בין הישראלים הרבים שמנסים לעשות את זה בלונדון, ספי כרמל יכול להביט אחורה בסיפוק. בשלוש השנים שהוא כאן הוא הצליח להגיע רחוק. כרמל הוא מהבעלים של חברת מוסיקה וסאונד לסרטים Zound, עם משרדים מפוארים בווסט אנד, ושבאמתחתו רשימת פרוייקטים יוקרתיים כמו הסרט ‘הארי פוטר’.
באולפניו מתבשל כעת הסאונד בפוסט פרודקשן לסרט החדש ‘מסביב לעולם ב-80 יום’ עם ג’קי צ’אנג, שבכורתו תתקיים ב-16 ביוני השנה. אולם כשפוגשים אותו נתקלים באדם צנוע שנהנה לפרגן ולשתף מוסיקאים ישראלים אחרים באופן שאינו אופייני לישראלי המוחצן. יוצא דופן? בהחלט. בא בקלות? לדבריו, לא.
כרמל הגיע מתל אביב ללונדון לפני שלוש שנים, אחרי קריירה מוצלחת כעורך סאונד ומפיק מוסיקלי, ובעל חברת תקליטים קטנה בשם: ‘אינדי’. תחת הלייבל הזה נחשפו להקות כמו, ‘זקני צפת’, ‘רעש’ והזמרת קורין אלאל. ב’אינדי’ הוא התמקד בעיקר בהפקה מוסיקלית, כשבמקביל כתב מוסיקה לסרטים: תקומה (סדרת ההמשך לעמוד האש), החרצופים, קטעי המעבר באירוויזיון 1999, והפואטיקה של ההמונים (עם ירון לונדון).
הוריו נפגשו בלונדון. אמו הייתה דיילת ב’בריטיש איירווייס’, ואביו השלים דוקטורט בכלכלה. אני חצי אנגלי שגדל בארץ מעיד כרמל על עצמו, אבל אנגליה תמיד משכה אותי! ספי מנגן על קלידים, למרות שמעולם לא למד מוסיקה ואינו קורא תווים. את הכשרון המוסיקלי ירש כנראה מסבו הכנר, שבגיל 12 ניגן באולמות קולנוע בלונדון כרקע לסרטים האילמים. עכשיו, בגיל 38, הוא סוגר מעגל.
כרמל הגיע ללונדון לראשונה כדי לסיים את המיקס לסרט ‘ג’ירפות’ של צחי גראד באולפני Envile היוקרתיים. עורך הסאונד הראשי באולפן שמע את המוסיקה, והציע לו עבודה במקום. כשסיפר לאמו היכן התקבל לעבודה נדהם: אמו, לשעבר שחקנית תיאטרון בלונדון, הקליטה באולפני Envile שיר עבור סרט. כרמל שיכנע את חברתו אז, גל (היום אשתו), לעזוב הכל ולהגיע ללונדון. חודשיים מאוחר יותר כבר מכר את הדירה בישראל. בארץ האפשריות מצומצמות, מסביר כרמל, כאן האופק רחב יותר. ביום הראשון לעבודתו שאל אותו המנהל: אתה יודע לשחות? כרמל הנהן. אז בוא ותשחה, ענה – ונתן לו את פרוייקט הסאונד לסרט ‘הארי פוטר’, לא לפני שהוסיף: ותנסה לא להראות שאתה מזיע! בשנתיים שעבד שם היה אחראי על המיקסים לסדרת Midsommer Murders ב-,ITV ל -ET בהוצאה מחודשת והוצאות מחודשות לסרטי וולט דיסני בשפות זרות.
לפני כשנה עזב את Envile והקים אתZound עם בחור קרואטי בשם סרז’אן קורפז’ל שעובד עם במאי הקולנוע המפורסם, אמיר קוסטריצ’ה. אתם עובד גם פאטריק דוד – מעצב סאונד אמריקאי שמאחוריו פרוייקטים כגון: ‘שבעת החטאים’, ‘הפצוע האנגלי’ ו’המומיה’.
כרמל טוען כי שום דבר לא בא בקלות. אם אתה דופק על אלף דלתות – אחת תפתח, וזה מה שעשיתי. התקשרתי להמון חברות סרטים, הוא מספר. לבמאי סרטים דוקומנטריים ב’בי.בי.סי’ שלח כרמל קטע לדוגמא. כשהמפיקה שמעה את המוסיקה שכתבתי היא מאוד התרגשה. היא ניגשה אלי חנוקה מדמעות וחיבקה אותי ארוכות. את החוזה קיבל מיידית. למרות שהאולפנים שלנו מצויידים כהלכה – את ההשראה אני מוצא תמיד בבית. לפעמים אני קם באמצע הלילה אם יש לי איזה רעיון. בין השאר, הוא כתב את המוסיקה וערך את המיקס לאירוע יום הולדתו ה-85 של נלסון מנדלה – אירוע ששודר בכל רשתות MTV בעולם – ולאחרונה לסידרה של ה’בי-בי-סי’, The History of Magic. בין הקרדיטים למיקסים בהופעות חיות עליהן היה אחראי, ניתן למנות קונצרטים של דיוויד בואי, ‘מאסיב אטאק’ ו’בי. בי. קינג’.
מה כולל עיצוב סאונד?
פס קול של סרט כולל הרבה שכבות, המכילות בין השאר את האפקטים הקוליים וכל ההקלטות באולפן. מדובר בלמעלה מ-100 ערוצים. לסרט ‘הארי פוטר’ למשל, היו קרוב ל-200 ערוצים.
מה אתה מעדיף? להלחין או לעצב סאונד?
אני מחליף בין שני הכובעים. למעשה אני אוהב את שניהם באותה מידה, כל עוד יש לי חופש יצירתי וזמן לעשות את העבודה. בשניהם קיימת סוג של מניפולציה על הצופה – על המקלדת הרגשית שלו – וזאת כדי לשרת את הסרט ואת הסיפור באופן הטוב ביותר.
וחזרה לארץ?
לא ממש. אומנם היו לי כאן קשיי הסתגלות, או כמו שהמוסכניק אומר החיים לא מדלגים על אף אחד. כרגע אני מרגיש שהדברים מתקתקים בכיוון הנכון. אני מרגיש כאזרח העולם, למרות שרוב החברים שלי כאן הם ישראלים. אני בהחלט משתמש בתכונות הישראליות שלי, כגון: יכולת אלתור, תושייה בפתרון בעיות וגמישות, אבל יש לי גם חיבור לתכונות יותר אנגליות: עידון, ו’חיה ותן לחיות’.
* מידע נוסף אפשר למצוא באתר: www.zound.co.uk