1) האם ביטול החוב יכול באמת לפטור את בעיית העוני באפריקה? האם אין בכך רק משום ביטול חוב לממשלות ומנהיגים מושחתים שלא עושים כלום ולא יעשו כלום עבור בני-עמם בכל מקרה?
2) האם זה לא מעט צבוע מצדם של האמנים העשירים ביותר בעולם להטיף מוסר למדינות העשירות בעולם, כשקולקציית המשקפיים של אלטון ג’ון לבדה יכולה להציל מעוני מספר כפרים באפריקה?
3) האם אנחנו הקהל יותר מדי נלהבים מהמצע המוזיקלי מכדי שאכפת יהיה לנו להבחין באירוניה הזאת?
4) אם האמנים האלה באמת רצו למחות ולהשפיע על ועידת שמונת המדינות העשירות בנוגע לחוב של מדינות אפריקה האם זה לא היה יותר אפקטיבי מצדם, ונקי יותר מכוונות אישיות, אם במקום לתת קונצרט, הם פשוט היו עומדים מחוץ למיקום קיום הועידה עם שלטי מחאה לצד מתנגדים אחרים? האם אתם יכולים לתאר לעצמכם את האפקט של פול מקרטני, בונו, ומדונה עומדים שם כשאר האדם?
5) האם אתם לא חושבים שכל פעילויות הצדקה של בונו ובוב גלדוף יצאו כבר מכל פרופורציה ושיקול דעת של מה נכון ומה יעיל? פשוט נראה כאילו יש בין השניים מן תחרות סמויה על התואר ‘ישו החדש’ או ‘הקדוש הגדול ביותר של המאה ה-21’.
6) בהתחשב בחלק מהדברים שבוב גלדוף אומר – כמו לדוגמא הקריאה שלו לבעלי סירות במזרח אנגליה, לשוט לצרפת ולהביא איתם צרפתיים שישתתפו במופע אפשר בהחלט לפקפק במידת שפיותו. אכן, הבן-אדם מדבר, מתנהג ונראה לחלוטין כחולה נפש ואנחנו לוקחים אותו ברצינות והולכים אחריו בעיניים סגורות.
7) כמה מתוך הלהקות (במיוחד החדשות) שהסכימו להשתתף חשבו בעיקר על התנופה שזה ייתן למכירות התקליטים שלהם? כמה אנשים השתתפו בהגרלת הכרטיסים, רק משום שהם רצו להגיד שהם היו במופע, או רק משום שהם רצו לראות אמן/אמנים מסויימים? זה דבר חיובי לקדם את המודעות לדברים נאצלים, אולם כאשר לקהל אין עניין כנה בנושא או ידע מוקדם, העלאת המודעות יכולה בקלות להפוך לסוג מסוים של שטיפת מוח או עיצוב דעה (no thought control אה?)
8) תוך כדי הדרישה מהמדינות העשירות בעולם לבטל את החוב, ותוך כדי מחאה נגד הגלובליזציה כל הלהקות הגדולות ביותר בעולם וכל אמצעי התקשורת תומכים באירוע ועושים מזה מלא כסף. אתם יודעים, msn.com לא היו בדיוק צדיקים גדולים כשפרטים שונים על הקונצרט עיטרו יום יום את דף הבית שלהם. בו זמנית, ב’פרוייקט עדן’ במערב אנגליה, שלושה אמנים אפריקאיים השתתפו בפסטיבל שחוץ מ’ביביסי 3′ שום אמצעי תקשורת לא במיוחד טרח לדווח עליו.
9) הדבר הגרוע ביותר בכל הסיפור הזה הוא שכל מי שהיה מעורב בו המארגנים, האמנים והקהל סביר להניח יצא בהרגשה שהוא עשה משהו טוב לעניי אפריקה. למעשה, עם הערכות שלמעלה ממליארד איש צפו ב’לייב 8′, הקונצרטים האלה יעשו דבר טוב רק למכירות של האמנים שהשתתפו וחברות התקליטים שלהם.
תקראו לי ציני, אבל אם אתם באמת רוצים לעשות משהו טוב לעניי אפריקה, אז לכו קנו קפה ‘פייר טרייד’ (סחר הוגן), או לכו תמצאו משהו באמת טוב לעשות למענם. תקנו אולי תקליט של זמר אפריקאי, תלכו לתערוכת אומנות מאפריקה, רק במשך כמה שבועות אל תקנו שום תקליט של אמן שהשתתף ב’לייב 8′. אני יודע, השיר ממשיך עם השורות בלי סרקזם אפל בכיתה, מורים תעזבו את הילדים האלה לנפשם, אבל בוא נעשה לעצמנו טובה, ונסרב להפוך ל- עוד לבנה בחומה.