את העיתונות היומית בבריטניה ניתן לסווג לארבעה סוגים מרכזיים: ה’צהובונים’ (Tabloids), עיתוני הבוקר (Broadsheets), עיתוני הערב, ועיתוני הכלכלה. העיתונים הנפוצים ביותר בבריטניה הנם הצהובונים ה- Sun וה- Mirror וכן עיתון הבוקר ה- Daily Telegraph.
ה’צהובונים’:
ה- Tabloids הנו שם כולל ל’צהובונים’ היוצאים לאור בבריטניה. תפוצתם גדולה מאד והם מספקים סיפורים סנסציוניים, רכילות וכמובן חדשות. הם מאופיינים בפורמט קטן, הדומה למעריב או ידיעות, ומתחלקים לשני סוגים: הצהובונים הסנסציונים במיוחד כמו ה- Sun , וה- Mirror , והצהובונים הפחות סנסציונים: ה- Daily Mail וה- Daily Express .
בכל הארבעה ניתן למצוא כל חדשה אפשרית, אלא שהיא תהיה דרמטית יותר, ססגונית יותר ורכילותית יותר מאותה ידיעה עצמה שתפורסם באחד מעיתוני הבוקר. בדרך-כלל הצהובונים קלים יותר לקריאה מאשר עיתוני הבוקר, הן מבחינת רמת האנגלית והן מבחינת אורך הידיעות.
עיתוני הבוקר:
עיתונים אלו מאופיינים בפורמט גדול יותר, בפחות תמונות צבע, במאמרים ארוכים יותר ובאנגלית ברמה גבוהה יותר מזו של הצהובונים. הם מכילים מאמרים מעמיקים, פרשנויות והתעמקות בחדשות חוץ. בסיווג זה נכללים ה- Times, ה- Daily Telegraph, הIndependent – וה- Guardian. ה-Guardian נחשב כעיתון של האליטה, ומסביבו נרקם הביטוי The Guardian readers’ שהוא שם נרדף לאליטה האינטלקטואלית בבריטניה. ה – Independent מיועד לאנשים עסוקים במיוחד והוא מספק לקוראיו תקציר יומי של החדשות.
בנוסף לעמודי החדשות שלהם, כל אחד מעיתוני הבוקר מפרסם מדי יום מוסף שבועי המתמקד בנושא אחר, כגון: בריאות, חינוך, חברה, תקשורת, טכנולוגיה, תרבות, ספרות, אמנות, כלכלה, ספורט וכדומה. בימי שני כל העיתונים מצרפים את מוספי הספורט שלהם הכוללים תמונות, פרשנויות ופרטים מהמשחקים שהתרחשו במהלך סוף השבוע, ואולם, מיום ג’ ואילך תמצאו בכל עיתון מוסף בנושא שונה. רק זמן וניסיון יגלו לכם איזה מוסף מתאים לכם, באיזה עיתון הוא מתפרסם ובאיזה יום. הכל, כמובן, שאלה של טעם אישי.
חשוב לדעת שכל עיתון כולל מוסף מודעות ואלו כוללים בין השאר עמודים רבים של מודעות ‘דרושים’. בכל יום של השבוע מתפרסמות מודעות דרושים עבור מגזר מקצועי אחר (למשל: חינוך, מחשבים, ניהול, מזכירות וכדומה) ואלו שונים מעיתון לעיתון.
בסוף השבוע כלומר ביום ראשון כל העיתונים מצרפים מבחר גדול של מוספים בנושאים שונים.
עיתוני הערב:
ה- Evening Standard נחשב כעיתון ערב מאחר והוא יוצא לאור מאוחר יותר מעיתוני הבוקר ומפרסם שתי מהדורות ביום ואפילו יותר. ההפצה המאוחרת מאפשרת לו לסקור ולפרסם ידיעות מאותו יום עצמו, ולא ידיעות מיום האתמול, כפי שעושים עיתוני הבוקר. מבחינת התוכן והאיכות ניתן לסווג אותו כצהובון לא סנסציוני במיוחד.
