הבוקר, כבכל בוקר, הדלקתי את המחשב ונכנסתי לקרוא חדשות מישראל. אני לא מתגוררת בישראל בארבע השנים האחרונות ועדיין, כרוב הישראלים סביבי, אני ממשיכה להתעדכן ולהיות מעורבת במתרחש בישראל. ולמה שלא ארגיש כך? המשפחה שלי בישראל, חברותיי בישראל, גדלתי שם, בגרתי שם והתעצבתי שם.גם הבוקר, כמו בכל יום בתקופה האחרונה, צפיתי בעדויות של ישראלים ש”נתקעו” ברחבי העולם כשמעל ראשם צפה השאלה הגורלית, “מתי יפתחו את גבולות המדינה?”. שאלה שהפכה אקוטית בשל מערכת הבחירות הצפויה בעוד פחות מארבעה שבועות.
בימים הקרובים נגלה אם אכן הגבול האווירי של ישראל ישאר סגור דבר שמשמעותו, למעשה, שאלפי ישראלים וישראליות המעוניינים בכך לא יוכלו לטוס לישראל ולהצביע בבחירות הקרובות ושוב ירמסו זכויותיהם הבסיסיות ביותר. חוק יסוד הכנסת משנת 1958 קובע בבירור שכל אזרח ישראלי זכאי להצביע בבחירות לכנסת.הרבה זכויות אזרחיות ספגו מהלומות בשנה האחרונה בצל המאבק במגפה ולא רק בישראל, אך במקרה הזה, היה ניתן לפתור את הפגיעה בזכות היסוד של תושבי המדינה מבלי לסכן את בריאותם. עושים את זה במדינות רבות ברחבי העולם. הגיע הזמן לאפשר לישראלים השוהים בחו”ל להצביע ממקום המצאם. זו סוגיה שעולה על סדר היום כל כמה שנים בישראל, וכעת היא הופכת לעניין ציבורי של ממש.
למה היא נפלה בעבר?
ישנן מספר סיבות אך המרכזית ביניהן היא חוסר היכולת להסכים ולהציב מגבלות ברורות על זכות ההצבעה של אזרחים ישראלים בחו”ל. זאת, אף על פי שההגבלות האלה קיימות כבר מתוקף חוק הבחירות לכנסת משנת 1969. חוק זה קובע שזכות ההצבעה בבחירות לכנסת נתונה רק למי שרשום בפנקס הבוחרים. מכיוון שפנקס הבוחרים מתעדכן על בסיס נתוני מרשם האוכלוסין לקראת כל מערכת בחירות, הוא מהווה הגבלה דה יורה על זכות ההצבעה, ומתנה אותו בתושבות, כאשר במרבית המקרים תושבות נותרת לאזרחים ישראלים עד חמש שנים מעזיבתם את הארץ.

אז למה בעצם מי שהינו תושב ישראלי השוהה באופן זמני בחו”ל לא יוכל להצביע בבחירות ממקום המצאו?אנחנו חיים בעידן גלובלי, עידן של ניידות גאוגרפית, שבו תיירות היא מעמודי התווך של הכלכלה. בשנים רגילות מליוני ישראלים יוצאים לחו”ל ורק אחוז קטן מהם הינם ישראלים המתגוררים דרך קבע מחוץ לישראל.סטודנטים ישראלים מעטרים את רחבות הקמפוסים ברחבי העולם חלקם אקדמאים מובילים, אנשי עסקים משלל תחומים עוברים ברילוקיישן ועושים חיל במדינות שונות וגם בתחום התרבותי יש לישראל הרבה מה לתרום על הבמה הבינלאומית. למה שהאנשים הללו לא יצביעו בבחירות לכנסת ויממשו זכות כל כך בסיסית בהוויה הדמוקרטית?
אם תרצו אין זו אגדה
בישראל נעשים מאמצים אדירים, הכוללים השקעה כלכלית נרחבת, על מנת לאפשר לכמה שיותר ישראלים להצביע בבחירות לכנסת בכל שנה. מעבר לכך שמדובר ביום שבתון ישנן קלפיות נגישות, ישנן קלפיות מיוחדות לאסירים, וישנה תחבורה ציבורית חינם ברחבי במדינה כדי לאפשר לכמה שיותר ישראלים להגיע בקלות ולממש את זכותם. המדינה מכירה בחשיבות הנגשת ההצבעה לכל הזכאי, באופן שוויוני. אז למה לא לישראלים שבחו”ל?התשובה היא שאין סיבה טובה למנוע מתושבים ישראלים בחו”ל להצביע, וישנן דרכים פשוטות לממש את זה. מעבר להשתתפות במעטפות הכפולות בנציגויות, כשלב ראשון, ניתן בקלות לפתח מערכת דיגיטלית, וישנן פתרונות רבים אחרים שמיושמים ברחבי העולם.
לא רק שניתן, אלא שהתקדמות בתחום הזה תעשיר את המרקם הדמוקרטי של המדינה. יש לה את הפוטנציאל לעורר שיח ערכי ומעמיק בנושא הזהות הישראלית שכן ברור לכולנו שישראלי אינו ישראלי אלא כל עוד כף רגלו דורכת בשטח ישראל. השיח הזה, שיח על המכנה המשותף לנו תרבותית, חברתית ואזרחית חשוב היום יותר מאי פעם. בנוסף, שינוי בנהלים הקיימים כך שיאפשרו לתושבים ישראלים להצביע בחו”ל, יקדם אותנו עוד צעד אחד קדימה בדרך שהחלנו לצעוד בה לפני מספר שנים, דרך שמובילה להכרה בתפוצה הישראלית כחלק לגיטימי וחשוב של החברה הישראלית.
על כן, חבריי ואני פתחנו בעצומה שבמסגרתה אנו קוראים לכל מי שמסכים עם הנאמר להעיל לחתום ולתמוך במאמץ להוביל לשינוי חקיקתי. הדרך לכך אינה קצרה אך היא לחלוטין אפשרית, ויותר מכך, היום, לאחר שאבד לנו חופש התנועה שהיה ברור לנו מאליו, חשוב שנאבק ונדאג למימושה של זכות יסוד בסיסית לא פחות מהותית להתנהלותה של דמוקרטיה תקינה, הלא היא זכות ההצבעה.
לינק לעצומה:
https://www.atzuma.co.il/internationalballots
לינק לאתר:
https://www.voteabroadisrael.com/
כתבה קודמת בנושא הצבעה של ישראלים בחו”ל:
https://alondon.net/new-site/%d7%99%d7%a9%d7%a8%d7%90%d7%9c%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%97%d7%95%d7%9c-%d7%99%d7%95%d7%9b%d7%9c%d7%95-%d7%9c%d7%94%d7%a6%d7%91%d7%99%d7%a2-%d7%91%d7%91%d7%97%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%aa/