[x_video_embed type=”16:9″][/x_video_embed]
באמצעות שילוב של טכנולוגיה וסייבר בדמות אפליקציה, מפלגת ישר, המתמודדת לבחירות הקרובות בארץ, מעוניינת להחזיר את הכוח חזרה לישראלים בארץ וגם בעולם (ששמם מופיע בפנקס הבוחרים והם בעלי זכות הצבעה) ולהחליט על ענייניים גורליים, מעבר לפשטנות של ימין, מרכז או שמאל, ולא רק פעם אחת בארבע שנים. קוראים לזה דמוקרטיה ישירה. תפסנו לשיחה את ערן עציון, המייסד והעומד בראש המפלגה.
אז האם למפלגת ישר יש בשורה לישראלים בבריטניה ובחו”ל שלא יכולים להצביע אבל כן רוצים להשפיע?
כן. זה למעשה הייחוד שלנו. זה ייחוד שבא לידי ביטוי לישראלים שחיים בארץ. אבל במידה מסוימת אפילו יותר לישראלים שחיים בחו”ל, כי המנגנון שלנו וכל המהות שלו שכל אחד שמוריד את האפליקציה יכול לראות את זה, שהוא משאיר אותך בתור חבר מפלגה כל הזמן בקשר, שהוא קשר מחייב, עם חברי הכנסת שלנו. כלומר, כל דבר חשוב שעולה להצבעה בכנסת, או שבא כיוזמה מצד חברי המפלגה, עולה להצבעה באפליקציה וההצבעה הזאת היא מ-ח-י-י-ב-ת. לנו, כחברי כנסת, אין שיקול דעת לגבי ציות לרצונם של חברי המפלגה. אנחנו חייבים לציית. וישראלים שחיים בחו”ל ורוצים להשפיע על מה שקורה פה – זו למעשה הדרך היחידה שלהם לעשות את זה במשך כל הקדנציה, להבדיל מהצבעה אחת פעם בארבע שנים בקלפי, של מי שעושה את המאמץ ובא לישראל ומצביע בבחירות עצמן.
הורדנו את האפליקציה וניסינו להתפקד, אבל זה דורש תצלום עם תעודת זהות, שנמצאת בישראל… מי שאין לו תעודת זהות יכול להתפקד עם דרכון?
אתה חייב להופיע בפנקס הבוחרים. אתה חייב להיות בעל זכאות להצביע בישראל. אחרת לא יעזור. זה גם עניין חוקי וגם עניין מוסרי מבחינתי. אני לא רוצה שישראלים שנטשו את ישראל וחיים 30 שנה בחו”ל ומרכז חייהם בחו”ל וכולי – אני לא חושב שזה הוגן שהם יצביעו פה בסוגיות של חיים ומוות, או אפילו בסוגיות של מס הכנסה. מי שמרכז חייו בישראל, גם אם הוא חי בחו”ל במשך כמה שנים, אני מאוד רוצה לתת לו את האפשרות. אבל מי שכבר עזב את ישראל, אין סיבה שהוא יוכל להשפיע על החיים של הישראלים שבחרו לחיות כאן.
איך אתה משיב על החשש מהשימוש באפליקציה, שהאקרים יכולים לפרוץ אליה?
אנחנו מאובטחים היום ברמה יותר גבוהה מבנק. אנחנו עובדים עם יועצי הסייבר הכי טובים שיש בישראל, שמן הסתם הטובים מסוגם בעולם. צח הורוביץ, יועץ הסייבר שלנו, הוא מי שעשה את הסייבר של כיפת ברזל, ככה שאנחנו די רגועים.
כמה מתפקדים יש למפלגה עד כה?
את האפליקציה הורידו כ-6,000 איש.
[x_video_embed type=”16:9″][/x_video_embed]
דמוקרטיה היא דבר מסובך ובישראל היא עוד יותר מסובכת. המצע שלכם, שכולל בין היתר חקיקת חוקה והפרדת הדת מהמדינה, יכול לפתור את כל הבעיות בארץ?
