תארו לעצמכם את הסצינה הבאה: קיבלתם הזמנה להשתתף בליל סדר אצל משפחה מקומית. יתכן ואתם מכירים את המארחים מקשרים או סביבה אחרת, אך עדיין לא הזדמן לכם לבקר אצלם בבית. חשוב לכם שהארוחה תעבור בשלום ואפילו תהיה מהנה.
אולם זו עשויה להיות הזדמנות להוביל את המפגש למקומות אחרים בין אם להעמקת הקשר החברתי או ליצירת קשר עסקי טוב יותר. הבנת הדינמיקה הבין אישית תעזור לכם להתכונן ולבנות את הרושם הרצוי והחשוב, ובמקום לתת ליד הגורל / המקרה / המזל להשפיע על טיב היחסים שיווצר – תוכלו להשפיע על הרושם שיקבלו המארחים.
אנשים בוחנים אתכם בדכ ממקום רגשי ולא רציונלי. בהתאם לכך הם יקבלו רושם מסויים ויקבעו עליכם דעה תוך זמן קצר. אם הרושם שהצלחתם ליצור ברגעים הראשונים הוא חיובי, יהיה לכם יותר קל להוביל את הערב למקומות הרצויים, אבל אם הרושם שיצרתם אינו תואם לתחושות המארחים, יהיה לכם קשה לשנותו לאורך הערב. אנשים ‘שופטים’ האחד את השני בתת המודע שלהם, ובמיוחד במפגש הראשון, במונחים של ערכים משותפים: האם אנחנו דומים? מה יש לנו במשותף? רושם ראשון נוצר גם דרך שפת הגוף, הריח, טון הדיבור, המבטים ועוד…
מיתוג וייצוג
מתנה – ההחלטה איזו מתנה לקנות תהווה בחינה לפי ‘ערכים משותפים’ והזדמנות להרוויח נקודות זכות, אם רכשתם מתנה שמתאימה לסגנונם או לטעמם של המארחים. יכול להיות שתקנו מתנה שהיא מדהימה בעיניכם אך אותה מתנה ‘מרשימה’ לא מלהיבה את המארחת ואפילו מעלה הבעת אכזבה על פניה… הפער בין תגובתה לבין הרושם שרציתם ליצור יכול לנבוע מכך שכמארחת בעלת ניסיון, יש לה מגוון רב של כלים ואין לה צורך באותו כלי מרשים – או שיש לה מטבח קטן, ואין לה מקום לאחסן את אותה מתנה. עגמת נפש זו תשפיע על התחושה וההרגשה שלה בתחילת הערב ולאחריו.
את המתנה צריך לאהוב זה שיקבל אותה. נסו לברר דרך אנשים שמכירים או שהתארחו או שעובדים עם המארחים: מה הסגנון שלהם, מה חשוב להם ומה הם אוהבים? למשל, שוקולד יוקרתי הוא בבחינת מתנה שאינה מחייבת אחסון ואינה יוצרת מטרד (אלא אם המארחים סובלים מסכרת). בררו איזה סוג מועדף על המארח/ת – וכבר זכיתם במספר נקודות זכות (זכרו איך אתם מרגישים כשאתם מקבלים שוקולד יוקרתי מהסוג האהוב עליכם).
ידע – איסוף ‘מודיעיני’ יכול לעזור לכם להוביל את הקשרים הרצויים במהלך הערב ואחריו. כדאי לברר אם למארחים יש רגישויות מסויימות, תחומי עניין מיוחדים, ממה להיזהר ומה הם אוהבים לעשות. כל זה יעזור לכם לנהל שיחה, להובילה בין המנות וליהנות מהקינוח…
צבע – לכל אחד יש לבוש שהולם אותו יותר (זכרו על איזה בגד קיבלתם הכי הרבה מחמאות). אם לדוגמא, הצבע האופנתי הוא חום, אבל חום אינו צבע שמחמיא לכם – הוסיפו לו אביזר בצבע שמאיר את פניכם ושמיטיב אתכם.
