קיימות שלוש דרכים עיקריות לקבלת אזרחות בריטית:
1. אזרחות מלידה. אפשר להיוולד בריטי מהסיבה היחידה שאחד ההורים הוא בריטי או נושא תושבות קבע: Indefinite Leave to Remain ILR, או Permanent Residence PR.
2. התאזרחות (Naturalisation). מעמד זה ניתן לאחר שמגיש המועמדות גר בבריטניה תקופה מסוימת, תלוי בקטגוריה, שבסופה הוא מגיש בקשה לתושבות קבע (ILR) ואחריה מגיש בקשה להתאזרחות.
3. רישום קטינים כאזרחים.
1. אזרחות מלידה
במקרים אלה, מגיש הבקשה פשוט יכול להגיש בקשה לקבלת דרכון בריטי ללא כל תהליך ביניים נוסף. במקרים הבאים, הוולד נחשב בריטי מלידה:
– מי שנולד בתוך בריטניה להורה בריטי אחד לפחות. הילד רשאי להגיש בקשה לקבלת דרכון בריטי. יש לצרף לבקשה תעודת לידה המוכיחה שהוא נולד בבריטניה ואת הקשר להורה הבריטי. בנוסף, יש להגיש הוכחות שההורה עצמו הוא בריטי, בדרך כלל דרכון או תעודת לידה.
– מי שנולד מחוץ לבריטניה להורה שהוא בריטי (Otherwise than by decent). ההבדל העיקרי בין המקרה הזה לקודם הוא שילד הנולד מחוץ לבריטניה הוא British by decent ולא יוכל להעביר את אזרחותו באופן אוטומטי לילדיו ויצטרך לרשום אותם כבריטים. ראו פירוט בהמשך.
– מי שנולד בבריטניה להורה שיש לו מעמד של תושב קבע. הילד יכול להגיש בקשה לדרכון בריטי ולהגיש הוכחות שהוא נולד בבריטניה ושאחד מהוריו הוא תושב קבע.
2. התאזרחות
אופציה זו היא בעצם האפשרות שניתנת למהגרים לקבל אזרחות בריטית. אם המהגר צובר את השנים הנדרשות תחת הקטגוריה שלו, הוא יכול להגיש בקשה לתושבות קבע ILR/PR. לאחר מכן, יש לחכות שנה עד שניתן להגיש בקשה להתאזרחות. אם המהגר נשוי לאזרח בריטי, הוא לא צריך לחכות שנה ויכול להגיש בקשה להתאזרחות מיד עם קבלת מעמד תושבות הקבע. אחרי שבקשת ההתאזרחות מאושרת, יש להשתתף בטקס האזרחות, להישבע אמונים למלכה ובסוף הטקס תינתן למתאזרח תעודת התאזרחות – Certificate of Naturalisation – שמוכיחה את התאזרחותו.
יש לשמור את התעודה הזאת מכל משמר, כי אם ילדי המתאזרח ייוולדו מחוץ לבריטניה, תעודה זו היא ההוכחה שהאזרחות של ההורה ניתנת להעברה בצורה אוטומטית. לאחר קבלת תעודת ההתאזרחות, ניתן להגיש בקשה לדרכון בריטי.
לפני שניתן להגיש מועמדות לתושבות קבע צריך לצבור כמה שנים, תלוי בסוג האשרה:
– לאחר חמש שנים: תחת הקטגוריות של משקיע, יזם, עובד (לא כולל ויזת העברה מחברה לחברה), תושב אירופי ואשרת בן זוג.
– לאחר עשר שנות מגורים חוקיים בבריטניה: ניתן לצבור אותן בכל קטגוריה של אשרה (כולל ויזת סטודנט). זמן הנחשב כשהייה בלתי חוקית יתחיל את ספירת השנים מההתחלה.
הגשת מועמדות לתושבות קבע והתאזרחות דורשת דיווח מלא של כל רישום פלילי, עבירות פליליות שלא גררו רישום פלילי או נמחקו, עבירות אזרחיות, קנסות, עבירות תעבורה, הכרזת פשיטת רגל וכדומה. אני תמיד מייעצת לקליינטים שלי לדווח הכל, אפילו קנסות חנייה. הטופס לבקשת אזרחות כולל סעיף רחב ששואל “האם יש משהו שעלול להגדיר אותך כאדם בעל אישיות בעייתית (Good Character)?”. אם משרד הפנים הבריטי יערוך בדיקות ויגלה שלמגיש הבקשה היו, למשל, הרבה קנסות חנייה ששילם באיחור, זה יכול לגרור סירוב, בעוד שקנסות חנייה לכשעצמן לא מהוות עילה לסירוב.
3. רישום קטינים כאזרחים
קטינים יכולים לרכוש אזרחות דרך רישומם לפני שהם מגיעים לגיל 18 בשני המצבים הבאים. יש לציין כי קטינים לא צריכים להגיש בקשה להתאזרחות אלא לרישום!
– ילד שנולד באנגליה להורה שמקבל תושבות קבע לאחר הלידה.
– ילד להורה שהוא British by decent. כאמור, האזרחות במצב זה לא עוברת לקטין באופן אוטומטי ולכן דרוש רישום.
הרישום יכול להיעשות בשני מקרים. המקרה הראשון, אם ההורה הבריטי חי בבריטניה במשך שלוש שנים לפני שהקטין נולד ויש לו מספיק ראיות להוכיח את זה. המקרה השני הוא אם הקטין ושני הוריו (או הורה אחד, אם הוא ההורה היחידי) חיו בבריטניה במשך שלוש שנים אחרי שקטין נולד ויש להם מספיק ראיות להוכיח את זה.
בשני מקרים אלה (רישום בעקבות שלוש שנים), יש דרישות תושבות נוקשות ביותר. לדוגמה, הילד ו/או הוריו לא יכולים להיות מחוץ לבריטניה יותר מ-270 יום במהלך שלוש השנים שעליהן מבקשים להסתמך. סוג הרישום הזה הוא מסובך יותר משאר הדרכים.
* מה קורה אם בקשת האזרחות או הרישום מסורבת?
אין זכות ערעור על סירוב! ניתן להגיש בקשה לשקילה מחדש של הבקשה. בקשה זו גוררת תשלום נוסף, שיוחזר אם הבקשה תתקבל. אם הבקשה סורבה בגלל מסמכים והוכחות לא מספקות, ניתן פשוט להגיש בקשה חדשה. אם הבקשה סורבה בשל עניין שקשור לאישיות (Good Character), יש להמתין את התקופה הנקובה לפני שמגישים בקשה חדשה. למשל, אם מגיש הבקשה הכריז על פשיטת רגל, עליו לחכות עשר שנים לפני שיוכל להגיש בקשה להתאזרחות.