העיתונים היהודיים:
יהדות בריטניה מוציאה לאור כעשרה שבועונים (המתפרסמים בימי ו’), שבכולם מידע ופרשנויות על הנושאים שעמדו במרכז החדשות בשבוע שחלף, וניתוח שלהם מן ההיבט היהודי. בנוסף, עיתונים אלו כוללים סקירה על המתרחש בקהילה, מידע על אירועים עתידיים, כתבות צבע, רכילות וכמובן פרסומות. העיתונים המובילים כיום הנם ה- Jewish Chronicle, ה- London Jewish News, וה- Jewish Telegraph . עיתונים אלו אינם מייצגים זרם כזה או אחר של יהדות בריטניה. לעיתון London Jewish News המחולק חינם בלונדון מצורף מדי חודש המוסף הדו-לשוני ‘ידיעות עלונדון’ המכיל סקירה של עיקר ההתרחשויות בארץ, כתבות ומידע שוטף על הקהילה היהודית והישראלית בבריטניה.
בנוסף, הקהילה האורתודוכסית בבריטניה מוציאה לאור שני שבועונים:Hamodia , ו- Jewish Tribune, המתמקדים בעיקר בנושאים פנים קהילתיים.
עיתוני הכלכלה והעסקים:
המפורסם שבין עיתוני הכלכלה והעסקים הבריטי הנו ה- Financial Times המכונה: FT. הוא דומה בתכניו ל’גלובס’ או ה- Wall Street Journal . כל עסקה, כל ידיעה כלכלית, כל מניה, כל חברה, וכל מגמה בין במקרו ובין במיקרו תמצא בו ביטוי. הוא כולל, כמובן, גם תקציר של הידיעות החדשותיות החשובות של היום, אבל לא באותה רמת הרחבה שניתן למצוא בעיתונים היומיים האחרים.
לסיכום, אם אנחנו ידועים כ’עם-הספר’ לבריטים ללא ספק מגיע התואר ‘עם העיתון’, עקב מבחר העיתונים היוצא לאור ותחומי העיסוק הרחבים שלהם, ועקב שיעור קריאת העיתונים הנחשב לאחד הגבוהים בעולם.
רדיו וטלוויזיה
ה – BBC (British Broadcasting Corporation) מפעיל מספר תחנות רדיו ובנוסף לו קיימות עוד כ – 200 תחנות מסחריות אחרות, שבהם ניתן למצוא כל תחום העולה על דעתך: מתחנות שהשירים המשודרים בהם הם משנות ה- 60 ועד תחנות של מוסיקה קלאסית, תחנות המתמקדות בספורט, תחנות שיחה למיניהן, בידור, חדשות ועוד. יש גם מספר תחנות אתניות: חלקן משדרות בשפות שונות, וחלקן משדרות באנגלית, כשהנושאים העולים לדיון והסגנון המוסיקאלי מופנים לקהל אתני מסוים. כיום אין בבריטניה תחנת רדיו יהודית (אם כי יש תכניות להקים תחנה כזו), ואין תחנה המשדרת בעברית.
ה-BBC מפעיל גם שני ערוצי טלוויזיה, ולצידם משדרים עוד 3 ערוצים ממלכתיים: 4ITV, Channel- ו- Channel 5. בנוסף קיימות בבריטניה שתי חברות כבלים מרכזיות: SKY ו- NTL, המציעות שירותי טלוויזיה בכבלים.
—————————————————————————————
מידע לגבי קליטת שידורי טלוויזיה וההתחברות לחברות הכבלים, ראה בפרק דיור.
—————————————————————————————
דפי המידע הינם יוזמה משותפת של ארגון הגג של יהדות בריטניה ועלנודון.נט.
© כל הזכויות שמורות