ניתן לסכם ולומר: באירועי אוקטובר 2000 רעדה הארץ, כך פתחה ועדת החקירה הממשלתית, ועדת אור, את פרק המסקנות שלה, שפורסם בספטמבר 2003. הוועדה הוקמה כדי לברר את הנסיבות שהובילו להתנגשויות האלימות בין כוחות המשטרה לאזרחים הערבים באוקטובר 2000 שבמהלכם נהרגו 13 צעירים ערבים בידי המשטרה. ההתנגשויות האלה היו העימות האלים הקשה ביותר בין השלטון לאזרחים הערבים מאז הקמת המדינה.
ועדת אור מצאה כי אירועים אלה הם תוצאה של גורמי עומק וביניהם האפליה המבנית והשיטתית ממנה סובלים האזרחים הערבים. הוועדה קבעה באופן חד משמעי כי המדינה לא עשתה די כדי להקנות שוויון לאזרחיה הערבים ולהסיר את תופעות האפליה והקיפוח, המליצה באופן נחרץ כי יעד עיקרי של הממשלה חייב להיות השגת שוויון אמיתי לאזרחי המדינה הערבים ואף קבעה שהנושא מחייב מעורבות אישית של ראש הממשלה.
עמותת סיכוי היא עמותה ערבית-יהודית החותרת לקדם שוויון בין האזרחים הערבים והיהודים בישראל ולהניח את התשתית לחברה משותפת. אנו עובדים בעיקר מול משרדי הממשלה והרשויות המקומיות הערביות כדי לקדם מדיניות שוויונית כלפי האזרחים הערבים וכן פועלים ליצירת מודלים של שותפות ערבית-יהודית מהותית, כגון שותפות בין רשויות מקומיות יהודיות וערביות באותו איזור.
בתחילת אוקטובר נשתתף באירוע פומבי בלונדון, שבו נדון בנושא היחסים בין האזרחים היהודים והערבים בישראל יחד עם מנהל הרשות לפיתוח כלכלי במגזר המיעוטים במשרד ראש הממשלה, איימן סייף. האירוע נועד לציין עשר שנים מאז פרסום מסקנות ועדת אור ומאורגן על ידי ה-UK Task Force – איגוד של 35 ארגונים יהודיים הפועלים למען העלאת המודעות לסוגיית האזרחים הערבים בישראל.
על סמך מעקב רצוף שלנו אחרי מדיניות הממשלה, אנו רואים שבתום עשר שנים מפרסום ההמלצות, אי השוויון עדיין חריף. חשוב לציין שהממשלה כן עשתה צעדים מסוימים לצמצום האפליה, כדוגמת הקמת הרשות לפיתוח כלכלי של החברה הערבית במשרד ראש הממשלה וכן מספר תכניות ממשלתיות לקידום חברתי כלכלי של החברה הערבית שמיושמות בשטח ומחוללות שינוי במספר תחומים. אבל לא רק ששוויון אמיתי בין האזרחים הערבים והיהודים לא הושג, אלא שגם בשנת 2013 תקציבי ומשאבי המדינה מחולקים באופן לא שווה לאזרחים הערבים כמעט בכל תחום מדיניות.
הוועדה ציינה במיוחד את תחום הקרקעות, כיוון שהוא גורם עומק ביחסים הקשים בין האזרחים הערבים לשלטון. היא קבעה שהמדינה חייבת להקצות למגזר הערבי קרקע על פי דפוסים ועקרונות שוויוניים, כמו למגזרים אחרים. אך דווקא בתחום חשוב זה, כמעט ולא בוצע תיקון בשנים האחרונות.
כך שבחלוף עשר שנים מפרסום מסקנות ועדת אור ולמרות צעדי מדיניות חיוביים מסוימים שמצליחים לצמצם את הפערים במספר תחומים, התמונה קשה והאזרחים הערבים עדיין סובלים מאפליה ממסדית ממושכת המנוגדת לעקרונות צדק דמוקרטיים. נשמח אם תצטרפו לדיון עמנו.
* הכותבים הם מנכלים שותפים של עמותת סיכוי לקידום שוויון אזרחי. האירוע יתקיים ב-LJCC ב-9/10, 19:00. לפרטים: charlotte@uktaskforce.org