אתמול התקיים דיון במועצת הביטחון של האו”ם על המצב במזרח התיכון ועל השאלה הפלסטינית. בדיון נאם, בין היתר, מחמוד עבאס, נשיא הרשות הפלסטינית, שהציג תכנית לוועידה בינלאומית באמצע שנת 2018 בהשתתפות ישראל, הרשות הפלסטינית ומדינות האזור. אחריו דיבר ג’ונתן אלן מטעם ממשלת בריטניה. אלה הדברים שאמר במלואם. לשיפוטכם.
“מברכים על המשך ההכרה של הרשות הפלסטינית במדינת ישראל”
תודה לך אדוני הנשיא, תודה למזכיר הכללי ולמלאדנוב. אני רוצה לברך את הנשיא עבאס ולהודות לו על דבריו בפני המועצה. אני מברך על מחויבותו המוצהרת לאי-אלימות, ולעסוק באופן בונה לקראת פתרון של שתי מדינות.
בריטניה נשארת מחויבת לפתרון של שתי מדינות, שיסיים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ואנו נתמוך בכל המאמצים לשם כך. המטרה ארוכת השנים שלנו היא הסדר שלום מוסכם, המוביל לישראל בטוחה ומוגנת לצד מדינה פלסטינית בת-קיימא וריבונית, עם גבולות בטוחים ומוכרים ועם ירושלים כבירה משותפת של שתי המדינות.
ההנהגה האמריקנית בנושא זה היא הכרחית להשגת פתרון העונה לשאיפותיהם של שני הצדדים, ואנו מצפים להכרזה על הצעות שלום, כאשר הממשל האמריקאי יחליט שהן מוכנות. מאמציה של ארה”ב מספקים הזדמנות משמעותית כדי להגיע לשלום, והם צריכים להיות נתמכים ומעודדים על ידי כולם. אנו מוכנים לספק תמיכה פוליטית ומעשית כדי לסייע בהשגת הסכם בר-קיימא.
אנו מעודדים את הצדדים להתחייב בפומבי על חידוש המשא ומתן לשלום, על בסיס פתרון של שתי מדינות. כדי להתקדם, חשוב שהם יחזרו על מחויבותם לכל ההסכמים המדיניים הקודמים שקירבו אותנו אל השלום. הסכמים אלה מהווים בסיס חשוב לשיחות מחודשות. אנו מברכים על המשך ההכרה של הרשות הפלסטינית במדינת ישראל ועל שיתוף הפעולה הביטחוני המתמשך של הצדדים.
“קוראים לישראל לבטל מיד את מדיניות ההרחבה של ההתנחלויות וההריסות”
אדוני הנשיא, אם תהליך השלום יצליח, הוא צריך להתנהל באווירה נטולת אלימות. אנו מצרים על כך שיותר מדי אנשים ממשיכים לחתור תחת המאמצים להשגת שלום. אנו מגנים את הפיצוץ של מתקן הנפץ המאולתר לאורך גבול עזה עם ישראל בשבת האחרונה, שפצע ארבעה חיילים ישראלים, ביניהם שניים באופן קשה. אנחנו גם מגנים את הפיגוע האחרון ביישוב אריאל. אף פעם אין תירוץ לטרור, ומחשבותינו הן עם בני משפחתו וחבריו של הקורבן, כפי שהן עם כל אלה שנפגעו מאלימות. לכל ישראלי ולפלסטיני יש זכות לחיות בשלום ובביטחון. יש גם זכות לכבוד ואנו מגנים חטיפות וכן מעשים המונעים ממשפחות להתאבל כראוי על יקיריהן.
אנו נמשיך ללחוץ על כל הצדדים להימנע מעיסוק או מעידוד להסתה, ודברי או מעשי שנאה. אלה רק מעוררים דעות קדומות, ומרחיקים אותנו עוד יותר מהמטרה של השגת שלום. במובן זה, אין זה מקובל על הדעת שמישהו יכחיש את הלגיטימיות של הקשר בין העמים היהודים או הפלסטינים לארץ. רטוריקה משלהבת וחסרת תועלת משני הצדדים מחלישה את האמון, מכלה את הכבוד ההדדי, ומערערת את הסיכויים לשלום. אנו קוראים לשני הצדדים לנהוג באיפוק ולהפגין מנהיגות אמיצה. רק כאשר שני הצדדים דוחים אלימות ועובדים יחד כדי להבטיח שקט ויציבות, יש סיכוי לשלום לפרוח.
