במובנים רבים, השנה החולפת הייתה השנה של הכריאוגרפית, הרקדנית והמנהלת האמותית יסמין ורדימון. ביוני, בעת חגיגות יובל הפלטינה של המלכה אליזבת השנייה ז”ל, הוענק לורדימון (51) תואר חברה במסדר האימפריה הבריטית (MBE) על תרומתה בתחום הריקוד. אם לא די בזאת, בימים אלו היא מעלה מופע חדש ומרהיב, עיבוד שלה ל”הרפתקאות אליס בארץ הפלאות” (המופעים הראשונים יציגו בשבוע הבא בתיאטרון סדלרס וולס, שם היא מכהנת כאמן עמית משנת 2006) ובדצמבר השנה יפתח רשמית בניין הבית של להקת המחול שלה באשפורד, קנט, מוסד המוקדש כולו ליצירתה, הישג נדיר עבור כל אמן, קל וחומר קיבוצניקית ישראלית מעין החורש.
מאיפה נולד הרעיון לעבד את “אליס בארץ הפלאות” לעבודת מחול?
“לאורך השנים, בעיקר עניין אותי, דרך האומנות שלי, להתבונן ולקחת השראה מאירועים אקטואליים, אבל גם דרך סוג של התבוננות על ההיסטוריה והתרבות שלנו. ‘הרפתקאות אליס בארץ הפלאות’ היווה השראה להרבה יצירות ופרשנויות ב160 השנים האחרונות. אני מאמינה שסיפורים מסוימים מסופרים מחדש לאורך דורות, כיוון שהם נושאים משמעות חברתית עמוקה כלשהי.
בתהליך היצירה חיפשתי מה זה בשבילי שכל כך משמעותי בסיפור הקלאסי הזה שיסופר מחדש. הפרשנות שלי מאוד הושפעה מנקודת המבט הנוכחית האישית שלי ומהניסיון שלי כרגע כאמא לנערה מתבגרת שעוברת את התקופה המבלבלת של גיל ההתבגרות.
במהלך תקופת המחקר, בחנתי את אליס מזוויות שונות, אך מיקדתי את הפרשנות שלי באליס כנערה מתבגרת שעוברת את השינויים שאנו עוברים במהלך גיל ההתבגרות, גופניים, הורמונליים ואמוציונליים , וההשפעה שיש לכך על הזהות העצמית שלה ועל הקשר שלה והבנת העולם סביבה.מלמעשה גם המשכתי במקביל עם השינויים שאנחנו עוברים בגיל המעבר, דרך הדמות של המלכה האדומה. אני מרגישה שרוב הדמויות בסיפור עוברות תהליך שינוי זהות, אפילו מטמורפוזה. שאלת הזהות חוזרת לאורך כל הדרך. הזחל שואל את אליס ‘מי את?’ בזמן שהוא הופך לפרפר, זה מעורר שאלה על הזהות העצמית של כל אחד מאיתנו, ככל שאנו מתקדמים במהלך החיים. אני מאמינה שלגוף האדם יש יכולת אינסופית לתקשר ולהביע, לספר סיפור ולעורר רגשות, במיוחד אם משמשים בכל היכולת שלו, פיזית, ווקאלית, רגשית ואינטלקטואלית.
העבודה שלי תמיד חוקרת את הדיאלוג בין מחול לתיאטרון ומשלבת את כל האלמנטים הללו של תנועה, טקסט ותיאטרליות.
בדיוק לפני שנה ראיינתי אותך לפני שעלתה ההפקה של פינוקיו ועכשיו את מעלה את “אליס”. את לא חוששת להיות מתיוגת כ”הצגות לילדים”?
“ממש לא. זאת יצירה שיכולה לעורר מחשבות ולרתום קהל ברמות שונות. היא לאו דווקא נוצרה עבור ילדים, אך יכולה להיות נגישה גם לקהל יותר צעיר, דרך רבדים שונים. למעשה יש בה נושאים יותר מאתגרים שקשורים בתהליך ההתבגרות, שמעובדים דרך העבודה לקהל יותר מבוגר”.
אני זוכר שבשעתו סיפרת לי שבהתחלה הצגתם את אליס כווירטואל ריאליטי לפני שהעלתם את המופע עצמו כמובן. מאיפה בא הרעיון להתחיל דווקא עם הווירטואל ריאטליטי? האם זה היה תולדה של זמני הקורונה פשוט?
“כן. ההפקה הבימתית התעכבה בגלל הקורונה, אז כדיי לקיים את המשך היצירה האמנותית שלנו, החלטתי למצוא דרך אחרת להעביר אותה לקהל, בזמן שהתיאטראות היו סגורים. זו הייתה הזדמנות עבורי להרחיב ולחקור את הסיפור הזה דרך פלטפורמה אחרת. כרגע העבודה הזאת מסיירת בעולם והיום היא נפתחת בפסטיבל בליטא”.
מה את מקווה שיקרה עם “אליס”?
“אני תמיד מקווה שלקהל תהיה חוויה ייחודית חדשה, להעשיר את העולם הפנימי של הצופה. זאת עבודה שמתעסקת בנושאים אוניברסליים ויכולה לדבר לקהלים ברחבי העולם. אני מקווה לחלוק את הרגעים האלה עם קהלים רחבים, ולהעשיר את אוסף החוויות שלהם”.
השנה קיבלת תואר אצולה מהמלכה ז”ל רגע לפני שהלכה לעולמה. איך המרגש להיות חברה במסדר הבריטי? טוויסט מעניין בעלילה של מישהי שנולדה לקיבוץ של השומר הצעיר.
“הכבוד הוא מאוד סמלי, אבל מה שחשוב היה ההכרה ביצירה. זה פרגון שתמיד נעים לקבל”.
כבר בשנה שעברה דיברנו על פרויקט הבית של הלהקה שהיה אז בבנייה ועכשיו הוא אוטוטו נפתח. רוצה לספר לנו על זה?
“בעצם כבר יצרנו את אליס בבית החדש שלנו, אך הוא ייפתח לקהל רק בדצמבר. זה הבית יצירה שלנו, אך גם מקום בו אנחנו מעבירים את התוכניות הכשרה ופיתוח לרקדנים שפיתחנו לאורך השנים. אנו מקווים שזה יהיה מרכז למחקר אמנותי ולימוד יצירתי שיפרו אחד את השני. יש לנו שם שלושה סטודיו גדולים, משרדים ובית קפה. זה מאפשר לנו לפתח את JV2 שכבר קיים 10 שנים, ובקרוב נפתח שתי תוכניות העשרה והכשרה חדשות. אנחנו גם עובדים עם 6 בתי ספר באיזור קנט ואם Kent Music שעברו לבניין ליידנו”.
אז עם מופע חדש ומרהיב, מוסד שמוקדש כולו ללהקת המחול שלך ותואר אצולה, מה עוד תוכלי לבקש לעתיד?
“ההנאה הכי גדולה שלי היא תהליך היצירה ולחלוק אותה כחוויה אומנותית עם קהלים שונים. אני מקווה להמשיך ולחלוק ולשתף בצורה רחבה יותר”.
מידע נוסף על המופע החדש של להקת המחול של יסמין ורדימון ניתן למצוא כאן
אולי תאהבו לקרוא עוד ראיון עם יסמין ורדימון:
https://alondon.net/new-site/מה-לעשות-בלונדון-המופע-פינוקיו/