קודם כל, אין דבר אחד שיכול לפתור את הבעיות בארץ, או בכל מדינה שהיא. אין כזו חיה. אבל מי שמבין לעומק את הרעיון הדמוקרטי – בין אם הוא חי בבריטניה, בארה”ב, בישראל, ביפן או בצרפת – מבין ומרגיש שיש בעיה. והבעיה היא שהמנגנון הזה הפסיק לעבוד לטובת הציבור, ולמעשה, נכבש או הופקע על ידי קבוצות אינטרסים, קבוצות לחץ ובעלי הון. זאת הסיבה שהרוב המכריע של הציבורים שחיים בדמוקרטיות בכל העולם – יש על זה נתונים, מחקרים, סקרים – באופן גורף וטוטאלי איבדו אמון במנגנונים הדמוקרטיים שאמורים לייצג אותם. אחוז האמריקאים שנותן אמון בקונגרס הוא 4%. אחוז הישראלים שנותנים אמון במפלגות הוא 13%. ואותו דבר בכל הדמוקרטיות – סדרי גודל כאלה.
על איזה סקרים אתה מסתמך?
בגוגל תמצא מיליון סקרים. במקרה הישראלי, המכון הישראלי לדמוקרטיה. במקרה האמריקאי, מכון PEW. והכשל הזה – מה שגם טראמפ וגם ברני סנדרס קוראים לו The System is Rigged – הוא עכשיו ידוע לכולם. אנחנו חיים למעשה בסביבה, שהיא סביבה של אי-אמון. וזאת ה-בעיה… אני טוען ששורש הבעיה זה זה. המנגנון הדמוקרטי לא עובד והציבור לא מאמין יותר במוסדות שאמורים לייצג אותו. מזה נובעים המון דברים. במקרה הישראלי, שהוא ייחודי כמובן, זה מגיע עד כדי שחיקה באמון בבית המשפט העליון ובמערכת המשפט באופן כללי, שחיקה באמון בצה”ל ולכן זו בעיה סופר-סופר מהותית.
כשאתה שואל את עצמך איך אתה מתגבר על הבעיה הזאת, אז אתה לא מתגבר עליה על ידי זה שאתה מחליף פרצוף אחד בפרצוף אחר, או מפלגה אחת במפלגה אחרת. מה גם שבבחירות האלה מבקשים מאיתנו לבחור בין שני המתמודדים המרכזיים. מפלגה אחת היא מפלגה מושחתת. מפלגה שנייה היא מפלגה לא דמוקרטית… הדרך להשיב את האמון היא על ידי חיבור אמין ומתמיד ומתמשך ומחייב בין הבוחרים לנבחרים, בצורה כזו שהנבחרים מחוייבים כל הזמן לייצג את רצון הבוחרים שלהם. ועל ידי זה, הבוחרים יודעים שהם יכולים לתת בזה אמון.
אני תמיד עושה תרגיל מחשבתי לקהלים שאני מדבר איתם: תקחו את עצמכם רגע ל-9 באפריל ב-22:00 בלילה. המדגמים נסגרים. כולנו מכירים את החווייה הזאת כל בחירות וכולנו יודעים שמה-9 באפריל ב-22:01 הם מפסיקים לספור אותנו – כל המפלגות, כל הפוליטיקאים. אנחנו אומרים שמי שיצביע לנו – החווייה שלו תהיה חווייה אחרת לגמרי. מדקה אחרי סגירת המדגמים ולכל אורך הקדנציה, הוא או היא יהיו שותפים להחלטות של חברי הכנסת וחברי הממשלה שלנו, אם נהיה בממשלה. זה משהו אחר לחלוטין. זה דבר חדש. אף אחד לא עשה דבר כזה בישראל. ואנחנו מאמינים שזה ה-פתרון לא לכל הבעיות, אבל לבעיה המרכזית.
[x_video_embed type=”16:9″][/x_video_embed]
תוכל לתת דוגמה למקום שבו דמוקרטיה ישירה כזו עובדת בעולם?
כן. בארבע השנים האחרונות קמו באירופה 19 מפלגות שעובדות בשיטה דומה לשלנו. יש שתי דוגמאות מאוד מוצלחות בספרד ובאיטליה. באיטליה זו מפלגת השלטון, שניצחה את הבחירות לפני חצי שנה עם 33% מהקולות. בספרד זו המפלגה השלישית בגודלה, שהתמודדה לפני שנה בבחירות וקיבלה 20%.