ריח – אם אתם מעשנים, רצוי לפני הכניסה לרענן את הפה עם תרסיס, סוכריות או דפי מנטה הנמסים בפה. ריח הוא אחד החושים העוצמתיים ביותר, והרבה פעמים אנשים יביעו רצון להתקרב או דחייה בהתאם לריח שינדוף מכם.
אותנטיות – אם אתם מנסים ליצור רושם שישרת אתכם בהמשך – כדאי שיהיה אותנטי ושיהיה לו ‘כיסוי’. רושם טוב מושתת על נקודות עוצמה שיש לכל אחד, נבנה בהדרגה ב-Small Talk, ומוביל את המאזינים למגרש הביתי. כך תרוויחו אותנטיות וביטחון, ושם אף אחד לא יפתיע אתכם לא מוכנים. אם יצרתם רושם של מצחיקנים ורק אם יש לכם חוש הומור השתמשו בהומור שיתאים לנסיבות ולמארחים. אם תרצו ליצור רושם של מצליחנים הכינו מראש סיפורים על הצלחות או על אירועים מרשימים שכדאי לספר מבלי לעורר בקרב המארחים קנאה, או מבלי שההצלחה שלכם תתפרש כהתנשאות. היזהרו מרושם שלא ניתן יהיה לעמוד בו לאורך זמן, ואל תהפכו ל’עבד’ של הדימוי שבחרתם (קל לעורר ציפיות גבוהות). חשבו לטווח ארוך: האם תוכלו להיות המצליחנים או המצחיקנים לאורך זמן? האם הרושם הנבחר ישרת את מטרותיכם לאורך זמן?
אוכל – ארוחת ליל הסדר היא ארוכה ומכילה הרבה מנות. לבעלת הבית – ולעיתים גם לאורחות נוספות שנטלו חלק בהכנה – חשוב מאוד שהן תהיינה טעימות, וכמובן גם לקבל מחמאות שהן בבחינת מחווה של רצון טוב (כזכור, האינטראקציה הבין אישית והרושם מבוססים על תחושות ורגשות) ולפיכך בחרו על מה ומתי להחמיא, כי מחמאה שאינה אמינה ניתן לזהות דרך שפת הגוף וטון הדיבור. התחושה שאכן אהבתם את האוכל תקבל משנה תוקף כשמגיע רגע התוספות… אתם לא חייבים לאהוב את הכל, ויחד עם זאת מצופה מכם לקבל תוספת כשזו מוצעת, וסירוב יכול להיתפס כמסר שהאוכל אינו טעים. לכן כדאי לבחור עם איזו תוספת תצליחו להתמודד, וכשמוצע לכם לדוגמא, הכרוב האדום אותו אינכם אוהבים – משפט כמו: מבין כל הדברים הטובים אני מבקש את הגזר המתוק… הרי שהרווחתם פעמיים: לא פגעתם בטעות במארחת וגם תיהנו מהתוספת שבאמת אהבתם.
סוף טוב – הכול טוב
למחרת ליל הסדר (או ביום חול אם מדובר בשומרי שבת וחג)- כל מארח/ת יודע/ת כמה חשוב ונעים לקבל שיחת טלפון המדגישה שהיה נעים וטעים. היו נדיבים, גם אם הערב היה משעמם. אם נהניתם באמת, אל תהססו להביע את ההנאה שלכם באוזני המארחים, הם יזכרו את זה לטובה. כי כמו שהרושם הראשון חזק, גם הרושם האחרון הוא משמעותי. ואם את ניהול התהליך (בחירת המתנה, המראה והריח, נושאי השיחה) תסיימו בשיחת טלפון מחמיאה ומפרגנת – הרווחתם בגדול.
דפנה דורון
אבחון ופיתוח אישי וארגוני
הנחיית קבוצות
טל’: 7977889- 972-52
מייל: doron9@bezeqint.net