התערוכה הרטרוספקטיבית של האמן וליד אבו שקרה משקפת את יצירתו ומתחלקת לשתי תקופות שונות בחייו. האחת, לאחר שסיים את לימודיו במכון אבני, בשנת 1973, והשנייה לאחר שסיים את לימודי אמנות התחריט באנגליה בשנת 1977. התערוכה תחולק ותוצג במקביל במוזיאון תא ובגלריה לאמנות באום אל-פחם. תערוכה זו הינה תוצר של ידידות מופלאה אשר נרקמה בין האמן לבין פרופ’ מוטי עומר (זל), שהוחלט על קיומה בטרם נפטר.
וליד אבו שקרה נולד בשנת 1946 באום אל פחם והיה מראשוני האמנים הערבים בישראל ללמוד אמנות. כבן בכור למשפחתו יועד להיות המפרנס, ורצונו ליצור עוררה את חוסר שביעות רצונו של אביו וזכה ליחס שלילי מהסביבה כולה. אבל התשוקה שלו נתנה לו כוחות להמשיך כנגד הזרם וכנגד הסיכויים ולהצליח, ולהיות סמן ומוביל דרך לאמנים בעירו.
כבר בתחילת דרכו האמנותית ובשנותיו בתל-אביב הביע אבו שקרה את געגועיו לכפר הולדתו, למשפחתו ולנוף עצי הזית. הוא היה הראשון לחזור עם מצלמה ולתעד את מטעי עצי השקד, עצי הזית ואת זקני היישוב. אבו שקרה צילם ותיעד את נופי ילדותו כאילו הוא צפה שימים חדשים יבואו וישנו את הכול במחטף. נבואתו התממשה והגידול הדרסטי באוכלוסיה המקומית גרם להתרחבות אום אל-פחם והעלמת הנוף הציורי שפעם נשקף מכל בית וחלון בכפר. ציוריו וצילומיו של אבו שקרה נותרו כעדות יחידה לנוף ולהווי של אום אל-פחם בטרם השינוי הגדול.
לפני כ-40 שנה נסע אבו שקרה ללונדון להתמחות באמנות התחריט. תחושת הזרות באנגליה הניעה אותו להתמסר באופן מוחלט לנוף מולדתו. באופן אובססיבי הוא חרט את זיכרונות ילדותו על משטחי נחושת, כשהוא קורא לכל עץ, לכל חלקת אדמה ולכל גבעה בשמם, בדיוק כפי שהיה חרוט בזיכרונו בטרם עזב את מקום הולדתו.
גלריה לאמנות אום אל פחם הוקמה לפני כעשר שנים ומנוהלת בידי סעיד אבו שקרה, אמן וקצין משטרה במיל’. הגלריה צברה עמד בינלאומי בזכות מיקומה ובעקבות שיתוף הפעולה הייחודי שמתקיים בה בין אמנים ערבים ויהודים מן השורה הראשונה. הגלריה פועלת מזה מספר שנים להקמת המוזיאון הערבי הראשון במדינת ישראל, מוזיאון אום אל-פחם לאמנות עכשווית.
פתיחת התערוכה בגלריה לאמנות אום אל-פחם: שבת, ה-24 בדצמבר, 2011
פתיחת התערוכה במוזיאון תל אביב: יום ה’, ה-5 בינואר, 2012