ביום שני הקרוב, ה- 19 ליולי, זה שהתקשורת הבריטית מכנה “יום החירות”, יסתיימו כל מגבלות הקורונה באנגליה. ראש הממשלה בוריס ג’ונסון אמר במסיבת עיתונאים שקיים בנושא לפני כשבועיים כי על אנשים “להפעיל שיקול דעת” כאשר המגבלות השונות, כמו עטיית מסיכות וכללי הריחוק חברתי, יתבטלו בשני הקרוב.
ג’ונסון אישר השבוע את תוכניותיו “להחזיר את חירויות האנשים” כאשר רוב ההגבלות באנגליה יבוטלו כמעט לחלוטין. שרי הממשלה סיכמו כי מבצע החיסונים קיצץ באופן דרמטי את מספר החולים הסובלים ממחלה קשה ועוד יותר מזה הקטין משמעותית את מספר מקרי המוות.
אולם, על אף הנתונים האלה, מדענים רבים הפצירו בממשלה ובציבור לנהוג במשנה זהירות על רקע שיעורי התחלואה העולים בקצב מדאיג ברחבי המדינה וכבר הגיעו לשיאים של ינואר האחרון. בתוך כך, התאחדות הרפואה הבריטית הזהירה כי העלייה מדאיגה מאד ואין שום היגיון להסיר את כל המגבלות בו זמנית.
בימים האחרונים היינו עדים ליותר משלושים אלף מקרי הדבקה ביום ועשרות מקרי מוות. אמנם מספרי הנדבקים הפונים לאישפוז בבתי החולים הם נמוכים, אבל גם הם הוכפלו בשבוע. ראש הממשלה ג’ונסון הודה שמספר המקרים צפוי לעלות בצורה משמעותית לאחר ביטול ההגבלות והערכות הן שבריטניה תגיע לקראת סוף הקיץ הזה למצב של כמאה אלף נדבקים ביום.
במסיבת העיתונאים ברחוב דאונינג בשבוע שעבר הודיע ראש הממשלה שכללי הריחוק החברתי של מטר וחצי והדרישה החוקית לעטות מסיכות במרחבים ציבוריים בוטלו לחלוטין. בנוסף הוא גם הודיע שהממשלה לא ממליצה יותר לעבוד מהבית אבל כן ממליצה על חזרה הדרגתית למשרדים. ג’ונסון אמר עוד ש”בזכות המערך המוצלח של תוכנית החיסונים שלנו, אנו מתקדמים בזהירות דרך מפת הדרכים שקבענו. היום נקבע כיצד אנו יכולים להחזיר את חירויותיהם של אנשים כאשר נגיע לשלב 4 של הסגר באנגליה אבל אני חייב להדגיש שהמגפה לא הסתיימה וכי המקרים ימשיכו לעלות בשבועות הקרובים. אנחנו מתחילים ללמוד לחיות עם הנגיף הזה וכולנו חייבים להמשיך ולהתנהל בזהירות, להיות מודעים לסיכונים של הקורונה ולהפעיל שיקול דעת כשאנחנו ממשיכים בחיינו.”
ג’ונסון קרא לאנשים רבים יותר לקבל את המנה השנייה של החיסון כדי להציע להם את ההגנה הגבוהה ביותר.
כאן המקום לציין שקרוב לשמונים מיליון מנות חיסון ניתנו כעת בבריטניה, ו- 63.4% מהמבוגרים קיבלו שתי מנות. הגישה החדשה של ראש הממשלה מייצגת מעבר חד למדי מהזהירות היחסית שהממשלה הבריטית נקטה בה במהלך החודשים האחרונים, כאשר הוא עצמו עיכב את הצעד האחרון של פתיחת המדינה בארבעה שבועות.
אז מה הסיבה לשינוי החד בגישה של ממשלת ג’ונסון? ככל הנראה תפיסה חדשה של מגפת הקורונה. בעקבות הצלחת מערך החיסונים ושבירת הקשר המיידי בין מימדי ההדבקה לכמות החולים הקשים, המאושפזים ומקרי המוות, הממשלה מאמינה עכשיו שאפשר “לחיות עם הנגיף” בדומה לאופן שבו אנו חיים עם מחלות זיהומיות אחרות בדרכי הנשימה כמו שפעת עונתית. ימים יגידו.
אז מה הם בדיוק הכללים החדשים?
פירוש הכללים החדשים שנסיעות בתחבורה ציבורית, קניות, ביקור בפאבים, מסעדות, בתי קולנוע ותיאטראות כבר לא יחייבו עטיית מסיכות על פי חוק. ראש הממשלה ג’ונסון אמר כי הוא רוצה לעבור מ”הוראות ממשלתיות” לכיוון של אחריות אישית כך שבדומה נאמר לדגם השבדי, במקום מחויבות חוקית צפויה להיות ‘עצה’ ממשלתית בנושא, כזו המעודדת את האזרחים לעטות מסיכה במקומות סגורים בהם אנשים באים במגע קרוב זה עם זה. כאמור, גם כללי הריחוק החברתי של מטר פלוס בברים ובמסעדות יתבטלו ואפשר יהיה להזמין שתייה ואוכל על הבר. הלקוחות כבר לא יידרשו להיכנס באמצעות קוד QR או לרשום את פרטיהם האישיים אם כי הפאבים עדיין יהיו רשאים לבקש אותם. אפליקציית Test and Trace תמשיך לפעול ולהתריע בפני אנשים אם הם באו במגע קרוב עם מישהו שנבדק חיובי לנגיף.
