בעקבות פיחות הלישט ב-1967, נקבע שער החליפין שלו מול הדולר האמריקני ל-2.40 דולר. ב-1971, כאשר ארהב ביטלה את האפשרות להמיר באופן חופשי ממטבע לזהב, נעלמו השרידים האחרונים של תקן הזהב. בריטניה אפשרה ללישט לעלות ולרדת בחופשיות, וכתוצאה מכך נוסד המסחר החופשי במטבע חוץ, כפי שאנו מכירים אותו כיום.
בין אם זה מזל או גורל, באותה שנה התחלתי את עבודתי כמתלמד בבנק בתור סוחר במטח. במהלך השנים, הבחנתי כי ערך הלישט ירד באופן ניכר משער של 2.44 דולר בסוף שנת 1980 עד ל-1.05 דולר בפברואר 1985. באותה תקופה, אימצתי פתגם עתיק מועיל שמלווה אותי עד היום: השטרלינג עולה במדרגות ויורד במעלית.
כדי לתת משמעות במספרים לאמרה זו, ניתן להתבונן במספר דוגמאות; ללישט לקח תשע שנים (1971-1980) להגיע ל-2.44 דולר ורק חמש שנים לרדת ל-1.05 דולר. ב-1992, הוא הצליח לטפס בהדרגה למעט יותר מ-2.00 דולר, לראשונה מזה 20 שנה. בספטמבר באותה שנה, בריטניה פרשה מה-ERM (מנגנון שער החליפין האירופאי), וזה גרם לפיחות בלישט באופן מיידי. תוצאות היו מדהימות; הלישט צנח ל-1.75 דולר בתוך חודש וקצת מעל ל-1.40 דולר בחמישה חודשים. בשנים הבאות, עלה שער החליפין באיטיות עד 2007, ואז הלישט שוב הצליח לטפס מעבר ל-2.00 דולר ובנובמבר באותה שנה הגיע ל-2.11 דולר. אך ערכו של הלישט לא נשמר – כעשרה חודשים לאחר מכן צנח ל-1.75 דולר ולקראת סוף 2008 ירד בפתאומיות ל-1.47 דולר. מאז חלו עליות איטיות אל מול נפילות דרסטיות מפתיעות.
כיום, ב-2013, ערכו של הלישט שוב נראה פגיע ושבריריותו מאיימת להגיח מהחשיכה. כוחו של המשטר המוניטרי מוטל בספק וההנהגה של הבנק המרכזי צפויה להתחלף בחודש יולי הקרוב, מה שמוסיף נדבך נוסף לאי הוודאות. בשנה שעברה, עמדו השווקים בפני שני נושאים מרכזיים: האפשרות שגוש האירו יתפרק, והתקדמותה של ארהב לעבר המצוק הפיסקלי. דאגה נוספת הייתה ההאטה בצמיחה בסין. אבל למרות כל בעיותיה של בריטניה, הלישט דווקא נחבא בין הצללים ונהנה מתיוגו כמקלט מוגן יחסית. לפי שעה, כל הדאגות האלה הוסרו. אז מהו גורלו של הלישט כעת? האם הוא שוב יעלה באיטיות במדרגות או שנצטרך לזעוק: עצרו את המעלית?
* הכותב הוא מנהל חדר עסקאות בבנק דיסקונט לישראל – סניף לונדון מורשה ומוסדר על ידי הרשות לשירותים הפיננסית ומופיע בפנקס לפי FSA מספר 204668). לפרטים נוספים ניתן ליצור קשר (באנגלית) עם דיוויד:
d.reed@israeldiscountbank.co.uk
** האמור בסקירה זו אינו מהווה הצעה ו/או ייעוץ המתחשבים בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל לקוח, לרכישה ו/או ביצוע השקעות, פעולות ו/או עסקאות כלשהן ואין בו משום המלצה ו/או חוות דעת ו/או תחליף לשיקול דעתך העצמאי.