בלונדון היא כבר ביקרה כשהייתה בת 17, לפני כניסתה לשבי הפסיכולוגי של גואל רצון. כמעט 30 שנה אחרי, היא מגיעה לפה שוב – “כמו פעם ראשונה”, היא אומרת – כדי להרצות על סיפור חייה בערב של העצמה נשית (פרטי האירוע בתחתית הכתבה). היא הייתה רוצה להגיע יחד עם כל שמונת ילדיה (בני 10 – 21), אך במקום זאת, היא תנחת באנגליה יחד עם אימה. “היא חלק בלתי נפרד מההצלחה שלי היום. יש הרבה מה ללמוד ממנה – אימא תומכת, מכילה, אצילית ומאוד אימהית”.
“ההרצאה היא על סיפור חיי בתור אחת מנשותיו לשעבר של גואל רצון עם המון תובנות, מסרים ונורות אזהרה”, מספרת יעל. “אני משלבת מספר תכנים בתוך ההרצאה, מעבר לסיפור האישי. אני גם חושפת לתודעה הציבורית את התופעה הזו של כתות… נותנת לקהל המון כלים פרקטיים וטיפים”.
אם פעם הערך העצמי שלה היה בשפל כשהייתה בכת, עכשיו היא נמצאת בתקופת גאות וגאווה. “אני יכולה להגיד לך בביטחון מלא שההרצאה שלי שברה שיאים פה בארץ. ההרצאה שלי בארץ תפסה תאוצה אדירה בקרב בני נוער ומבוגרים. יש לי מספר הרצאות… לבני נוער אני מרצה בנושא פיתויים ותוצאה. אני שואלת אותם מה זה שרלטנות, עושה איתם סימולציות ואני שוזרת בהרצאה כמובן את סיפור חיי, אבל אני פוקחת את עיניהם. מסבירה להם שמעבר לסמים ולאלכוהול יש דברים אחרים וגם מאוד מסוכנים – שהם בני אדם. וצריך לדעת לזהות מיהו הבנאדם הנחמד ומיהו הבנאדם החמדן… יש לי הרצאה – ‘משקר לקשר’ – שהיא בנושא של הורות וכיבוד אב ואם, שהיא מתאימה לנערים, ונערות והורים ביחד, ששם אני מחברת מתוך סיפור חיי והתכנים קצת משתנים. ההרצאה שאני מגיעה איתה ללונדון היא ההרצאה הקלאסית שלי, שמבוססת גם על הספר רב המכר שכתבתי – ‘גאולה מרצון'”.
הספר לא הגיע עדיין ללונדון, אבל יעל מספרת שהיא שוקלת לתרגם אותו לאנגלית.
“אנשים שמגיעים אליי אומרים לי: ‘מצאנו את עצמנו בסיפור שלך'”
אז את אומרת שחוץ מסמים ואלכוהול אפשר להתמכר גם לאנשים.
“כן, למניפולציות. אני אומרת שיש מחמאות וישנן מניפולציות רגשיות. כשנמצאים בתוך סיטואציה קשה מאוד לזהות אותן”.
עדיין קשה להבין איך מגיעים למצב שמצטרפים לכת כזו. איך את מסבירה את זה?
“אם היה שלט גדול שהיה כתוב בו ‘ברוך בואך לכת של גואל רצון’ הרי לא הייתי נכנסת לשם. הכניסה לתוך כת היא דבר מאוד מורכב וגם קרוב. חיפשתי בתור ילדה את מהות, משמעות, תכלית הקיום. כשפגשתי את גואל רצון, הוא למעשה הסביר לי כל מיני דברים שדי עניינו אותי ונשאבתי לתוך עולמו והיום אני יודעת שהרבה מאוד אנשים מחפשים את עצמם, מחפשים משמעות, והולכים להמון סדנאות, לקורסים, לחוגים, לכל מיני מרכזים רוחניים. אבל צריך לקחת בחשבון שיש שרלטנות בתחומים הללו וצריך לדעת לזהות, לבחור נכון בכדי לא ליפול באיזושהי רשת הרסנית”.
בסוף ההרצאה מבינים איך להימנע?
“הם מאוד מבינים. אני מדברת אל הלב שלהם. הקהל מקשיב לסיפור ולוקח את זה לחיים של עצמו. אנשים שמגיעים אליי אומרים לי: ‘מצאנו את עצמנו בסיפור שלך’. אין לי ספק שהסיפור שלי קיצוני, אבל הוא מאוד רלוונטי להיום”.
יש לך דוגמה?
