ההפגנות האחרונות בעד/נגד הרפורמה הוכיחו את לכידותה, תרומתה וכוחה של הקהילה הישראלית בלונדון להשפיע על מקבלי ההחלטות בבריטניה או לפחות להציף נושאים בוערים בכל מה שקשור לישראל. עד היום רוב השיח סביב ישראל התנהל ובעיקר הובל ע״י הקהילות היהודיות המקומיות בתמיכה של ארגונים יהודים בינלאומיים, כגון הסוכנות היהודית, שלאחר הקמת מדינת ישראל התמקדה בעיקר בעלייה ובפיתוח המ־ דינה. כחלק מהאסטרטגיה שלה, הסוכנות נשענה בעיקר על התפוצות היהודיות ברחבי העולם ע״י השקעת משאבים אדירים לפיתוח וחיזוק הזהות היהודית באותן קהילות בתקווה לעודד עלייה, לגייס תרומות ואף לזכות להשפעה פוליטית מקומית.
מערכת היחסים של ישראל עם יהדות התפוצות נשענת על מאזן עדין, כאשר המדינה היהודית מבקשת לשמור על קשרים הדוקים עם אלה החיים מחוץ לישראל, תוך שמירה על ריבונותה ועצמאותה כמדינה. במשך רוב ההיסטוריה של ישראל, יהדות התפוצות מילאה תפקיד חיוני בהגנה על האינטרסים הישראליים, במתן תמיכה כלכלית ופוליטית, ובפעילות כשגרירים של התרבות והערכים הישראליים. מערכת יחסים זו השתנתה משמעותית בשנים האחרונות, כאשר דורות צעירים של יהודים בתפוצות השתלבו יותר ויותר בתרבויות המקומיות בזמן שגם ישראל עברה שינוי תרבותי וערכי, דהיינו הולך ונוצר פער שקשה יותר לגשר עליו. הקהילה היהודית בפזורה עברה חילופי דורות, כאשר שיעורי ההתבוללות הולכים וגדלים וצעירים שמים פחות דגש על הזהות היהודית. המגמה בולטת במיוחד בבריטניה, שם סקר שנערך לאחרונה מצא שלמעלה ממחצית מיהודי בריטניה מתחת לגיל 30 יש בןֿ/בת זוג לא יהודיים, לעומת 7% בלבד מאלו מעל גיל 65 . היום השענות רק על הקהילה היהודית להעביר מסר ברור על המתרחש בישראל זו משימה יותר קשר עקב הפער שנוצר, נושא שקל יותר לישראלי בחו״ל לעשות.
השפעה חברתית מקומית
במקביל, השפעתן של קהילות הישראלים הגרים בחו״ל הולכת וגוברת, בעיקר בבריטניה, שבה התיישבו בשנים האחרונות מספר רב של ישראלים. על פי נתוני שגרירות ישראל בלונדון, 80,000-100,000 ישראלים חיים כיום בבריטניה, מה שהופך אותה לקהילה הישראלית הגדולה ביותר מחוץ לישראל ביבשת אירופה.
לנוכחות הישראלית הגוברת בבריטניה יש השפעה על החברה בכלל והקהילה היהודית בפרט, כאשר לישראלים יש תפקיד חשוב יותר ויותר בעיצוב החיים והזהות היהודית הבריטית. לדוגמא, תחום החינוך היהודי בו למחנכים ישראלים יש כיום תפקיד חשוב בהוראת עברית, היסטוריה ותרבות יהודית, וערכים ומסורות ישראליות לילדים יהודים בבריטניה. בנוסף, גם החברה הדתית/ חסידית מושפעת מישראל כיוון שרוב הישיבות הגדולות והחשובות בעולם מקומן בישראל, דהיינו רובם המכריע של הרבנים לומדים תקופה מסוימת בישראל. בנוסף, הרבה מהישראלים המגיעים לבריטניה מייצגים את האליטה של החברה הישראלית – יוצאי יחידות העילית של הצבא, סטודנטים, בכירי הייטק, יזמים ועוד.