אנחנו מודאגים מההחלטה האחרונה של ממשלת ישראל להקים התנחלות עמוקה בגדה המערבית – השנייה ב-12 החודשים האחרונים. תוכניות אלה העלו גם אפשרות של “לגליזציה” רטרואקטיבית של המאחז הלא חוקי של חוות גלעד. ונשמעו איומים מחודשים מצד ישראל להרוס מבנים בסוסיא, בגדה המערבית הכבושה. אנו קוראים לישראל לבטל מיד את מדיניות ההרחבה של ההתנחלויות וההריסות. אלה חותרים תחת היכולת ליישם פיזית את פתרון שתי המדינות והם מטילים ספק במחויבותה של ישראל לשלום.
“תומכים במאמצי הפיוס שיביאו לחזרתה המלאה של הרשות הפלסטינית לעזה”
אדוני הנשיא, היעדר אחדות הפלסטינית ממשיך להוות מכשול להשגת שלום. לכן, אנו תומכים במאמצי הפיוס שיביאו לחזרתה המלאה של הרשות הפלסטינית לעזה. כפי שהודיע לנו המתאם המיוחד מלאדנוב בשבוע שעבר, התנאים ברצועת עזה קשים. הידרדרות נוספת במצב ההומניטרי לא רק שתוסיף להוות סכנת חיים אלא גם תיצור איום על היציבות באזור. זה חיוני שכל הצדדים יפעלו בדחיפות כדי לשפר את המצב, ואנו קוראים להקלה בפיקוח על הגישה של אנשים וסחורות אל עזה וממנה.
בריטניה נותרה תומכת של סוכנות הסעד והתעסוקה של האו”ם (אונר”א). עליה להיות מסוגלת להמשיך בעבודתה החיונית לשיפור חיי הפליטים הפלסטינים ולסייע בשמירה על היציבות באזור. יש צורך במימון מתאים בכדי לעשות זאת.
אדוני הנשיא, לכל המדינות החברות באו”ם יש תפקיד בטיפוח השלום ובדחיית האלימות. לכן אנו מודאגים מחדירה בגבול ישראל עם סוריה בתחילת החודש. המחויבות שלנו לביטחון ישראל היא בלתי מעורערת, ואנו תומכים בזכותה של ישראל להגן על עצמה.
“מולדת העם היהודי השוכנת לצד מולדת העם הפלסטיני”
אדוני הנשיא, עמדת בריטניה על הסכם שלום ישראלי-פלסטיני לא השתנתה. היא צריכה להתבסס על הקווים כפי שהוחלטו ב-4 ביוני 1967 עם חילופי שטחים שוויוניים, כדי לשקף את האינטרסים הלאומיים, הביטחוניים והדתיים של העם היהודי והעם הפלסטיני. ירושלים צריכה להיות הבירה המשותפת של המדינה הישראלית והפלסטינית, ויש לקבוע את מעמדה בהסדר קבע. יש צורך בהסדר צודק, הוגן, מוסכם ומציאותי לפליטים, שתואם מבחינה דמוגרפית לעקרון של שתי מדינות לשני עמים.
לסיום, אדוני הנשיא, כמו כל המועצה הזאת, גם בריטניה תומכת בשלום. אנו רוצים לראות במו”מ מחודש, הנתמך על ידי הקהילה הבינלאומית, שמוביל לישראל מוגנת ובטוחה, מולדת העם היהודי, השוכנת לצד מדינה פלסטינית בת-קיימא וריבונית, מולדת העם הפלסטיני. בואו נעבוד כולנו יחד כדי להניח את הקרקע לשלום. תודה לך אדוני הנשיא.