ההנחיה החדשה של רשות האוכלוסין הובילה לכך שאלפי אזרחים ישראלים שמתגוררים בבריטניה לא יכולים להיכנס לארץ עם ילדיהם, שאינם מחזיקים בדרכון ישראלי. לכן הקמנו, קבוצה של ישראלים המתגוררים בממלכה, והתאחדנו במטרה לנסות לשנות את חוק האזרחות המתייחס לילדינו, בגלל האופן שכופים עלינו לאזרח אותם כדי לבקר כמה ימים בארץ.
אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם הקבוצה הגדולה הגלובלית, ותומכים בעתירה לגבי שינוי החוק. החוק הישן, הוא לא רלוונטי למשפחות שלנו מסיבות שונות, ואנחנו מקווים שהפעילות שלנו ושל עוד ישראלים בעולם, תביא לשינוי המיוחל ותאפשר לנו להגיע ולבקר בארץ מבלי סרבול בירוקרטי מיותר. כרגע ישראלים יכולים אמנם לקבל היתר מיוחד להגיע לארץ לביקור עם ילדיהם, אבל הם מתחייבים בחתימה להוציא להם דרכון ישראלי כשיחזרו.
בשנות ה-50, מדינת ישראל החליטה לחוקק חוק שאין דומה לו בעולם הנאור והדמוקרטי, עד כמה שידוע לנו, ובו חובת התאזרחות למי שנולד להורה ישראלי בחוץ לארץ. בשנים שבהם לא התגוררו ישראלים רבים מחוץ למדינה, לחוק לא הייתה השפעה מרובה. היום, לפי ההערכות, כמאות אלפים של ישראלים מתגוררים בחוץ לארץ. לישראלים אלה יש משפחות בארץ ורובם מבקרים בה לפחות פעם בשנה. המצב לצערנו השתנה עם פרוץ מגיפת הקורונה, והרבה מהמשפחות חיכו בקוצר רוח להתראות שוב. במהלך מפתיע משרד הפנים החליט שזו העת לחייב את אזרוח הילדים כדי לאפשר ביקורים כאלו.
זהו תהליך מורכב שכולל גם הוכחות בעייתיות לכך שהאם היא אכן אימם של הילדים (“פרי בטן” בעגת רשות האוכלוסין). להרבה משפחות נוצר מצב בעייתי שבו המדינה עומדת בין סבא וסבתא מזדקנים שנמצאים בארץ והנכדים שמאד אוהבים לבקר אותם ואת ישראל בכלל. ברגע שישראל תיפתח לביקורי תיירים, רק הילדים האלו יהיו למעשה מנועים מלבקר.
את המצב האבסורדי הזה יש לתקן. שינוי לחוק שיהפוך את האזרחות הישראלית לזכות ולא חובה, יקח הרבה זמן, אם בכלל. מאידך, שינוי תקנות משרד הפנים למצב שהוא נורמטיבי בכל מקום בעולם, בו המדינה מכירה בתעודות לידה מקוריות, יאפשר למשפחות ישראליות רבות לראות את יקיריהם שוב, כבר השנה.
רק הילדים שלי יחליטו כשיגדלו איזו אזרחות הם רוצים
כותבת לנו עמית מקנט, שבדרום מזרח אנגליה: “לפני יותר מ-18 שנים. הגעתי לממלכה ללימודי תואר ראשון ושני, ולאט לאט הבנתי שחיי ועתידי משתקעים פה. אני נשואה למייקל, אנגלי לא יהודי ואמא לשלושה ילדים, ריו (8), ניבי (6) ולני (2). מאז 2003 אני מגיעה בקביעות לישראל לביקור משפחה וחברים. השארתי בארץ הורים, אחות ואח, שבע אחייניות ואחיין אחד. לילדיי יש דרכון זר. אני היחידה עם דרכון ישראלי בנוסף לזר” היא מספרת.
“עם ריו הייתי נוסעת לביקור 3-4 פעמים בשנה. עם שלושת הילדים הביקורים נהיו פחות תכופים אבל נשמרו לפחות לביקור קבוע בקיץ לפחות. בכל שנה הייתי מנסה להוסיף ביקור ׳קפיצה׳ עם אחת הבנות. לעולם לא נתקלתי בבעיות או בשאלות בכניסה עם ילדי לארץ. לעולם לא נאסרה עליהם הכניסה עם הדרכון הבריטי” היא מוסיפה.
