבאמצעותם אתם עלולים להיות מוקלטים.
החביאו מסמכים חשובים, קבלות וחשבוניות
אספו את המסמכים האישיים שיש בהם מידע עליכם. לדוגמה, תדפיסי חשבון בנק, דו"חות רבעונים או שנתיים מחברות הביטוח המעידים על צבירת זכויות וכספים, רישיון רכב וכל מסמך כזה או אחר אשר עשוי לחשוף פרטי רכוש. זאת, על מנת למנוע ככל הניתן מהצד שכנגד גישה למקורות אלו. החשש העיקרי מחשיפה למקורות בהם צבורים זכויות ונכסים על שמכם, הוא מהגשת בקשה להטלת עיקולים. דעו לכם כי בישראל למשל, אצל גופים מסוימים כגון משרד הרישוי והבנק (בהנחה שהצד שכנגד יודע באיזה בנק מתנהל חשבונכם), ניתן לעקל רכוש גם ללא מידע מדויק. אך אין ספק שהדבר יקשה על הצד שכנגד. הלכתם לקבלת ייעוץ משפטי? שכרתם את שירותיו של חוקר פרטי? זכרו לשלם עבור השירותים הללו במזומן ולשמור את הקבלה או החשבונית במקום מוסתר. לעולם אל תזלזלו ביכולות בני הזוג, גם אם במהלך תקופת החיים המשותפים, הם נראים אדישים או איטיים ואתם בטוחים שהם לא אלה שיציבו אחריכם מעקב - היו ערניים. במרבית המקרים, שבהם נאסף מידע באמצעים שתוארו במאמר זה, בני הזוג לא חשדו ולא העלו על דעתם שהצד השני יעשה צעד שכזה. [caption id="attachment_32353" align="aligncenter" width="1024"]גירושים בלונדון בהרבה מקרים בהליכי גירושים בני הזוג לא חשדו שהצד השני יעקוב אחריהם (אילוסטרציה)[/caption]

איך לבחור עו”ד כשמתגרשים?

