ההום אופיס (משרד הפנים הבריטי) הודיע כי הארכות למעמד Pre-settled יינתנו לתקופות קבועות של חמש שנים וכי בדיקות חוזרות של זכות עבודה וזכות שכירות יבוטלו. תקנות חדשות גם מאריכות את תקופת ההיעדרות שתגרום לאובדן מעמד Pre-settled.
מה החדשות?
בשנה שעברה משרד הפנים ספג הפסד בבית המשפט הגבוה בעתירה שהגישו קבוצות לובי המייצגות את אזרחי האיחוד לאחר ברקסיט. הפסיקה בעצם קבעה שמחזיק מעמד של תושב אירופאי בממלכה לא יאבד את המעמד שלו אם הוא לא מגיש בקשה למעמד קבע (Settled). בנוסף, כתוצאה מכך, ב-21 במאי 2024 הודיע משרד הפנים על השינויים הבאים עבור מחזיקי מעמד Pre-settled:
- משרד הפנים יאריך אוטומטית את מעמד ה-Pre-settled לחמש שנים במקום שנתיים.
- תאריך התפוגה יוסר מהסטטוס הדיגיטלי שמעסיקים, משכירים וסוכנויות השכרה רואים כאשר הם מבצעים בדיקות אישור עבודה וזכות לשכור נכס (יש לציין שבדיקות זכות שכירות נדרשות רק באנגליה); ומעסיקים, משכירים וסוכנויות השכרה לא יידרשו עוד לבצע בדיקות חוזרות של אישור עבודה בממלכה או לשכור נכס עבור מחזיקי מעמד Pre-settled.
- אושרו תקנות המבהירות שמעמד Pre-settled יאבד רק לאחר היעדרות רצופה מהממלכה של חמש שנים (או ארבע שנים במקרה של אזרחים שוויצרים ובני משפחותיהם), במקום שנתיים.
- משרד הפנים הודיע שהוא מתכוון ליישם אמצעים במהלך 2024 להקלת המעבר של מחזיקי מעמד Pre-settled המתאימים למעמד Settled ללא הצורך בהגשת בקשה אך תהליך זה עדיין לא פעיל.
חשוב לציין ששינויים אלה אינם משפיעים על הדרישה שמחזיק מעמד Pre-settled יתגורר באופן רציף בממלכה במשך חמש שנים כדי להשיג מעמד Settled. מגורים רציפים מוגדרים כהיעדרויות מהממלכה של פחות משישה חודשים בכל תקופה של 12 חודשים. ישנם חריגים מסוימים לכך, למשל כאשר לאדם יש היעדרות יחידה של עד 12 חודשים מסיבה המנויה בחוקים כגון הריון, לידה, מחלה חמורה, לימודים, הכשרה מקצועית או מינוי עבודה בחו”ל. גם היעדרות במהלך הקורונה נחשבת להיעדרות מוצדקת שלא שוברת את רציפות המגורים בממלכה.
מחזיק מעמד Pre-settled יוכל להמשיך למעמד Settled אם הוא השלים חמש שנים של מגורים רציפים. אם המגורים הרציפים נותקו, הוא יוכל לשמור על מעמד Pre-Settled. בכל מקרה, צריך להגיע למצב של חמש שנים רצופות ולכן מעמד Pre-Settled יוארך כדי לאפשר למועמד להמשיך לחיות בממלכה ולצבור את השנים הרצופות כדי לעבור למעמד Settled.
מדוע זה מעניין את המעסיקים בממלכה?
שינויים אלה יגרמו לכך שמעסיקים בממלכה לא יצטרכו לבצע בדיקה חוזרת של רשות לעבוד בממלכה עבור מחזיק מעמד Pre-settled. עם זאת, אם מעסיק יגלה שהעובד איבד את מעמד ה-Pre-settled (לדוגמה אם העובד מודיע שהמעמד שלו בוטל, או שהוא פג תוקף), הם לא יוכלו לטעון כנגד אחריותם להעסקה בלתי חוקית.
הערה חשובה לגבי מעמד ה-Settled:
אם מעמד ה-Settled אבד למבקש בגלל שהות של יותר מחמש שנים רצופות מחוץ לממלכה, עדיין אפשר להגיש בקשה של Returning Resident בתנאי שניתן להוכיח שהמבקש לא ניתק קשר עם הממלכה, כמו למשל; המשיך לקבל הכנסה מעבודה בממלכה, השכרת נכס וכדומה.
מהם הצעדים הבאים?
משרד הפנים יצטרך לבצע שינויים במערכות הפנימיות והתקנות הבסיסיות שלו כדי ליישם את השינויים בבדיקות אישור העבודה וזכאות לשכור נכס. לאחר שזה יקרה, המדריך למעסיקים ולמשכירים לבדיקות הנדרשות יעודכן. מעסיקים, משכירים וסוכנויות השכרה יידרשו לבצע בדיקות מקוונות בהתאם להנחיות החדשות.
אפרת שמש אידלסון – סוליסיטור, מתמחה בהגירה לממלכה, Branch Austin McCormick LLP.
es@branchaustinmccormick.com