לראשונה במוזיאון ישראל, הצצה חד-פעמית לחוויה החסידית בתערוכה המציגה את התרבות החסידית מנקודת מבט אתנוגרפית חדשה. תצלומים ישנים וחדשים מתעדים את החסידים באירועים במחזור השנה ובמעגל החיים. אליהם מצטרפים קטעי וידיאו תיעודיים מהתקופה האחרונה ויחד הם מקרבים את המבקרים לעולמה של הקהילה החסידית. בתערוכה 270 פריטים שהושאלו מאוספים פרטיים וציבוריים, בארץ ובחול, וכן מאנשי קהילות החסידים, בהם פריטים המוצגים לראשונה.
אחד הפריטים החשובים שהגיעו לתערוכה הוא כובע פרווה ישן, שטריימל, שחסידים חובשים בשבת ובחג, שגילו יותר מ-100 שנה. השטריימל מיוחס לאחת השושלות החשובות בחסידות במאה ה-19, בית רוז’ין. לדברי אוצרת התערוכה, אסתר מוצ’בסקי-שנפר, קרוב לוודאי שהשטריימל היה שייך למייסד שושלת רוז’ין. ר’ ישראל פרידמן, הרוז’ינר או הצדיק מרוז’ין כפי שהוא מכונה, פעל במחצית הראשונה של המאה ה-19 באיזור שהוא חלק מאוקראינה היום.
הוא היה אדמור כריזמטי, בנה לו ארמון למגורים, והעריך מאד ביגוד וחפצים מפוארים. על פי האמונה, הפאר נועדו לבטא את דרך המלכות בעבודת השם. גם כיום יש אדמורים שיש להם מלתחה מפוארת, כמו האדמור מטאש, רבי משולם פייש לאווי, העומד בראש קהילה בקנדה. הרעבע הישיש, הנודע בכך שהוא מאריך בתפילה, נוהג להופיע באירועים בבגדי משי בצבעים שונים וכך הפך למעין סלבריטי, שצלמים אוהבים להנציח.
מרחב הכניסה מציע מבט על ראשיתה של החסידות, באמצעות תצלומים המציגים את בית הכנסת של הבעל שם טוב, מייסדה הרוחני של התנועה במאה ה-18, ופריטים הקשורים אליו.
בחדר סמוך מוקרנים סרטונים המתעדים את מנהג הטיש החסידי המפואר, הממחיש את מעמדו המרכזי של האדמור. בטיש מתאספים חסידיו סביבו, בעודו טועם מהמאכלים המוגשים לו. לאחר כל מנה מחולקים שיירים לנוכחים, הרואים באכילתם משום סגולה. הטיש, שנמשך שעות ארוכות, הוא גם הזדמנות לשמוע ניגונים ומדגים היטב את העוצמה הרגשית המאפיינת כל כך את החיים החסידיים.
על אף הפסוק, לא תעשה לך פסל וכל תמונה, ולמרות שמוזיאון ישראל נתפש כסמל ציוני, בכל זאת מגיעים חרדים לתערוכה. חלק מהפתיחות לעולם המודרני מחלחלת לאט לאט בעולם החסידי. אני מרגישה שהם רוצים לתקן את התדמית שלהם, צמאים להראות את עצמם באור חיובי ויש להם גם מטרה להראות את הדרך שבה הם מאמינים, מסבירה האוצרת מוצ’בסקי-שנפר. חוץ מזה, היא מחייכת, הם גם ממש רוצים לדעת מה יש בחצרות אחרות.
מוזיאון ישראל, ירושלים. 19 ביוני – 20 בנובמבר, 2012.