אחוזי המתגרשים עלו בשנים האחרונות והסיבות לכך רבות. יש האומרים בבדיחותא כי שתי הסיבות הנפוצות לגירושין הן: "גברים ונשים". הליך הגירושין הוא אחד האירועים המשמעותיים בחייהם של זוגות שהחליטו להיפרד. אדם העובר הליך גירושין נדרש לקבל החלטות רבות, ואחת מההחלטות החשובות היא בחירה נכונה של עורך דין, שילווה את התהליך. למרבית המתגרשים, ההליך זר לחלוטין. חלקם אף יגיעו לראשונה בחייהם לביהמ"ש ויפגשו בשופט, ולחלקם דעות קדומות וסיפורים ששמעו מחברים. לעיתים, הדמיון והחרדה מהלא נודע קשים בהרבה מהמציאות בפועל. ייתכן כי המיתוסים והדעות הקדומות יתנפצו לנגד עיניכם, ותיאלצו להתמודד עם מציאות חדשה, שבה עורך דין משמש כמעין מצפן או מורה דרך, ולכן, על מנת ללכת ב"דרך המלך" - יש לבחור בקפידה את העו"ד. פעמים רבות, עורך דין אינו רק מצפן או מתווך ביניכם לבין בית המשפט והצד שכנגד, אלא גם הופך לאוזן הקשבת ומקבל "תפקיד" של פסיכולוג, יועץ פיננסי, או יועץ זוגי. אז הנה כמה כללי אצבע, שיעזרו לכם לבחור עו"ד שילווה אתכם בהליך הגירושין.
1. ידע, ניסיון והתמצאות בתחום: בחרו עורך דין שההתמחות היחידה שלו היא דיני משפחה
ישנם משרדים לא מעטים אשר מתמחים במספר תחומים בו-זמנית. אמנם מדובר לכאורה ביתרון כלכלי עבור משרד עו"ד, המציע קשת שירותים ומוצרים, אך כלל לא בטוח שמדובר ביתרון עבור הלקוחה המתגרשת. משרד עו"ד המתמחה בתחום דיני משפחה הוא בקיא יותר בסדרי הדין, בחקיקה ובפסיקות בתי המשפט לענייני משפחה. יתרה מזו, עורכי דין המופיעים על בסיס קבוע בבתי המשפט לענייני משפחה, מכירים היטב את השופטים, את הלך רוחם, את האג'נדה שהם מביאים עמם ואת פסיקותיהם. הבקיאות של עו"ד העוסק באופן שוטף בענייני משפחה תתן לכן יתרון משמעותי, אשר יניב תוצאות טובות יותר עבורכם!
2. כימיה: בחרו עורך דין שיידע להקשיב ולהכיל מבלי לשפוט ושתרגישו נוח לידו
אם אתם מגיעים לפגישת ייעוץ במשרד עו"ד, שימו לב לאווירה הכללית. האם המזכירה מציעה לכם משהו לשתות בזמן ההמתנה? האם הרגשתם כימיה בפגישה עם העו"ד? אם התשובה היא "לא", המשיכו הלאה. אם התשובה היא "כן" – הגעתם הביתה, ברוכים הבאים. כשאתם נכנסים לחדר של עו"ד, אתם חושפים בפניו את סיפורכם האישי והרגיש. לכן מומלץ למצוא עו"ד שיהיה מסוגל להכיל, להקשיב ולדבר אליכם בגובה העיניים, מבלי לבקר ולשפוט. מישהו שיהיה לכם נוח לשתף אותו בפרטים האישיים, לרבות בפרטים הפחות חיוביים. אומרים שהלקוח בוחר עו"ד שדומה לו. זו אינה קלישאה. בחרו בעו"ד שאתם מתחברים לאג'נדה והשקפת עולמו. [caption id="attachment_32060" align="aligncenter" width="999"]עורכת דין לענייני גירושים האם הרגשתם כימיה בפגישה עם העו"ד? אם התשובה היא "כן" – הגעתם הביתה. אילוסטרציה: pressfoto/Freepik[/caption]
3. סל כישורים נלווים: בחרו עורך דין בעל יכולת תכנון אסטרטגית המבין בתחומים קשורים
ישנם תחומים המשיקים להליך הגירושין, כמו פירוק שיתוף בדירת המגורים, איזון זכויות וחלוקת כספים. לעיתים, חלק מהרכוש המשותף הן חברות בע"מ, עסקים, מניות ני"ע ועוד. רצוי מאוד שלעו"ד המלווה אתכם יהיה ידע אישי בתחומים שונים, כמו ידע פיננסי, הבנת דוחות כספיים, התמצאות במכירת דירות, קריאת דו"חות אקטואריים ונסחי מקרקעין וכדומה. ישנם עורכי דין שיגישו תביעות שגרתיות. אך עו"ד טוב יעסוק בתכנון אסטרטגי מחושב מראש, המתאים לנסיבות המקרה הספציפי והייחודי שלכם, ובשיתוף פעולה עמכם.
4. אוריינטציה גישורית: בחרו עורך דין שהוסמך גם כמגשר
לעו"ד שהוסמך כמגשר יהיו יכולות גבוהות יותר בניהול משא ומתן מול הצד שכנגד. עורך דין מגשר, המאמין במו"מ, מביא עמו אג'נדה ומדיניות של חיסכון באנרגיה, בזמן ובכסף. לעומת זאת, לקוחות של עו"ד שגישתם תוקפנית ומלבה אש - מבלים זמן רב בביהמ"ש. כל בר-דעת מבין כי אין זו טובתו של איש. זכרו, חשוב שלעו"ד יהיו עוצמות, שיעור קומה ויכולת לתת לכם גב אמיתי בבית משפט. אך עם זאת, שיידע גם להביא אתכם ל"חוף מבטחים" ובזמן קצר, על מנת שתוכלו להתקדם בחייכם.
5. צוות המשרד, ותק ומוניטין: בחרו עורך דין שיש מסביבו צוות שלם
קיומו של צוות מהווה יתרון, לעומת משרדים בהם נמצא רק עו"ד יחיד. יש יתרון משמעותי במשרד מכובד בעל ותק, ששמו הולך לפניו, המחוייב למוניטין שלו. במשרד כזה, תמצאו שעורך הדין ייתן לכם ביטחון וכוח, ואינו מפריח הבטחות שווא. בדקו לעומק את אתרי התדמית והאינטרנט של משרד עוה"ד. באתרים אלה, תוכל לעמוד על טיבו של צוות המשרד, המלצותיהם של הלקוחות והפרסומים השונים במדיה ובתקשורת. [caption id="attachment_32059" align="aligncenter" width="999"]עורך דין גירושין חשוב שלעו"ד יהיו עוצמות, שיעור קומה ויכולת לתת לכם גב אמיתי בבית משפט. אילוסטרציה: pressfoto/Freepik[/caption]
6. זמינות עורך דין גירושין: בחרו עו"ד שיהיה פנוי לטפל בכם
ניהול תיק גירושין מלווה במתחים רבים, חוסר ודאות ופחדים. כדאי לוודא שמי שיהיה אמון על ניהול המערכה, יהיה פנוי לטפל בכם באופן מלא. עוה"ד חייב להיות זמין עבורכם, גם בטלפון, ולאפשר לכם לעקוב ולהיות מיודעים לכל המהלכים בתיק, בכל עת.
7. הזול עולה ביוקר: השקיעו בעורך דין איכותי
זכרו, שירותי עריכת הדין אינם מתומחרים במחיר אחיד. עקב התחרות בשוק, לעיתים תמצאו פערים משמעותיים בהצעות המחיר, עבור הטיפול המשפטי. עליכם להבין כי העבודה בתחום דיני המשפחה מצריכה השקעה של מאות שעות עבודה על כתיבה משפטית, שיחות טלפון, קיום פגישות והכנת הלקוח לדיוניםפגישות עם גורמים טיפוליים, מו"מ מול הצד שכנגד ועוד. לעיתים קרובות, עוה"ד שתמחרו את הטיפול המשפטי בסכום נמוך, לא יהיו מוכנים לתת מעצמם את מה שאתם צריכים, שכן התמחור לא משתלם עבורם. אין "מתנות חינם" ולכל שירות יש את המחיר שלו. מתגרשים רק פעם בחיים (לרוב), ולכן חשוב להשקיע בעורך דין איכותי.
*הכתבה נכתבה בגוף זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועדת לנשים וגברים כאחד.

ברוך הבא!

התחברו למשתמש שלכם

יצירת משתמש חדש!

הזן את הפרטים הבאים על מנת להרשם

שכחתי סיסמה

הזן בבקשה שם משתמש או אימייל בשביל לאפס את סיסמתך