למרות שטמפרטורות הקיץ התחילו יחסית רגוע, נראה שהקיץ הזה יהיה חם מהממוצע. מבט חטוף על תרשימי המרכז האירופי לתחזיות מזג אוויר לטווח בינוני (ECMWF) מראה כעת סיכוי מוגבר לטמפרטורות מעל הממוצע ברחבי בריטניה, בחודשים יולי ואוגוסט. יוני, אגב, היה אחד החמים ביותר שתועדו כאן אי פעם.
יולי נוטה יותר לכלול טמפרטורות גבוהות מהממוצע, במיוחד בדרום-מזרח אנגליה, שם התרשימים מצביעים על סיכוי של לפחות 70% לתנאים חמים מהרגיל לאורך תקופה. זה מהדהד את התחזית ארוכת הטווח של השירות המטאורולוגי, המצביעה על כך שהקיץ הזה הולך להיות חם מהרגיל, עם סיכוי גדול יותר לגלי חום קיצוניים כפי שאנו חווים כרגע. לפי הדיווחים, שרי הממשלה מתכננים כרגע תגובת חירום לגל החום האוחז כעת במדינה, מכיוון שהשירות המטיאורלוגי האריך את אזהרת החום הכתומה עד יום שני.
ה”דיילי טלגרף” דיווח כי פגישת קוברה נערכה באחרונה ברחוב דאונינג 10 בנוגע לטמפרטורות העולות בבריטניה ועל סכנת החיים האפשרית אם הטמפרטורות יגיעו ל 40 מעלות צלזיוס.
הסוכנות לביטחון הבריאות הבריטית (UKHSA) עשויה להכריז על ‘חירום ברמה ארבע’ אם החום יהפוך לחמור עד כדי כך ש”תחלואה קשה ומוות עלולים להתרחש בקרב קבוצות הסיכון ואנשים בריאים”. דובר אמר לעיתון: “יש אפשרות לגל חום ברמה ארבע. אם זה יעלה מעל 40 מעלות צלזיוס, סביר להניח שזה יהיה גל חום ברמה ארבע בפעם הראשונה אי פעם”.
בינתיים, התראת החום הקיצוני שהוכרזה על ידי השירות המטאורולוגי הוארכה עד יום שני בשבוע הבא, כאשר החזאים מזהירים שלתנאים הקשים יש פוטנציאל לגרום למחלות קשות או אפילו למוות.
גל החום רק החל והחזאים סירבו לשלול את האפשרות שבריטניה תראה גם טמפרטורות שיא של 40 מעלות צלזיוס לקראת סוף השבוע.
איך היה גל החום הידוע לשמצה של בריטניה ב-1976?
בריטניה אמנם לוהטת כעת בגל החום השני שלה הקיץ הזה, עם אזהרה כתומה (ענברית בשפה המקומית) של השירות המטאורולוגי בנוגע לתחזית החום הקיצונית לסוף השבוע האחרון והזהיר עוד כי התופעה צפויה להישנות ולהפוך לדבר מה קבוע יותר עד 2050 כתוצאה ממשבר האקלים.
אבל כל זה לא חדש. בריטניה ראתה כבר פעם 15 ימים רצופים של טמפרטורות מעל 32 מעלות צלזיוס כאשר הציבור התנפל על החופים, הבריכות והמזרקות כדי לנסות להתקרר מעט. ולמרות שבהחלט לוהט שם בחוץ, הסטנדרט שלפיו נשפטים כל הקיצים הבריטיים נשאר עדיין החודשים יוני-יולי-אוגוסט 1976, כאשר על פי הדיווחים בריטניה רשמה את הטמפרטורה הממוצעת החמה ביותר שלה מזה יותר מ-350 שנה ואת הקיץ היבש ביותר שלה מזה 200 שנה, שיא שעלה לאחר מכן רק בקיץ 1995 שהיה אפילו שכון עוד יותר.