בבריטניה שומעים בעיקר את המאבקים בין המפלגות הגדולות. איך בכל זאת אתם מצליחים להעביר את המסר?
אנחנו עושים קמפיין שנראה די אפקטיבי בשלטי חוצות, ברשתות, בדיגיטל, בחוגי בית ובפעולות שטח. אני חוזר עכשיו מהשוק בגבעתיים. ואנחנו עובדים חזק. יש לנו הרבה מאוד פעילים ותומכים שמצטרפים אלינו כל הזמן ואנחנו מקבלים תגובות מאוד טובות. עשינו את הקמפיין שתפס הרבה תשומת לב, כולל גם בתקשורת בינלאומית, “האצבע המשולשת”, שבו הפוליטיקאים מוציאים לך אצבע משולשת ואנחנו אומרים אל תצביע לאלה שלא יספרו אותך יום אחרי הבחירות.
אתם עורכים סקרים, יודעים איפה אתם עומדים?
אנחנו עושים סקרים בכל מיני דרכים. יש לנו אינדיקציות לא רעות. אבל בסקרים הארציים לא רואים אותנו. בין היתר, כי הסקרים האלה לא באמת בודקים מפלגות חדשות. הסוקרים נותנים רשימה של 5 – 7 מפלגות קיימות בכנסת ואז כותבים בסעיף הבא “אחר”. לא מזכירים שמות של מפלגות. אז יש בזה הטייה מסוימת. מה גם שהסקרים הוכיחו את עצמם כלא אמינים ויש מה שנקרא שמועות עקשניות שהסקרים האלה מוטים בכל מיני דרכים… בכל אופן, אנחנו לא שמים את מבטחנו בהם וממשיכים לעבוד מתוך הערכה שיש לנו באמת פתרון חדשני שהרבה מאוד מהישראלים – כולל האחוזים העצומים שמתלבטים שאולי חושבים להישאר בבית ולא להצביע או לשים פתק לבן, או כאלה שמצביעים לראשונה מתלהבים מהטכנולוגיה ומהרעיון, שכמו שהם עושים כל דבר באפליקציה, מניהול חשבון הבנק שלהם, דרך הזמנת טקסי וכל דבר אחר – ברגע שהם מבינים שהם יכולים לעשות גם את הפוליטיקה שלהם באותה דרך, זה מדבר אליהם מאוד. אז אנחנו אופטימיים.
[x_video_embed type=”16:9″][/x_video_embed],
תעברו את אחוז החסימה?
אני מעריך ומקווה שכן. הבחירות האלה הן בחירות מאוד יוצאות דופן בהרבה מאוד מובנים והעובדה שרוב המפלגות המסורתיות נמצאות בקריסה. המפלגה היחידה המסורתית שאיננה בקריסה בינתיים היא הליכוד והיא כנראה לא בקריסה רק בזכות ההחלטה השערורייתית של היועץ המשפטי לממשלה לחסום את המידע מהציבור לגבי הראיות שיש נגד נתניהו…
אם לא תצליחו לעבור את אחוז החסימה עדיין תנסו להתמודד בבחירות הבאות?
כן. אנחנו בכל מקרה יצאנו למהלך ארוך-טווח. יש לנו שאיפות לעצב מחדש את התרבות הפוליטית והדמוקרטית בארץ, שנשחקה מאוד בכוונת מכוון בשנים האחרונות. יש לנו כל מיני מחשבות ורעיונות איך לעשות את זה גם מעבר לכנסת, כולל ברמה של עיריות. יש אלינו כבר הרבה פניות מראשי מועצות ועיריות שמאוד רוצים לעשות שימוש בטכנולוגיה ובאפליקציה שלנו בכדי לתקשר עם התושבים שלהם ולתת להם להיות חלק מקבלת ההחלטות שמשפיעות על החיים שלהם. אנחנו רוצים להביא את זה גם למוסדות חינוך וארגונים שונים ואנחנו מאוד מאמינים שזה קריטי לטבע ולאופי הדמוקרטי של ישראל שהולך ונשחק.
במקום מפלגה חדשה וקטנה שקלתם להצטרף למפלגה קיימת ולהציע בה את הרעיון של דמוקרטיה ישירה?