מהרגע שהם נכנסים לאקדמיה בבריטניה ו/או לשוק העבודה, הם מצליחים למקם את עצמם במרכז הכוח ולהיעזר בשיטות ובניסיונם מישראל. כיום ישנם ישראלים מובילים במחלקות אקדמיות באוניברסיטאות, מייסדי סטרטאפים, מנהלים בכירים בבנקים, חברות ייעוץ ועוד.
עובדה זו היא חשובה במיוחד לאור העוינות הגוברת כלפי ישראל בחלקים רבים של החברה הבריטית, והאיום הגובר הנשקף מהאנטישמיות וסוגים אחרים של חוסר סובלנות. הגישה השונה שמביאים הישראלים הגרים בבריטניה מהווה נכס לקהילה היהודית, ע״י הנגשה של כלים חדשים לעזור להתמודד עם תופעות השנאה וההפליה. בנוסף, ישראלים עוזרים ליצור קהילה יהודית מגוונת ותוססת יותר בבריטניה, עם קשרים חזקים יותר לישראל ולעולם היהודי הרחב.
לאור האמור, ישראל והארגוניים היהודיים הבינלאומיים צריכים לשקול לשנות את התמהיל האסטרטגי שלהן ביחס לקהילות בתפוצות ולהתייחס לקהילה הישראלית בפזורה כאל נדבך עצמאי, כלומר לפתח תוכנית פעולה מיוחדת לקהילה הישראלית בפזורה. יש להשקיע מאמצים לא רק לשמר אלא לפתח את הקהילות האלו עם כלים ותוכניות נפרדות, אשר ישרתו את הקהילה וייחודיותה. למשל הקמת בתי ספר עם מתכונת ישראלית בחו״ל – charters school – דהיינו בתי ספר עם תוכנית למודים כפולה, מקומית וישראלית מה שיאפשר לבוגרים להשתלב גם בחברה שהם חיים בה, או לעלות לישראל ביתר קלות. דוגמא נוספת, היא חיזוק תרבותי של הקהילה הישראלית החיה בבריטניה עם הקמת מועדונים חברתיים ותמיכה רציפה של פעילות חברתית לאורך כל השנה.
נכס למדינת ישראל אבל לא תחליף
השקעה ותמיכה רציפה בקהילות הישראליות יהוו מכפיל כוח עבור ישראל, במיוחד לאור המספר ההולך וגדל של ישראלים החיים מחוץ לישראל. יצירת קשר עם ישראלים בחו”ל יכולה להביא יתרונות רבים, כמו הרחבת הטווח הדיפלומטי שלה, קידום קשרים כלכליים ומסחריים והגדלת השפעתה התרבותית. הפזורה הישראלית יכולה גם לשמש כשגריר יקר ערך עבור ישראל, המייצגת את האינטרסים של ישראל מול המדינה המארחת.
עם זאת, חשוב לציין שיש אתגרים ומגבלות של הסתמכות בלעדית על הקהילה הישראלית בחו”ל כתחליף להישענות על הקהילות היהודיות. בעוד שישראלים רבים המתגוררים בחו”ל עשויים לחוש קשר חזק לישראל, ייתכן שהם לא בהכרח מזדהים עם הקהילה היהודית המקומית או מעוניינים לקדם את הזהות והתרבות היהודית במדינות המארחות אותם. בנוסף, לקהילה היהודית המקומית היסטוריה ארוכת שנים במדינות בהן הם חיים, וארגונים יהודיים רבים סייעו רבות בקידום האינטרסים והזהות היהודית ברבות השנים. לכן חשוב שישראל תשכיל לשמור על קשרים חזקים עם התפוצה היהודית תוך בחינת הזדמנויות לקידום מעמדה של הקהילה הישראלית בחו”ל כנושא עצמאי הדורש תוכנית עבודה מותאמת.
*אילן כהן LLB/BA, MBA, MSc – עוסק בייעוץ כלכלי ואסטרטג
אולי תאהבו לקרוא עוד כתבה על קהילות ישראליות בעולם:
https://alondon.net/new-site/קהילות-ישראלים-באירופה/