גל החום של 1976, שהיה הנושא של סרט תיעודי נוסטלגי בערוץ 5, הגיע לשיאו בין ה-23 ביוני ל-7 ביולי, תקופה של חמשה-עשר יום שבמהלכה נרשמה טמפרטורה של יותר מ-32.2 מעלות צלזיוס. היום החם ביותר היה ה-3 ביולי, כאשר הכספית הגיעה ל-35.9 מעלות צלזיוס מדאיגות בצ’לטנהאם.
בתצלומים של התקופה אנשים מכל הגילאים מצטופפים בחוף ברייטון וצוללים לתוך הסרפנטיין בהייד פארק או בבריכות הרחצה של המפסטד הית’. תמונות אחרות מראות אנשי עסקים עם כובעי באולר מניחים בצד את התיקים שלהם, מפשילים את מכנסיהם מעלה ומשכשכים את רגליהם במזרקות של כיכר טרפלגר. לא פלא אם ככה שאוסף הרוק הקלאסי 20 Golden Greats של הביץ’ בויז, היה להיט גדול, הפסקול האידיאלי של התקופה. עם זאת, בעוד שהטמפרטורות הגבוהות היו חידוש ואף תענוג עבור בריטים הצמאים לחום, היה גם צד אפל לשמש הבלתי פוסקת.
על פי הדיווחים, בריטניה חוותה עלייה של 20% ב”מקרי מוות עודפים” באותו קיץ, עם זינוק עצום באשפוזים כתוצאה ממכת שמש והתקפי לב הקשורים לחום.
המאגרים התייבשו, נהרות התייבשו, שריפות יער פרצו בדורסט ובמקומות אחרים ונגרם נזק ליבול בשווי 500 מילון ליש”ט. חלקים מדרום-מערב המדינה עברו 45 יום ללא גשם בין יולי לאוגוסט, מה שאילץ את סגירתם של כמה מפעלים כדי לחסוך במים ואת ממשלת הלייבור של ג’יימס קאלאהן למנות את חבר הפרלמנט מברמינגהם דניס האוול לשר החדש לענייני בצורת, שתפקידו לעודד את הציבור לחסוך במים.
[x_video_embed type=”16:9″][/x_video_embed]
אחד השוסים של אותו קיץ היה כשלורד האוול חשף כי הוא ואשתו ברנדה חלקו יחד אמבטיות בביתם כדי להפחית את השפעתם על צריכת המים הארצית. “חסוך במים – אמבטיה עם חבר” הפכה לסיסמת חולצת טריקו פופולרית של הרגע כשהממשלה חתמה על חוק הבצורת ב-1976, שהסמיך את הרשויות המקומיות להטיל קנסות על אנשים שנמצאו מבזבזים מים.
חסוך במים- אמבטיה עם חבר
מה שמביא אותנו חזרה אל המזג האוויר הלוהט עכשיו בחוץ. אפשר וצריך ללמוד מהלורד האוול ואשתו ולחלוק יחד אמבטיות קרות שגם יצננו אתכם וגם יחסכו באנרגיה. ומה עוד אפשר כדי להתמודד עם החום הקיצוני? הכנו לכם רשימת רעיונות (בהתבסס על דעת מומחים ועצות של ה NHS).
- להשאר בבית ובמשרד. חשוב להשאר במקומות מוצלים. אם חייבים לצאת החוצה צריך להמנע משעות עומס החום שבין אחת עשרה בבוקר לארבע אחר הצהריים.
- אם אכן יצאתם מהבית חשוב לשים כובע רחב תיתורה, קרם הגנה ולהשאר בשטחים מוצלים ככל האפשר.
- אם אתם בבית כדאי לסגור את החלונות, להגיף תריסים או לסגור וילונות בחדרים הפונים לשמש כדי למנוע מהחום להכנס לפחות עד שעות הערב המאוחרות כשנעשה מעט קריר יותר.
- כמובן שחשוב לשתות הרבה מים ולהמנע מפעילות גופנית מוגברת בשעות החמות של היום.
- אמבטיה קרה, מספר פעמים ביום כמו לורד האוול ואשתו יעשו לכם רק טוב.
אולי תאהבו לראות מה היה בקיץ בלונדון, אנגליה, בריטניה בשנת 2019:
https://alondon.net/new-site/קיץ-בלונדון-תצלומי-הימים-החמים-ביולי-2019/