“לא תכננתי, ואני לא מתכננת להוציא לילדי אזרחות או דרכון ישראלים. אני משאירה את הבחירה בידיהם שיגיעו לגיל בגרות. החיים שלנו, שלהם, הם לגמרי מבוססים ומקובעים באנגליה” היא מסכמת.

אבא שלי חולה לב בישראל. הנכדים ביקרו רק את סבא וסבתא בנורבגיה
גם יסמין, אמא לאוסקר (10) ונינה (6) ונשואה לניקולאי, בחור נורבגי נמצאת באותה הסירה: “אני מתגוררת בלונדון מעל ל-20 שנה ושני ילדי נולדו וגדלים בלונדון ומחזיקים בדרכון בריטי בלבד” היא כותבת לנו. “בשנה שעברה לא קיבלתי אישור להכניס את הילדים ללא הוצאת דרכון ולכן הילדים שלי ביקרו רק את סבא וסבתא שגרים בנורבגיה. אמנם גם נורבגיה לא אישרה כניסה לתיירים, אבל קיבלה את כולנו בזרועות פתוחות כמשפחה גרעינית של אזרח נורבגי” היא מספרת.
“אם החוק לא ישתנה, גם השנה הילדים יבקרו רק את הסבא והסבתא בנורבגיה, מכיוון שבעלי לא מסכים שהילדים יוציאו דרכונים ישראלים. הסבירו לי שלא צריכים אישור של הבעל להוצאת דרכון, דבר שמדהים ומצער אותי. אין שום מצב שאני עושה דבר כל כך משמעותי בחיי הילדים מבלי לקבל אישור מבעלי (ולא רואה שום הורה שבאמת יעשה כזה דבר)” היא מציינת.
“אבא שלי חולה לב, אחרי ניתוח מעקפים ועבר בסוף יוני השנה ניתוח להחלפת ברך. אני כל כך רוצה לבקר את ההורים ולעזור, אני רוצה שהילדים יראו את המשפחה בארץ. לא מובן לי איזו סיבה יש להקשות עלינו, במיוחד אחרי כזו שנה. אין שום סיבה, אבל שום סיבה, להתעקש שילדים שלא נולדו בארץ ואין להם כוונה לחיות בארץ, יחויבו להוציא דרכון כדי לבקר משפחה פעמיים בשנה. תחשבו שהיו מכריחים אותם גם להוציא דרכון נורבגי, איזה סיפור זה היה יוצר…”.

מרשות האוכלוסין נמסר כתגובה: “רישום בן או בת לישראלים שנולדו מחוץ לישראל הנו דרישת חוק המרשם (סעיף 17) ולא הנחיה, ובוודאי לא הנחיה חדשה, בניגוד גמור לטענה הכוזבת. בהתאם לסעיף 4 לחוק האזרחות, מי שנולד להורה ישראלי בחו״ל דור ראשון הוא ישראלי מכוח לידתו.”
בראיון לעלונדון, אמר קונסול ישראל בבריטניה אבי קורן: “מי שנולד לאזרח ישראלי הוא אזרח ישראלי גם אם לא רשמת אותו, ועלייך לדווח לרשויות ולרשום אותו תוך 30 יום במרשם האוכלוסייה והרבה ישראלים במיוחד בחו”ל לא עשו זאת…. אנשים שלא רשמו את ילדיהם במשך שש, או תשע או אפילו 15 שנה, נזעקים פתאום כשאי אפשר להיכנס לישראל, ואז מהר מהר הם רוצים לבוא ולרשום. רישום קטין נעשה בנוכחות הורה, וצריך לקבוע תור ואין לנו תורים פנויים. ומאחר ויש הגבלות פיזיות בבניין לקבלת קהל.”
אתם מוזמנים להצטרף לאחת הקבוצות ולשלוח לנו מייל לפי הפרטים האלה:
https://www.facebook.com/groups/331503865161687/
https://www.facebook.com/groups/303004477845062/
מייל: israeliminthe.uk@gmail.com
* ויוי בן-דוד אדגר היא מנהלת קבוצות פייסבוק רבות כמו, “ישראלים בלונדון” וקבוצת “לונדון אימאז”.