חשיפה היסטורית ייחודית שמצליחה לסתור את כל ההשערות שסיפורי המקרא היו רק יצירה אומנותית ולא היסטורית. את החוויה העמוקה ביותר ניתן לקבל מסיור משולב באתר עצמו, לאכול בקרבת מקום ולהביט בנוף שראו לפני שלושת אלפים שנה, ולקנח בתערוכה במוזיאון ארצות המקרא בירושלים.
קרב דוד וגוליית
אחד הסיפורים המפורסמים ביותר ששרדו מהעולם העתיק הוא קרב דוד וגוליית. הוא התרחש בעמק האלה, כשנער רועים צעיר עם קלע וחמישה חלוקי נחל, גבר על ענק אימתני מצויד בכלי נשק מהמשוכללים ביותר בתקופתו.
האתר, חירבת קיאפה, שוכן בשפלת יהודה בעמק האלה. ממקום זה רואים בבירור את הערים המקראיות תל עזקה ותל שוכה. כלומר, ייתכן שכאן התרחש הקרב או שכאן צפו עליו. כך או כך, בחפירות שנערכו במשך 7 עונות (עד שנת 2013) , בפעם הראשונה בעולם, על סמך תיארוך פחמן 14 של גלעיני זיתים מפוחמים שהתגלו בחפירות, התברר כי העיר התקיימה באלף לפנהס, התקופה אליה מייחסים את ראשית המלוכה בישראל.
פרופסור יוסי גרפינקל, שניהל את החפירות מספר, שגילו באתר עיר מתוכננת, מוקפת בחומה איתנה הכוללת שני שערים, האחד פונה לירושלים והשני לפלשת ומשערים שזו העיר שעריים המקראית מסיפור הקרב בין דוד לגוליית.
למה המקום נקרא קיאפה?
כשהגיעו אנשים בסוף המאה ה-19 לארץ ושאלו את בני המקום לשם המקום הזה, הם ענו שזו קיאפה וכך נשאר חירבת קיאפה גם במפות של המנדט הבריטי.
איך השתמרו כל הממצאים והחפצים?
העיר המסתורית התקיימה במשך כמה עשרות שנים, נחרבה וננטשה בנסיבות עלומות. זו וודאי הייתה טרגדיה גדולה בזמנו, אבל בזכות זה נשתמרו בתוך שכבות כל הממצאים. אם מישהו כיום רוצה לחפור ולגלות את תקופת נפוליאון, או אברהם לינקולן, אין אפשרות כזו שהרי מקום שממשיך להיות מיושב משתנה כל הזמן ולא משתמר בו דבר.
מה מקשר את המקום לדוד המלך?
גלעיני הזיתים שנמצאו, מתוארכים בצורה מדעית על ידי פחמן 14 למאה עשירית לפני הספירה. זו התקופה של דוד. הממצאים באתר יכולים ללמד לאחר 3,000 שנה, על חיי התושבים, הישגי הבנייה שלהם, מנהגי הפולחן ואולי גם על המנהל בעיר. האתר בנוי בדגם שיתופי של קיר חיצוני עם סוגרים, שבו כל משפחה קיבלה בית עם סוגר. זה תכנון עירוני שמוכר רק ביהודה. בתרבות הכנענית והפלשתית אין חומת סוגרים.
בין עשרות אלפי עצמות בעלי החיים שהתגלו בעיר לא נמצאו עצמות חזיר, המופיעות באחוזים ניכרים בערים פלשתיות. כמו אשקלון ואשדוד וכן, רב כלי החרס הם מייצור מקומי ומספרם של כלי החרס מטיפוס פלשתי באתר נמוך ביותר.
העדות החוץ מקראית היחידה כיום לקיומו של דוד המלך, מוצגת אף היא בתערוכה, זו כתובת תל דן כתובת בשפה הארמית המזכירה את ממלכת יהודה בכינוי בית דוד. הכתובת מתוארכת למאה ה-9 לפנהס הוצבה בשער העיר העתיקה דן שבעמק החולה.
הכתובת העברית הקדומה ביותר
בחשיפה מיוחדת יוצגו לראשונה לציבור: כתובת מסקרנת, שלהערכת מומחים רבים הינה הכתובת העברית הקדומה ביותר שהתגלתה ובה המילים עבוד את, מלך, שופט, אל תעש ועוד. בנוסף, דגמי מקדשים יוצאי דופן שנמצאו בתוך חדרי פולחן וביניהם דגם מקדש מפואר עשוי אבן מגולף בעיטורים אדריכליים אותם אפשר לקשור לתיאור בית המקדש והארמון שבנה שלמה המלך בירושלים. כמו כן, יוצגו בתערוכה מבני פולחן שונים, כלי נשק, כלי עבודה ועדויות לחיי היומיום של תושבי המקום, כמו גם שחזורים אדריכליים מרהיבים של מראה העיר בשיא ימי פריחתה.
לא רק תערוכה
בתערוכה במוזיאון ארצות המקרא, יוצגו שרידי העיר, שעריה, בתיה ושלל הממצאים יוצאי הדופן. סיור חוויתי בגלריות יאפשר למבקרים להיחשף לעיר המרגשת. הסיור ילווה בהדמיות שהוכנו במיוחד עבור התערוכה, יצירה מוזיקלית מקורית מאת האמנית הבינלאומית ראלי מרגלית בהשראת האתר הארכיאולוגי, והדמיה הממחישה כיצד נראתה העיר בשיא ימי תפארתה. בנוסף, יוקרן סרט קצר על הקשר בין דגם המקדש שהתגלה בחירבת קיאפה לבין בית המקדש הראשון שנבנה על ידי שלמה המלך.
אמנדה וייס, מנכלית מוזיאון ארצות המקרא: … פעם ראשונה בעולם שיש תערוכה על החיים בימי דוד המלך. המבקרים יפסעו אל תוך עולם שהיה ואיננו עוד ויזכו לראות עדות היסטורית מרגשת על חיי היומיום של התושבים שחיו על קו התפר בין יהודה לפלשת. …המחשבה כי כאן בעמק האלה גילינו את צעדיו של דוד המלך מסעירה את מוחם של טובי החוקרים ברחבי העולם וכעת יש לכל אדם הזדמנות לעבור מסע בזמן 3,000 שנה אחורה.
הצעה לחוויה משולבת
דרך מוזיאון המקרא בירושלים ניתן לערוך סיור באתר עצמו, ליהנות מארוחה נפלאה בנוף המקראי במסעדה לי-און בשריגים שממוקמת למרגלות הרי עמק האלה ומציעה אוכל איטלקי מעולה ודגים (טלפון 026282288), ולקנח בביקור בתערוכה במוזיאון ארצות המקרא.
פירוט האירועים באתר מוזיאון המקרא:
עוד כתבות על מבחר אירועים, טיולים ובילויים, במה כדאי? וכן ב היום
מלונות במרכז הארץ
טיסות לארץ