חשבתם שעיצוב מסתכם בעבודות אדריכלות ובפריטים יפים? תחשבו שוב. מאז ומתמיד מהווה תחום העיצוב חלק בלתי נפרד ממרבית תחומי החיים, בדגש על החיים הטובים. החל בתחום האלכימיה והרפואה, וכלה בעיצובים חדשניים שכל מטרתם היא להפוך את חיינו לקלים, נוחים ויפים בהרבה.
תערוכת Designs of the Year 2014, שמתקיימת זו השנה השביעית במוזיאון העיצוב, מספקת הצצה מרהיבה לכל ההתפתחויות החדשות והמסעירות שהתרחשו במהלך 12 החודשים האחרונים. מבקרי אמנות, אקדמאים ומומחים בחרו בתהליך קפדני את 76 הפרויקטים שמייצגים נאמנה את החידושים, החשיבה היצירתית, ההתנסויות ושאר פירות יצירתם של אמנים מרחבי העולם. כמו לונדון, שנחשבת עיר כל מהגריה, התערוכה מייצגת מגוון מרשים של עבודות, במעין מיקרוקוסמוס, חלקן עבודות גמר וחלקן פרי יצירה של מעצבים בכירים ונודעים.
מבין העבודות הבולטות בתערוכה: Lego Calendar – לוח שנה קריאטיבי שמשלב לוח חלוקת עבודה עשוי מלגו; Dumb Ways to Die – סרטון חינוכי הכולל שיר סוחף שגרר מאות אלפי צפיות ברשת, וכן אפליקציה שמסבירה על כללי בטיחות בקרבת רכבות. מתברר שהאפליקציה הזו חביבה על הדוגמנית קייט מוס וסייעה במזעור מקרי מוות ביבשת אוסטרליה; The Alchemist’s Dressing Table – שולחן איפור על טהרת האלכימיה שמראה איך להכין מוצרי טיפוח ואיפור מחומרי גלם פשוטים בשיטת עשה זאת בעצמך; ו-ME.WE – מכונית קלת-משקל עשויה מחומרים ידידותיים וממוחזרים.
נומה בר לא נם לרגע
בתערוכה אפשר למצוא לא מעט מעצבים ישראלים, כמו האמן הגרפי נומה בר, שהיה אחראי על האילוסטרציות שובות הלב בעבודה החינוכית, Chineasy, המציגה שיטה יצירתית ללימוד השפה הסינית. היזמית והמחברת, שאולן סו, יצרה מתודולוגיה שנועדה במקור להקל על ילדיה את לימוד השפה הסינית, וכיום מנסה לגשר בין מזרח למערב ולעזור לסטודנטים ללמוד את המאפיינים הנפוצים בשפה, דרך חיבור בין טיפוגרפיה לגרפיקה. עבודה נוספת – 75 Watt – יצרה רויטל כהן יחד עם שותפה לסטודיו, טור ואן ביילן. זהו מיצג וידיאו שממחיש בעזרת כוריאוגרפיה את עבודת פס הייצור המסחרי.
כל אלה מספקים הצצה רחבה, מושכלת ומייצגת של התוצרים ממרוצת השנה החולפת. כל אחד מהפרויקטים הנבחרים משתייך לאחת משבע דיסציפלינות: ארכיטקטורה, העולם הדיגיטלי, אופנה, ריהוט, גרפיקה, עיצוב מוצר, ועיצוב תעבורתי. העבודות בתערוכה מועמדות לפרס בכל אחת מן הקטגוריות האלה, אך למרות זאת, הן מוצגות בצורה אורגנית וזורמת – באופן שממחיש את הקשר חוצה הגבולות, כשהמשותף לכולן הוא מחשבה יצירתית ופילנתרופית, או עיצובים בעלי השפעה מכרעת על חיינו בעתיד. החל משמלות מודפסות ומעוטרות וכלה בהמצאות מצילות-חיים, יחד מהוות העבודות כמעין קולקטיב שמייצג את הצרכים, ותחומי העניין ושאר נושאים בוערים לשנת 2014.
קוראים לי סמית’, פול סמית’
התערוכה של מעצב האופנה האנגלי, סר פול סמית’, הייתה אמורה להינעל בחודש מרץ, אך בשל היענות גדולה של הקהל היא תמשיך עד לסוף יוני. זוהי הזדמנות פז למי שלא הספיק ליהנות מתערוכת בוטיק ייחודית ומקסימה במוזיאון העיצוב.
המעצב המוערך מכניס את המבקרים אל תוך עולמו וחושף את ההשראות לעיצוביו המפתיעים, מלאי התעוזה ובעלי הטוויסט שמאפיינים גם את קו האופנה שנושא את שמו. התערוכה מתחילה מתוך חלל קטן וקופסתי, שמייצג את החנות הראשונה שפתח המעצב בשנות ה-70′, ומלא בעובדות מפתיעות על חייו של סמית’ ועל הקשיים שעמדו בפניו בתחילת הדרך. ממנו ממשיכים אל תוך חלל דיגיטלי, שכמו מכניס אל תוך ראשו של המעצב, וכולל קבלת פנים כנה ונעימה עם קולו המוקלט של סמית’, המסביר על תהליכי העבודה וגישת העיצוב, במעין פרפראזה שמזכירה את הסרט להיות ג’ון מלקוביץ’.
בתערוכה תוכלו להתרשם מקיר דמוי אינסטגרם רק חי ומעוצב, נקי מפילטרים. הקיר המעוטר עמוס בתמונות, ציורים, מזכרות, מכתבים ושאר מסרים אינטימיים מהארכיב הפרטי של סמית’, שאותם אסף במרוצת השנים. הקיר הארוך והרחב מוביל בסופו לשלל דמויות של המעצב, בגודל אמיתי, שאיתן אתם מוזמנים להצטלם לתמונת סלפי משותפת, ולצרף ללוח האינסטגרם הווירטואלי הפרטי. מתוך הקירות המעוצבים תוכלו לבקר בפרויקטים שונים של המעצב, כמו: מלון בוטיק המעוצב מחומר גלם מפתיע; חדר העבודה הפרטי שלו, ובו שרטוטים ושאר השראות; ויצירותיו האחרונות הכוללות שיתופי פעולה עם חברת אוויאן בעיצוב בקבוקי המים שלהם ועם BMW, שלהם עיצב סמית’ מיני-קופר מפוספסת בחתימת ידו.
את כל אלה, ושאר עיצובים פורצי-דרך ונוטפי-שיק נוספים, שווה בהחלט לראות כדי להבין מה מסתתר מאחורי האיש והמותג.
תערוכות מומלצות נוספות. תכננו מראש
בחודש מאי: Collect 2014
יריד האמנות הבינלאומי בגלריית סאצ’י מוצג זו השנה ה-11 ומציע לקהל המבקרים להתרשם מיצירות אמנות וקראפט של אמנים מוכשרים מרחבי העולם. חלק מהפריטים מוצעים במחירים שפויים בהחלט, ואותם תוכלו לרכוש ולהתהדר באקססוריז מקוריים שאין שני להם.
בחודש יוני: Fair Affordable Art
יריד אמנות ידידותי בהמפסטד שמוכיח כי אמנות אינה דבר יקר ובלתי מושג בעליל. היריד המבוקש, שמוצג מספר פעמים בשנה, גם ברחבי העולם, מציע יצירות אמנות כמו ציורים, צילומים, פסלים והדפסים מקוריים בסגנונות שונים ובמחירים שנעים בין 40 ל-40,000 פאונד ויכולים להפוך כל אחד לאספן אמנות.