כותבים לי המון למסנג’ר בפייסבוק דברים מצמררים. אתן לך דוגמה די פשוטה: מישהי כתבה לי: ‘אחרי ההרצאה שלך התעוררתי בבוקר והיה לי את הכוחות להכין סנדוויצ’ים לילדים שלי’. תראה מה זה; אימא לילדים שאין לה כוחות, מותשת…”.
ואיך יוצאים מכת כזאת?
“היו לי מספר ניסיונות עזיבה מהמקום הזה. גם בלידה הראשונה שלי וגם ברביעית. בלידה השמינית שלי עשיתי את הצעד הזה, לאחר שפגשתי את אבי שהיה על ערש דווי והבטתי אל תוך עיניו. זה סיפור מרגש, פה הקהל בוכה… ושם האסימון החל ליפול. התחלתי להבין. התמונה התבהרה לי באופן חד-משמעי, שאת מה שחיפשתי כל ימי חיי – מצאתי בתוך אישוניו של אבא; אהבה אמיתית, ללא גבולות. ואז החלטתי לעשות את הצעד הראשון לבריחה האחרונה והסופית. הבנתי שאם אין אני לי מי לי ואת כל הביטול העצמי שלי הפכתי לביטוי עצמי. ומאז הבריחה ועד היום אני מרצה ללא הפסקה. אני גם עושה עוד דברים”.
מה עוד את עושה?
“אני מאמנת אנשים לעמוד על במות ולהרצות את סיפור חייהם. אני מתעדת באמצעות מצלמות. הפקה מסוימת לקחה את זה על עצמה וזה מיועד להיות תוכנית טלוויזיה. אני גם מנחת אירועים, משווקת מרצים, עוד מעט אשחק בהצגה לצידו של שחקן מאוד ידוע ומוערך, שאסור לי להגיד כרגע את שמו…”.
איך קוראים להצגה?
“עדיין אין שם להצגה. אבל זה גם חלק מהגשמת החלומות שלי. היום אני מצמצמת פערים. מגדלת לבד את שמונת ילדיי, חד-הורית, מאמינה גדולה מאוד בעצמאות כלכלית ולא ליצור תלות בשום דבר אחר”.
אימנת גם את הנשים האחרות שיצאו מהבית של גואל רצון והיום גם מרצות?
“יש נשים שאמרו לי שנתתי להן המון השראה. אבל אני לא רוצה לדבר על נשים אחרות”.
“חשוב לי שיבינו ושינשמו את מה שאני נחנקתי ממנו שנים רבות”
לא נמאס לך לספר את הסיפור כל פעם?
“שאלה מצוינת, כי כמרצה שעובדת ופוגשת מדי שבוע עשרות אם לא מאות זוגות עיניים. אני תמיד לוקחת בחשבון שאלה אנשים חדשים וזו פעם ראשונה עבורם. אני כל פעם מחדש מתחברת לסיפור שלי ולחוויה”.
וכשאת חווה הכל מחדש זה מעלה זיכרונות קשים?
“כן, אני מצטמררת ונושמת עמוק ולפעמים עושה הפסקות קצרות. אני מביטה לאנשים בעיניים בהרצאות שלי. חשוב לי שהם יבינו ושינשמו את מה שאני נחנקתי ממנו שנים רבות. שחלילה לא יגיעו למצבים שכאלה…”.
איך את שומרת על הילדים שלך מפני מלכודות דומות?
“הרבה שיחות, תשומת לב. אני פוקחת את עיניי מדי יום עבורם. אני כמו החנוכייה. כאילו אני השמש וילדיי הם הקנים. היום אני היחידה שמאירה את דרכם”.
אמרת שבגיל 13 חיפשת משמעות לחיים ובגיל 21 מצאת אותה אצל גואל רצון. מה עכשיו, את עדיין בחיפוש?
“אני לא בחיפוש. מאוד מודעת ושמחה בחלקי. אני במקום אחר. לא מחפשת משמעות חדשה. אני חיה את האני והעצמי שלי”.
פרטי האירוע עם יעל פפר בלונדון
מתי: יום ג’, 3 ביולי, 2018. 19:30.
איפה: באזור פינצ’לי N3, לונדון. כתובת מדויקת תישלח באימייל לאחר רכישת הכרטיסים.
קנו כרטיסים כאן.
* האירוע מופק על ידי צמח הפקות, בשיתוף עם “הבית הישראלי” ובחסות אגי”ב. ההכנסות מהאירוע יועברו כתרומה לארגון JWA – Jewish Women’s Aid.