כידוע, חוק הבחירות הקיים לא מאפשר לישראלים בעלי זכות הצבעה השוהים ביום הבחירות בחו”ל לממש את זכותם. לפני כשבוע, העלה ח”כ צבי האוזר (כחול-לבן) הצעת חוק בכנסת שתאפשר לישראלים השוהים בחו”ל להצביע בבחירות של ישראל. על פי ההצעה, אזרח ישראלי יוכל להצביע בחוץ לארץ אם הוא רשום בפנקס הבוחרים, הצביע במדינת ישראל בבחירות שקדמו להליך הבחירות אליו הוא מתעתד להצביע, ושנרשם לכך מראש.
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ישנם למעלה מ-550,000 אזרחים ישראלים השוהים מחוץ לישראל למעלה משנה, שהיו זכאים להשתתף בבחירות לכנסת ה-21. מתוכם עשרות אלפים עומדים בקריטריונים שהחוק קובע ויוכלו להצביע בבחירות הקרובות.
“אם יתקיימו שוב בחירות, יחול העיוות העצום שמונע מעשרות אלפי ישראלים השוהים זמנית מחוץ לישראל להצביע, בגלל שהותם בחו”ל ביום הבחירות”, מסר ח”כ האוזר. “בעוד שרוב מדינות העולם מאפשרות בחירה בחו”ל, ה’סטארט-אפ ניישן’ סופרת רק את ‘קולות הימאים’ והדיפלומטים. הגיעה העת לעדכן את החוק הישראלי ולהתאימו לשינויים שהתרחשו בחצי המאה האחרונה”.

חדשות ישנות
כישראלים שגרים בחו”ל, אנחנו מאוד שמחים על ההצעה לממש את זכותנו הדמוקרטית ולחסוך מהמצביעים עלויות של כרטיסי טיסה ולינה, במיוחד כשהם נאלצים לעשות זאת שלוש פעמים בשנה (!!!). ומי יודע, פנקס הבוחרים עוד פתוח…
בעלונדון, אנחנו עוסקים בסוגייה הזו כבר שנים. בשנת 2012, לדוגמה, פרסמנו דוח מחקר המצודד בהחלטה לאפשר לישראלים בחו”ל להצביע. מה שמעניין הוא שאותו האוזר, שאז כיהן כמזכיר הממשלה, הגיב בחיוב לשקילת הרעיון בעקבות הדוח כבר אז (ודבר לא התקדם). “לעניות דעתי, למדינת הלאום של העם היהודי חשוב היחס בינה לקהילת הישראלים שאינם בישראל”, אמר האוזר, לפני כשבע שנים. “לישראלים שאינם שוהים בישראל יש זכות הצבעה, יש רק בעיה של מימוש זכות היסוד הזו. צריך לבחון את המגבלות שישראל מטילה על זכותם של אנשים אלה להצביע ומה האינטרס שלנו להטילן. מדוע צריך להטיל מגבלה או קושי על מימוש הזכות?”.
כשנתיים לפני כן, מיכאל איתן, שהיה בזמנו ח”כ ושר מטעם הליכוד, כתב לנו טור מיוחד בנושא וסיפר על דיון בנוגע להצעת חוק דומה, שכונה “חוק היורדים”. איתן היה מבין תומכי החוק והגדיר אותו כ”חוק החוזרים”.
וב-2011, יו”ר הכנסת יולי אדלשטיין, שכיהן באותן שנים כשר ההסברה והתפוצות, אמר כי הוא “אישית תומך בחקיקה הזאת על בסיס הבנה פשוטה”. בראיון לעלונדון הוא השיב כי, “אילו זו הייתה שאלה מוסרית הייתי מתלבט, אבל כרגע זו שאלה טכנית; האם לתת לאנשים להוציא חמש מאות או אלף דולר מכיסם לבוא ולהצביע בישראל, או לתת להם להצביע בנציגויות. לא כולם מסכימים, ויש כאלה שמסכימים חלקית”.
המסקנה? נמשיך לעקוב ונשמור על אופטימיות מאוד זהירה.