אירוע השקת הארגון “שלנו” נערך בנר האחרון של חנוכה, באחד מהמקומות הכי נחשקים בלונדון – מוזיאון הסרטים של לונדון עם התערוכה של ג’יימס בונד! המשתתפים פקדו את האירוע החגיגי בלבוש אלגנטי ומוקפד במיוחד, כיאה לסרטי הקולנוע המפורסמים. הם חוו ערב בלתי נשכח במיקום יוקרתי, רווי בהיסטוריה בריטית, מכוניות מדליקות, אווירה ישראלית חגיגית, קייטרינג איכותי ובר משקאות חופשי. ללא ספק, הדלקת הנר השמיני של חג החנוכה חיברה לבבות צעירים ומבוגרים כאחד בחוויה מלאת אהבה וחום ישראלי וכמה שולחני פוקר.
“שלנו”, כשמו כן הוא, הוא ארגון ישראלי הנתמך בידי פעילים רבים מכל הגוונים והמינים, ונועד לקדם את האחווה הישראלית ברחבי בריטניה. מטרתו היא להקים קהילה רחבה, שייקחו בה חלק כל גווני הקשת הישראלית במטרה ליצור חיבור לזהות הישראלית ולסיפורו של העם היהודי. התמיכה בקונספט נשענת על ידי Jewish Futures Trust – ארגון שתומך ביצירת זהות ישראלית בכל רחבי בריטניה.
חגיגה בפוקר. חוויות מערב ההשקה בלונדון:
“ישראלים בדרך-כלל לא קשורים לקהילות הבריטיות, הזרות למנטליות הישראלית”
“ההערכות מדברות על בין 30 ל-80 אלף ישראלים המתגוררים בבריטניה”, אומר הרב נפתלי שיף, מנכ”ל הארגון. “בעוד שהיהודים המקומיים חברים בקהילות רבות, הישראלים בדרך-כלל לא קשורים לקהילות הבריטיות, הזרות למנטליות הישראלית. מטרתנו להקים קהילה רחבה ככל האפשר בה יקחו חלק כל גווני קצוות הקשת הישראלית במטרה ליצור חיבור לזהות הישראלית ולסיפור של העם היהודי”.
“לגור בממלכה המאוחדת בכלל, ובלונדון בפרט, זוהי חוויה שאין צורך לתאר במילים”, אומר יוגב כהן, אחד ממנהלי הקהילה. “יחד עם זאת, תמיד נשארת פינה חמה בלב למשהו ישראלי מוכר: לחבר’ה, לתרבות, לאוכל, לזהות, למנטליות, למורשת היהודית ואפילו לשפה העברית. בשל כך, קהילת ‘שלנו’ נוסדה על מנת לתת מענה לצורך הבסיסי של כל ישראלי וישראלית באשר הם להשתייך ולהרגיש חלק ממשפחה ישראלית-יהודית”. ארי רוטנברג, שהוביל את ייסוד הקהילה, מוסיף: “היופי כאן הוא שהקהילה המשפחתית צומחת מהשטח, וכל אחד יכול להציע רעיונות ומיזמים ולהתחיל להריץ את זה. כך למשל, אירוע ההשקה לא היה מצליח בלי האנשים שמאמינים ברעיון ודחפו בכל הכוח להרים אותו”. במשפט אחד, שניהם מסכימים לחזון קהילת “שלנו”: “פשוט להתחבר לזהות הישראלית – יהודית שלנו”.
תמונות מאירוע ההשקה בלונדון. צילומים: Blake Ezra
“בקהילת ‘שלנו’ מקבלים אותך כפי שאת ללא התחשבות מהי תפישת העולם שלך ומהו סגנון חייך”
אחת מהדמויות הבולטות בהקמת הקהילה הוא מישל (25), שהתנדב שעות רבות להצלחת האירוע: “בתכל’ס, אין על לונדון. אבל כישראלים, יש לנו את התרבות שעליה גדלנו והיא חלק מאיתנו, ואנו רוצים להקים משהו ישראלי ויהודי שכל אחד יוכל להרגיש בו חלק”. גם הודיה (30), שמתגוררת כבר כ-8 שנים בלונדון, הוסיפה: “לגור בלונדון זו חוויה. אך עדיין היה חסרה לי ההרגשה להיות חלק ממשפחה ישראלית-יהודית חמה, להתחבר למשהו מוכר. כאן הכרתי אנשים מדהימים, כמו ארי ועליזה רוטנברג, שיזמו את הפקת האירוע. היופי בקהילת ‘שלנו’ היא שמקבלים אותך כפי שאת ללא התחשבות מהי תפישת העולם שלך ומהו סגנון חייך”.
ארי ועליזה רוטנברג, ויוגב וחנה כהן הם שני זוגות ישראלים שהגיעו במיוחד להתגורר עם משפחתם בלונדון על מנת להקים את הקהילה. ארי ועליזה הגיעו מירושלים עם ארבעת ילדיהם, ולארי (30) יש ניסיון רב בפעילות עם מכינות קדם-צבאיות, סטודנטים, נוער עולה, מסע ישראלי, תגלית ועוד. רעייתו עליזה (30) עבדה במשרד רו”ח KPMG והובילה קבוצת נשים ונערות ישראליות להעצמת מנהיגות ישראלית-יהודית. עליזה מספרת שבתור יועצת מס בישראל היא עזרה לישראלים שביצעו רילוקיישן, ולא תיארה לעצמה שיום אחד היא ומשפחתה יעשו זאת. “דווקא החיבור עם השוני המיוחד של כל ישראלי וישראלית יוצר כאן משהו חדש”, היא אומרת. “סביב שולחן השבת שלנו אנו מארחים בכל שבת ישראלים מכל הגוונים, וההרגשה המשפחתית היא פשוט נפלאה”.
יוגב וחנה כהן עברו מהר ברכה ללונדון לפני פחות מחודש ונכנסו מיד לעבודת הקמת הקהילה תוך כדי הסתגלות משפחתם וארבעת ילדיהם. ליוגב (33) יש תארים בחינוך ובמשפטים וניהל בישראל פרויקטים בחינוך ובהוראה, וכמוסמך לרבנות עיר, חיתן בהתנדבות זוגות מכל קצוות הקשת הישראלית. לרעייתו חנה (30) יש ניסיון רב בניהול קהילתי ומוניציפלי, והיא בעלת שני תארים במנהל עסקים.
“אין קפה שחור באנגליה”. להיות ישראלי בבריטניה:
אז מתי האירוע הבא?
אירועי הקהילה הבאים פתוחים לכל ישראלי וישראלית המתגוררים בבריטניה. בנוסף, מתוכננים מיזמי התנדבות, מפגשי נטוורקינג בין ישראלים לאנשי מפתח מהקהילות הבריטיות, קייטנות למשפחות עם ילדים, “סאנדיי-סקולס” ועוד.
– ארוחת “שישי-ברקזיט” – 28 בדצמבר, 2018. הירשמו בלינק הזה.
– טורניר כדורגל ישראלי – 27 בינואר, 2019.
– ערבי לימוד והעשרה – 15 בינואר, 2019.
– חמשו”ש לגיברלטר – 8 בפברואר, 2019.