ראש הממשלה ג’ונסון גם אישר כי מי שהתחסנו פעמיים כבר לא יצטרכו לבודד את עצמם אם באו במגע עם מקרה חיובי או כשהם חוזרים ממדינה ברשימה הענברית (הכתומה). מי שנבדק ויצא חיובי עדיין יצטרך להתבודד במשך עשרה ימים בבית.
כאמור, נופשים שקיבלו שתי מנות חיסון ושחזרו ממדינות כתומות כמו ספרד ויוון יכולים להימנע מבידוד וכמו כן ילדים יוכלו מעכשיו לנסוע עם הוריהם המחוסנים מבלי שידרשו לחזור לבידוד. תיירים בריטים עדיין יצטרכו לפעול על פי הכללים ביעדי החופשה שלהם.
הממשלה גם עסוקה בתוכניות לבטל לחלוטין את הבועות בבתי הספר ולהחליף אותן בבדיקות שבועיות סדירות כדי למנוע מכל כך הרבה ילדים להחסיר ימי לימוד בספטמבר הקרוב.
אירועים המוניים כמו הופעות חיות, מועדוני לילה ופסטיבלי מוזיקה יתאפשרו גם הם. משמעות הדבר היא שאנו סוף סוף הולכים לחזור וליהנות ממוזיקה חיה, תיאטרון, מסיבות ומועדוני לילה לאחר כמעט 18 חודשים שכל אלו היו אסורים לחלוטין. ת
בתוך כך, ראש עיריית לונדון סאדיק קאן הודיע שהוא ימשיך לחייב את הנוסעים בתחבורה הציבורית בלונדון (רכבות תחתיות, רכבות רגילות ואוטובוסים) לעטות מסיכות בתקנה עירונית. ראש עיריית מנצ’סטר שוקל צעד דומה אבל עדיין לא הגיע להחלטה בעניין.
המתנגדים למהלך
ככל שהדברים נשמעים מבטיחים, ישנם כאמור מי שאינם מרוצים מהמהלך כלל ועיקר. שר הבריאות של ממשלת הצללים של מפלגת הלייבור, ג’ונתן אשוורת אמר: “כולנו נואשים לצאת ממהגבלות אך עם מספרי נדבקים שממשיכים לעלות בקצב מסחרר בגלל וריאנט הדלתא, בוריס ג’ונסון צריך להסביר אילו צעדים הוא הולך לעשות כמו תמיכה באיוורור לבנייה ודמי מחלה עבור ימי בידוד… לתת למספר מקרי הנדבקים לעלות ללא שום פעולה ממשלתית פירושו לחץ נוסף על מערכת הבריאות הלאומית, יותר מחלות, הפרעות בחינוך וסיכון לוריאציה חדשה המתהווה ברגעים אלה ממש.
“עד כה ‘ללמוד לחיות עם הנגיף’ היה לא יותר מסיסמת שרים. כעת אנו יודעים שזו האסטרטגיה של הממשלה, כאשר סג’יד ג’אוויד פונה לציבור עליו להסביר מה היא רמת התמותה ומה באשר למקרים של פוסט-קוביד ואיזו תמיכה תהיה באזורים המקופחים במדינה, בהם המקרים הם הגבוהים ביותר ושיעורי החיסון נמוכים ביותר. אלה שאלות חשובות שעל הממשלה והשרים לענות עליהן עכשיו.”
ד”ר מייק טילדסלי, המייעץ לקבוצת המדענים SAGE בכל האמור במחלות פנדמיות אמר כי הוא “אופטימי אבל זהיר” וכי הוא מאמין שהשינויים ב -19 ביולי יהיו בלתי הפיכים אך הוא הוסיף כי קיים “סיכון גדול יותר” להגיע לחורף עם פוטנציאל לוריאנטים חדשים עמידים לחיסון.
מאידך, המנהל הרפואי של NHS באנגליה, סטיב פוביס, אמר כי הוא חושב שאנשים רבים יבחרו להמשיך ולעטות מסיכות פנים והוסיף כי “זה לא בהכרח דבר רע”.
מדענים אחרים קראו לממשלה ולשרים לשקול מחדש את התוכניות שכן הם תיארו את נטישת ההגבלות כ”ניסוי מסוכן ולא אתי”.
במכתב שפורסם ב- The Lancet, 122 מדענים בריטים אמרו כי הצמיחה האקספוננציאלית של הנגיף “תימשך ככל הנראה עד שמיליונים נוספים יידבקו מה שיותיר מאות אלפים עם מחלה ונכות ממושכת”.
המדענים גם אמרו כי הם מודאגים כי האסטרטגיה “מהווה קרקע פורייה להופעתם של וריאנטים עמידים לחיסונים”.
ומה בשאר חלקי הממלכה המאוחדת?
ממשלת סקוטלנד הודיעה כי יהיה “צורך מתמשך” במסכות בתחבורה הציבורית ובחנויות גם לאחר שהמגבלות האחות יתבטלו ב -9 באוגוסט.
בוויילס, השר מיק אנטוניו אמר כי הממשלה “עוברת לשלב בו אנו חווים נורמליות הולכת וגוברת” עם סקירת המגבלות הבאה ב -15 ביולי. הוא הציע כי ניתן יהיה להוריד התקנות החוקיות ובדומה לאסטרטגיה של ממשלת אנגליה לעבור ל”עצה ממשלתית לאזרחים” בשבועות הקרובים.
אולי תאהבו לקרוא עוד כתבה על קורונה בבריטניה:
https://alondon.net/new-site/לונדון-חוזרת-לשגרה-17-מאי-2021/