הו לונדון, מה עדיין לא נאמר עליה? עיר הבירה של אנגליה והממלכה המאוחדת וגם הגדולה ביותר עם אוכלוסיה של כ-8.5 מיליון איש. אך כשם שניו יורק זו לא ארה”ב ותל אביב זו לא ישראל, כך גם לונדון אינה משקפת את החיים באזורים אחרים של אנגליה. אני ומשפחתי גרים בברמינגהאם, באזור המידלנדס (Midlands), שהינה העיר השנייה בגודלה (מבחינת אוכלוסייה) באנגליה.
למה בחרנו בברמינגהאם? היינו יכולים לבחור במגורים בלונדון כחלק מההתמחות של אשתי, אך בסוף בחרנו בברמינגהאם ובבית החולים לילדים בעיר Birmingham Children’s hospital. הבחירה נעשתה גם משיקולים כלכליים (דיור זול משמעותית מלונדון), אבל בעיקר משיקולים מקצועיים (בבית החולים נמצאת מחלקת טיפול נמרץ ילדים, הנחשבת לאחת הגדולות באירופה).

מולדת מוזיקת ה”הבי מטאל”
בברמינגהאם חיים כ-1.2 מיליון תושבים והיא נפרשת על פני שטח רחב כעיר פרברית. זו עיר מעורבת עם אוכלוסייה מגוונת וריכוזים גדולים של בריטים ממוצא פקיסטני, בריטים ממוצא הודי ומהגרים ממזרח אירופה וממקומות רבים אחרים בעולם. יש הטוענים שיותר מ-100 שפות מדוברות בעיר. האוכלוסייה המגוונת וההגירה משפיעות באופן ישיר על התרבות הייחודית, הסצנה הקולינרית המפותחת, האווירה התוססת, הסבלנות והסובלנות, ועוד דברים אחרים המאפיינים את העיר.
ברמינגהאם התפתחה מעיר שוק קטנה בימי הביניים לעיר מטרופולינית גדולה ומרכז תעשייתי חשוב במאות ה-18 – 19, לב המהפכה התעשייתית. במהלך מלחה”ע השנייה, הופצצה העיר קשות על ידי הגרמנים משום ששימשה כמרכז של תעשייה כבדה ומפעלי פלדה, שסיפקו תחמושת לצבא הבריטי. רוב התושבים עבדו באופן מסורתי במפעלים אלה, כמו “לנד רובר” של “יגואר”. אלה היוו את הרקע וההשפעה על המוזיקה של להקת “בלאק סבאת'”, שיצאה מהעיר (כולל תאונה באחד המפעלים שעבר גיטריסט הלהקה טוני איומי). לכן רבים מכתירים את ברמינגהאם כמולדת מוזיקת ה”הבי מטאל” ובחודש שעבר אפילו נחנך גשר ועליו ספסל מיוחד, שנקרא על שם הלהקה.

ברמינגהאם הופכת למעצמת נדל”ן
כיום, מגזר השירותים (Service Sector) שולט בעיר והוא הגדול ביותר מחוץ ללונדון. בנוסף, בשנים האחרונות חלה התפתחות מאסיבית של מרכז העיר בחסות העירייה, שמפעילה תוכנית רב-שנתית שיצאה לדרך בשנת 2010 ובהשקעה אדירה של 10 מיליארד פאונד. מטרתה של התכנית היא, בין השאר, יצירת מקומות עבודה והגדלת האוכלוסייה במרכז. את התוצאות ניתן לראות בעלייה משמעותית במחירי הנדל”ן בעיר, שנסקו לאחרונה ושמבטאים ביקוש למגורים בעיר, בייחוד באזור המרכז והשכונות הדרומיות.
ההשפעה של מגמה זו נגרמת גם מפני שקיימת הגירה מלונדון היקרה לאזורים יותר זולים באנגליה וגם בזכות הקמת הרכבת המהירה HS2, שצפויה להסתיים בשנת 2026 ולהפחית את זמן הנסיעה בין לונדון וברמינגהאם ל-45 דקות (כיום הנסיעה נמשכת כ-82 דקות). אפילו HSBC, הבנק הבריטי הגדול באירופה ואחד הגדולים בעולם, נתן את אמונו בעיר בכך שהעביר בפברואר השנה את המטה שלו על 2,000 עובדיו מלונדון לבניין חדש בן 10 קומות במרכז ברמינגהאם.

Walmsley/flickr
בבית הספר היהודי בברמינגהאם לומדים בעיקר מוסלמים
בברמינגהאם שוכן גם נמל תעופה בינלאומי, מהגדולים בבריטניה, הממוקם כ–13 ק”מ מזרחית למרכז העיר, כ-10 דקות נסיעה ברכבת. נמל התעופה הוא בית לכ-50 חברות תעופה המפעילות כ-150 קווים ישירים וכ-300 טיסות המשך למאות יעדים באירופה, צפון אמריקה, אסיה והמזרח התיכון. במהלך 2017, לדוגמה, עברו בנמל התעופה יותר מ-13 מיליון נוסעים, ו-42 מיליון תיירים ביקרו בעיר.
בעיר יש גם קהילה יהודית קטנה ומבוגרת, המונה כ-1,500 חברים בשני בתי כנסת; בית הכנסת המרכזי (Central Synagogue) ו”בית הכנסת סינגרס היל” (Synagogue Singers Hill) המרשים, שמוכרז כבניין לשימור. בעיר נמצא גם בית ספר יהודי-דתי-ציוני בשם “קינג דיוויד” (King David), שמלמד כמה עשרות תלמידים יהודים ומשרת בעיקר אוכלוסיות אחרות, כשהגדולה בהן היא המוסלמית.
אהבתם? בטור הבא שלי אספר מדוע כדאי להגיע לביקור בעיר ומהם אתרי התיירות המרכזיים והנסתרים בברמינגהאם.