מוזיאון העיצוב בחולון נפתח לפני כמה חודשים. זהו בניין ארכיטקטוני מרשים ביותר שלא היה מבייש אף מדינה מערבית. כבר בכניסה, אפשר לקבל מכשיר הדרכה עם צג מגע פשוט ביותר לתפעול שמספר על כל מוצג ומוצג. אפשר לשמוע הרחבה, אם רוצים ולהציץ בסרטון שמוקרן על הצג תוך כדי קריינות.
התערוכה Senseware עוסקת ביצירה של טבע מלאכותי חדש ויחסיו עם האדם, באמצעות שימוש בסיבים מלאכותיים וניתן לבחון מקרוב את תפקידו של העיצוב בחיינו המודרניים. האמנים מנסים לגלות מהי הדרך הטובה ביותר להשתמש בחומרים החדשים שנוצרים כיום.
מהי משמעות המילה החדשה Senseware?
קניה הארה, אוצר התערוכה, מגדיר זאת כך: משהו שמעורר את היצירתיות האנושית ומעורר בנו רצון ליצור דברים. זה היה תפקידה של האבן שעוררה באדם הקדמון את הרצון ליצור כלים. מאוחר יותר היה זה הנייר הלבן שעודד כתיבה של אותיות בדיו שחור, והיה זה תפקידם של סיבי הבגדים הטבעיים שרכותם, חומם והוורסטיליות הצבעונית והצורנית שלהם עודדו את המעצבים ליצור וריאציות שמעטרות את הגוף ומספקות לו הרבה יותר מכסות וחום. אני משתמש במושג Senseware בכדי לתאר חומרים המגרים את האינסטינקט האנושי ליצירה, ולבדיקה איזה סוג של תשוקה מעוררים הסיבים המתוחכמים של דרך ה Senseware החדשה.
כל העבודות בתערוכה עשויות מסיבים אינטליגנטיים העולים על מקביליהם הטבעיים בעדינותם, ברגישותם, ביציבותם, בחוזקם ובגמישותם. סיבים מלאכותיים המגיעים היום לרמה כזו של התפתחות, כך שהם מתנהגים כמו תאי עור; סיבי ננו שעוביים הוא 1/7500 מעובי שערת אדם; סיבי פחם שהם גמישים וחזקים, אבל קלים באופן יוצא דופן; סיבים אלקטרוניים שיכולים להעביר חשמל; סיבים שניתן לעצב מהם צורות בשלושה מימדים ועוד רבים אחרים.
התערוכה נוצרה במרחב הקושר טכנולוגיה, עיצוב ותהליכי יצירה, ומוצגות בה עבודותיהם של 17 יוצרים מתחומים שונים: אדריכלים, מעצבים ויצרנים המתנסים בעיבוד, עיצוב ויצירת חפצים חדשים, המבוססים על סיבי הטקסטיל המלאכותיים החדשים. מטרת התערוכה היא להביא קבוצה גדולה של יוצרים ואנשי טכנולוגיה לעשות שימוש בסיבים המלאכותיים ולחשוב על יישומים שיאפשרו להציג את יתרונות החומר.
מוצגים אלו, הם הניצנים הראשונים המצביעים על צמיחה עתידית. דווקא משום שלא ניתן לשייכם באופן מובהק לעולם האופנה או הארכיטקטורה, עיצוב המוצר או התקשורת, הם מצליחים לספק גירוי משמעותי, וכל אחד מהם מייצג ניסיון לתת צורה חזותית לתכונותיו של חומר מסוים, ולספק את התשוקה שמתלקחת כשיש הזדמנות לבחון משהו לא מוכר, שלא נחקר עדיין.
המיצג הראשון בתערוכה הוא המיצג לוגו מים. במבט ראשון, טיפות המים על הבד השחור אפילו לא נראות כמו מים, אלא נדמות כתכשיטים. הן חודרות מבעד לבד, ויוצרות לאט את אותיות המילה Senseware. ולאחר מכן, נוזלות ואוספות כל שאר הטיפות ומשאירות את המשטח חלק.
פרטי המוזיאון
רחוב פנחס אילון 8, חולון
טלפון: 073-2151500
מחיר כניסה: 35¤