אתחיל מן הסוף: השכיבנו ה אלוהינו לשלום. שלח לנו, מקור השלום והחיים, שנה של שלום ואיחוי קרעים שבה אנו בבריטניה, ואלו החיים בישראל ובשכנות לה, נתעורר בשלום ונירדם בשלום. והעמידנו מלכנו לחיים. אפשר לנו לקום ולהמשיך ולהוקיר את חיינו בשלמותם. ופרוש עלינו סוכת שלומך. כסנו במעטפת הביטחון שבשלום.
מילים אלו נכתבות בחודש אוגוסט, ובסופו – אני מקווה – של מבצע צוק איתן. הקהילות שלנו מתאפיינות בשלל דעות מכל קצוות הקשת, המבוטאות בלא חשש על ידי אנשים אכפתיים ודעתניים שהנעשה בישראל ובעזה קרוב מאוד לליבם. הופתעתי בשבועות האחרונים מהיקף התגובות הפוליטיות בקהילה ומן המגוון הרחב של דעות שבוטאו, וכן מן הלהט והחריפות, ולעיתים הקיטוב, שליוו את השמעתן. למרות זאת, אנו מאוחדים באבל על אובדן החיים, על קבורת יקירים, וכולנו מתפללים להסדר שלום הוגן ובר?קיימא.
בננו, נתן, מדריך בשבועות אלו של הקיץ קבוצה של בנות ובני 14 במחנה נוער של RSY-Netzer (תנועת הנוער הציונית ליהדות מתקדמת) בוויילס. אילו נשארנו בישראל, שבה נולדו כל שלושת ילדינו, סביר להניח שהוא היה משרת בעזה לצד ילדי חברינו בני גילו: נדב, יוני, איתי, ברק ורבים אחרים, שאיני מפסיקה לחשוב עליהם ולחרוד להם. אני רואה לנגד עיניי את לידתם, והם גדלים ומשתעשעים ומתחנכים לצד ילדינו בגן של קהילת כל הנשמה בירושלים. קשה להתמקד בתמונה זו דרך מחזות האימה והאיבה של השבועות האחרונים.
לקראת ראש השנה תשעה, איך נקדם את השנה החדשה על רקע המצב בישראל ובעזה, ומה ההשלכות של מצב זה עלינו כקהילה ועל היחסים שלנו עם קהילות ודתות אחרות סביבנו? כשאני מרגישה במבוי סתום, אני נעזרת בעצה שקיבלתי מעמיתה לרבנות: לורה, פשוט היי רבה. זה נשמע מובן מאליו, אך משפט זה יש בכוחו להשיב אותי למסלול ולהזכיר לי את שעליי לעשות. בפרוס תשעה, היי רבה מזכיר לי שאיני פרשנית לענייני צבא וביטחון. ביתי כעת אינו בישראל, והתפקיד שלי הוא להכיל ולבטא את הקשת הרחבה מאוד של דעות ורגשות שאני חווה דרך הקהילות. ואולי על סף תשעה ניתן להעביר לאחרים את העצה שקיבלתי מעמיתתי. אולי צריך שננסה השנה פשוט להיות יהודים. מה זה אומר? אולי שכל אחת ואחד מאיתנו יהיה יהודי בדרך שקרובה לו ולה ביותר. ואולי בתשעה נפסיק לצפות מאחרים שיהיו יהודים בדרך מסוימת, ובמקום זאת, נכיר בכך שיש דרכים רבות מאוד לבטא יהודיות. אולי המובן של היי יהודיה והייה יהודי הוא לתת לכל אחד מאיתנו לבטא את האמת שלו בלהט וביושרה, עם ספקות ושאלות שהם נשמת אפה של היהדות. בעבורי, היי יהודיה פירושו להתחיל את תשעה במרץ ובדבקות, לקרוא את האמת שלנו בקול גדול – במיוחד משום שנדמה שהאמת שאנחנו חווים אינה באה לידי ביטוי ואינה נשמעת מספיק בקהילות שסביבנו.
במחזור התפילות שלנו יש ציטוט מדבריה של אנה פרנק, ודבריה פורטים על מיתר בליבי עתה, כשהשנה החדשה נכנסת ברגע כה סוער: חלומות, חזון ותקוות נעורים בנו, אך פוגשים במציאות נוראה ומתנפצים. אני מתפלאת שלא איבדתי את כל האידיאלים שלי, כשכל סיכוי להגשימם נראה אבסורדי… אבל עליי לדבוק באידיאלים שלי, כי אולי עוד יבוא מועד ואוכל להגשימם. וזו המשמעות של פשוט היי יהודיה, הייה יהודי – לדבוק בערכים, להצהיר עליהם בקול רם, ולדבוק בחזון שלנו מיום ליום ומשנה לשנה.
שנה טובה! מי ייתן ושנה זו תביא עימה נחמה, רגיעה, שלום, בריאות, שלווה, ושלום?בית – שלום בביתנו, בערינו ובארצותינו.