דיברנו עם הרבה מאוד מפלגות. אף אחת מהן לא רוצה את המודל הזה, כי כולן עסוקות בשימור הסדר הקיים ובמנגנוני הכוח שלהם. הפוליטיקאים הקיימים לא רוצים לייצג את הציבור שלהם, אלא רוצים לשלוט בו ולהכתיב לו והם מחוברים בדרך כזו או אחרת למנגנוני כוח, לפעמים הם מושחתים לחלוטין, לפעמים הם פנימיים, ואף אחת מהן לא באמת רוצה קשר ישיר מהסוג שאנחנו מציעים בין הנבחרים לבוחרים.
למי פניתם?
דיברנו עם מספר גדול של מפלגות בתחילת הדרך והיו גם אחרים לפנינו שניסו לתת רעיונות דומים למפלגות. חד-משמעית הן לא רוצות את זה.
[x_video_embed type=”16:9″][/x_video_embed]
ישר נחשבת למפלגת שמאל?
לא. היא נחשבת למפלגה דמוקרטית. אם תרצה, אולטרה-דמוקרטית על רקע היעלמות של מפלגות דמוקרטיות וצמיחה של מפלגות לא דמוקרטיות. וכשאתה קורא את המצע שלנו, של 20 עמודים, אתה רואה שאנחנו דמוקרטים-ליברלים שמאפשרים זהות פוליטית מגוונת, והרבה אנשים בישראל הם, למשל, ימין מדיני ושמאל כלכלי או להפך. ואנחנו מאפשרים במקום One size כזה, זהות פוליטית מגוונת ומורכבת. אתה לא צריך להחליט על הכל מראש, אלא ב-Realtime… אתה לא חייב להחליט אם אתה לייבור או טורי. אתה יכול להגדיר את זהותך הפוליטית As you go along. אבל ללא ספק, אם אתה לא דמוקרט, פאשיסט, גזען, לא תומך בשוויון – אין לך מה לעשות אצלנו.
ההתרחקות מהמילה שמאל גם אולי קשורה לשיח הציבורי בישראל, שהפך אותה למילת גנאי?
כן, ללא ספק. נתניהו הצליח לעשות דה-לגיטימציה למושג שמאל וזה אחד “ההישגים” שלו, וזה דבר רע מאוד לדמוקרטיה הישראלית. אבל אני חושב שאחת הבעיות פה, בלי קשר לנתניהו, היא שהשיח הפוליטי לא מספיק מורכב ועשיר. השיח הפוליטי בבריטניה, למשל, הוא הרבה יותר מתקדם מאשר בישראל.
אתה המייסד והמנהיג של המפלגה. תוכל לספר בקצרה למה אתה המועמד הכי מתאים?
כן (צוחק). יש לי פרספקטיבה ייחודית שהביאה אותי לרעיון ולסטארט-אפ הפוליטי הזה. הייתי 20 ומשהו שנה בממשלת ישראל בתפקידים בכירים. נכנסתי כצוער למשרד החוץ ועשיתי מסלול ארוך שהביא אותי למקומות הכי חשובים ולצמתים הכי קריטיים בהיסטוריה שלנו ב-30 השנים האחרונות. לקחתי חלק במו”מ על אוסלו ובמו”מ בוואי פלנטיישן. הייתי בהתנתקות בצוות המאוד מצומצם שהתחיל אותה כשהייתה רק רעיון ולקח אותה כל הדרך לביצוע. הייתי מעורב בכל הדיונים הכי רגישים בנושא של הגרעין האיראני. הובלתי את הדיאלוג האסטרטגי עם ארה”ב. וכו’ וכו’ וכו’.
יש לי הרבה ניסיון בתחומים הקריטיים של ביטחון לאומי וראיתי את זה מאוד מקרוב בתפקיד של עובד מדינה, לא פוליטיקאי. ומכיוון שראיתי מקרוב עד כמה המערכת הפוליטית לא מתפקדת ומוטה אמרתי שחייבים לעשות פה שינוי. לכן יצאתי ב-2014 משירות המדינה והתחלתי להקים את המיזם הזה שנקרא ישר ואני מאוד מאמין שזו הדרך היחידה לטפל בבעיות השורש שלנו.
* מעוניינים להוריד את האפליקציה או להתפקד? כנסו לאתר של מפלגת ישר.
[x_video_embed type=”16:9″][/x_video_embed]