יממה לאחר שנחת בארץ וחזה בנצחון נבחרת ישראל על רוסיה, החל שר החוץ הבריטי, דיוויד מיליבנד, את סדרת הפגישות הראשונה שלו בישראל מאז נכנס לתפקידו, לפני כארבעה וחצי חודשים, במסגרת השינויים שהנחיל גורדון בראון בהרכב הממשלה הבריטית.
לאחר פגישתו עם שרת החוץ, ציפי לבני, קיימו השניים מסיבת עתונאים שנסבה על היחסים בין בריטניה לישראל. כמו כן דובר על עתיד המסלול הדו-צדדי בין ישראל לפלסטינים עד הוועידה באנפוליס וביום שאחריה; על האיום הנשקף לאזור ולעולם כולו מאיראן; וגם קצת על הנצחון של נבחרת ישראל בכדורגל שהקנה לבריטים מקום ב’יורו 2008′.
במהלך מסיבת העיתונאים התבקש מיליבנד להתייחס לידיעה שהתפרסמה בג’ואיש כרוניקל ביום שישי האחרון, לפיה הנסיך צ’רלס מסרב לבקר בישראל מאחר שאינו מעוניין לתמוך בצד הישראלי בסכסוך. מיליבנד השיב שזה מאד מוטעה, אם מישהו בישראל מסיק על יסוד חילופי מסרים בדואר אלקטרוני בין אנשי צוותו כאילו הנסיך צ’רלס לא היה מעוניין לבוא לארץ. עוד הוסיף, דיברתי עם הנסיך צ’רלס ביום שישי בערב לאחר שקראתי את הסיפור והוא ציין בפני את ביקורו האחרון בישראל, בזמן ההלוויה הטראגית של יצחק רבין זל. הנסיך גם הבהיר לי באופן שאינו משתמע לשתי פנים – שמח להבהיר לכם זאת כאן – שכאשר ממשלת ישראל תהיה מעוניינת לארגן ביקור של הנסיך מווילס, וגם של אחרים מבני משפחת המלוכה, הממשלה וצוות קלרנס האוז (ארמון הנסיך) יהיו שמחים לדון במציאת עיתוי מתאים.
לשאלת כתב הבי.בי.סי מה יהיה אם הוועידה תכשל השיבה לבני שהיא מקווה, כי העולם הערבי מבין שניתנת כאן הזדמנות לא רק לפתור בסופו של תהליך את הסכסוך הישראלי ערבי אלא לשנות את פני האזור. הדבר הטוב ביותר שאפשר לעשות, אמרה, הוא להתחיל בכל הפעולות ביחד באופן משולב – ישראל והפלסטינים המשתתפים במסלול הדו-צדדי ביחד עם תמיכת העולם הערבי והקהילה הבינלאומית שתתמוך בצרכים הכלכליים ובבניית היכולות.
השר מיליבנד אמר שתהליך השלום במזרח התיכון חייב לחזור למסלול לאחר שש או שבע שנים של קפאון עמוק. עם זאת הוא הדגיש: בראש סדר הקדימויות של ישראל עומדת ובצדק, הדרישה לביטחון. זהו נושא העומד בראש סדר הקדימויות של הרשות הפלסטינית, והפלסטינים מבינים היטב שעבור העם הפלסטיני ולצורך היחסים שלו עם ישראל, הביטחון הוא צורך מוחלט. במקום השני הייתי שם דגש על הכלכלה; לא כלכלה בעתיד הרחוק אלא כלכלה בטווח המיידי. כמו כן הוא אמר: ככל שמדובר בתהליך הפוליטי, מקבלי ההחלטות היחידים הם ממשלת ישראל ונציגי העם הפלסטיני. הקהילה הבינלאומית אינה יכולה לקבל החלטות בשמם, אולם לקהילה הבינלאומית, כולל בריטניה, יש תפקיד חשוב בתמיכה בתהליך.
מנוע ירוק
למחרת נפגש מיליבנד עם נשיא המדינה, שמעון פרס, במשכן הנשיא בירושלים. השניים קיימו שיחת עבודה שהתמקדה ברובה בחיזוק ובפיתוח ערוץ כלכלי לצד המומ המדיני בין ישראל לפלסטינים. בפתח פגישתם הבהיר הנשיא פרס כי מומ מדיני לשלום לא יוכל לשאת פרי אמיתי ללא קיומו של ערוץ כלכלי משמעותי, שייספק מאות אלפי מקומות עבודה לפלסטינים. ללא מנוע כלכלי, לא יותנע שום תהליך מדיני. אין חיזוק משמעותי יותר לאבו מאזן וממשלתו, מאלפי מקומות עבודה.
מיליבנד הדגיש כי הוא תומך באופן מלא בקיום ערוץ כלכלי במקביל למומ המדיני וכי הכיוון שמובילים יחדיו הנשיא פרס והשליח המיוחד של האיחוד האירופי למזרח התיכון, טוני בלייר, הכרחי ביותר להפחת תקווה באזור. בסיום הפגישה, התעניין מיליבנד ביוזמתו של הנשיא להפוך את ישראל לארץ המונעת על ידי מכוניות חשמליות, וציין כי בריטניה מעוניינת לקבל לידה את הידע הטכני הרב שנצבר בישראל כדי ללמוד מהתהליך ולבחון את האפשרות כי גם הממלכה הבריטית תעניק הטבות ותמריצים לנהגים שיבחרו לעבור למכוניות ירוקות. שר החוץ ביקש להפגש באופן אישי עם היזם ואיש העסקים, שי אגסי, כדי לקדם את היוזמה.
ביום שני נפגש שר החוץ הבריטי עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט. השניים שוחחו על ההכנות לקראת מפגש אנאפוליס והסכימו כי מדובר בארוע בינלאומי חשוב, שנועד להתניע את התהליך שבין ישראל והפלסטינים.
ראש הממשלה הבהיר כי בכוונת ישראל לנהל משא ומתן רציני, תוך שמירה על האינטרסים הביטחוניים והקיומיים שלה. השניים שוחחו גם על חשיבות בניית המוסדות השלטוניים של הרשות הפלסטינית, בדגש על בניית יכולותיה הביטחוניות. בנוסף נדונו ההשקעות הכלכליות ברשות הפלסטינית.
כמו כן, שוחחו שני האישים על פיתוח היחסים הבילטראליים בין ישראל ובריטניה, והביעו את רצונם להרחיב את שיתוף הפעולה המסחרי והתרבותי בין שתי המדינות.
כניסה חופשית
כשנפגש מיליבנד עם אהוד ברק, העלה שר הבטחון הישראלי את סוגיית צווי המעצר כנגד קציני צהל המבקרים בבריטניה – יוזמה של גורמי שמאל הטוענים שהקצינים ביצעו פשעי מלחמה כלפי הפלסטינים. מיליבנד בתגובה אמר שארצו תפעל למניעת מעצרים שכאלו.
טוני בלייר, המבקר באזור, מסר כי ברק וראש ממשלת הרשות הפלסטינית, סלאם פיאד, יכריזו על מספר פרוייקטים כלכלים משותפים שאמורים לספק לפלסטינים אלפי מקומות עבודה.