הפעולה הצבאית בעזה שיחררה את כל השדים הבריטים מהבקבוק המזרח-תיכוני. לונדון הפכה לחזית השנייה של הרצועה. הפגנות המוניות, מהומות רחוב, הסתערויות על חנויות, פשיטות על משרדים, התכתשויות עם המשטרה, אזכורי שואה, קריאות מוכרות לחרם, סיסמאות אנטישמיות ואפילו השלכות נעליים היו חלק בלתי נפרד מהקוקטייל האלים אשר שיבש את החיים במרכז העיר למשך שלושה שבועות.
הזירה הגועשת ביותר הייתה בשכונת קנסינגטון בה שוכנת השגרירות הישראלית. האווירה הייתה כה סוערת עד כי תושבי המקום מצאו לנכון לפנות אל המשטרה בבקשה דחופה להעתיק את פעולות המחאה להייד פארק הסמוך. את חמת זעמם שיחררו המפגינים על חנות ‘סטארבאקס’ הסמוכה ובמהלך הימים שחלפו מאז ההפגנה הראשונה נפלה הרשת קורבן למעשי וונדליזם בפיקדילי, בוייטצ’אפל ובמקומות נוספים בעיר. מדוע נטפלו חמומי המוח דווקא לבתי-הקפה של מותג זה? האם משום שבעליו האמריקאי הוא יהודי? במהלך אחת המהומות הסית חבר הפרלמנט, ג’ורג’ גאלווי, את המשולהבים וקרא להם ללכת ולטפל בחנויות ישראליות. בכך התכוון, ככל הנראה, לחנות מרקס אנד ספנסר הסמוכה ולכל בית עסק אחר המוכר מוצרים ישראלים.
היכונו, אפוא, לחידוש החרם. גם קריאות להעמיד קצינים ופוליטיקאים ישראלים לדין על פשעי מלחמה ילכו ויתגברו. 300 ארגונים, בראשם ‘אמנסטי’, כבר כותבים טיוטות אישום והנאשמים לא ינחתו בשנים הקרובות בהית’רו. הפעם, גם עסקים ומוסדות החשודים כיהודים לא יינצלו מההיסטריה הפוקדת בימים אלה את רחובות לונדון. מעמדה של ישראל לא יהיה יותר כפי שהיה בעבר. מעתה ואילך יש חוקי משחק חדשים.
המטמורפוזה של פליט סטריט
מי שקרא את מאמרי המערכת של היומונים הבריטים לאחר יומה הראשון של המתקפה על עזה, יכול היה להיות אולי מופתע. כל מאמרי המערכת, לרבות אלה של ה’אובזרבר’ וה’אינדפנדנט און סאנדיי’ הבינו לליבה של ישראל והגדירו את ה’חמאס’ כארגון טרור. אולם עד מהרה חל סחף בעמדתם ואירוע המפתח שבישר על השינוי היה הירי על בית-הספר של אונרא בעזה. יחד עם זאת ה’טיימס’ נותר נאמן לטיעונים הישראלים לאורך כל הדרך, אולם בכל אלה אין כדי לטשטש את סיפורי הזוועות שהחלו להציף את התקשורת לאחר שהותר לכתבים הזרים להיכנס לרצועה. ה’אינדי’, גם בקריקטורות, סבר כי הפעולה בעזה הייתה חלק בלתי נפרד ממערכת הבחירות הישראלית. ה’גרדיאן’ הגדיל לעשות וקרא לקהילה הבינלאומית להושיב את צהל על ספסל הנאשמים בהאג. בעלי טורים סברו כי ההתקפות האוויריות היו ברבריות. ככל שזה נוגע לאירופה, ישראל הפכה בעצם הימים הללו ליוגוסלביה שנייה.
ושוב השואה זוקפת את ראשה
תהא הדעה על הפעולה בעזה אשר תהא, ההשוואות לגורלם של היהודים במלחמת העולם השנייה היו כמעט צפויות. אולם הגדיל לעשות חבר הפרלמנט, ג’ראלד קאופמן, אשר במהלך דיון פוליטי בבית הנבחרים לא הותיר מקום לספק. הוא סיפר כיצד הגרמנים נכנסו לבית סבתו כאשר זו הייתה חולה. הם ירו בה במיטתה והרגוה במקום. סבתי לא נרצחה כדי לעזור לחיילים ישראלים שהורגים סבתות פלסטינאיות בעזה, הוא אמר במה שיוכל להיחשב כהתבטאות החריפה ביותר שלו נגד ישראל אותה פעם אהב והעריץ. קאופמן אף האשים את ישראל כי היא עושה שימוש אכזרי וציני ברגשי האשמה שיש למערב כדי לבצע את מעשיה ברצועה. גם כמה מכותבי הטורים מצאו לנכון לערוך הקבלות דומות. א.א. ג’יל, מבקר המסעדות של ה’סאנדיי טיימס’ ויסמין אלביחאי-בראון מה’אינדפנדנט’ הזכירו את אנה פראנק.
המוסלמים מזדעזעים, אבל גם מאיימים
‘ועד שליחי הקהילות’, הגוף המייצג את הקהילה היהודית, התרגש מן המחווה שהובעה בפניו על ידי כמה ממנהיגי הקהילה המוסלמית בבריטניה נוכח ההתקפות שבוצעו נגד מטרות יהודיות ברחבי המדינה. המוסלמים גינו בחריפות את התופעה והדגישו את הזדהותם עם הקהילה. הועד, בתגובתו, ראה בכך סימן מעודד והתחלה של עידן חדש. בד בבד, כתבו המוסלמים מכתב חריף לראש הממשלה והזהירו אותו מפני תבערה קשה בבריטניה בשל המתרחש בעזה, אם לא ישפיע על הממשל החדש בארצות הברית לשנות את מדיניותו במזרח התיכון. לדבריהם הלך הרוח הקשה בו נתונים הצעירים עלול לצאת מכלל שליטה ולהוביל להתפוצצות.
האם המדובר באיום מרומז, או במתן אזהרה למה שעתיד להתרחש במדינה? אין ספק כי דעתם של אותם מוסלמים אינה נוחה גם מן העובדה שגורדון בראון לא קרא בתוקף לישראל לנצור את נשקה בתחילת המבצע, ממש כשם שלא עשה קודמו בתפקיד במהלך המלחמה בלבנון. גם העובדה שבראון הגיע לירושלים לאחר פסגת שארם-א-שייח’ עם ההחלטה על הפסקת האש יכולה לדרדר את יחסי דאונינג סטריט עם המסגדים. היום, יותר מתמיד, דרוש דיאלוג משולש בו יכירו כל צלעותיו בצורך הדחוף להביא שלום ללונדון עוד לפני עזה.
קצרצרים
*** 100 חברי פרלמנט דורשים מהממשלה להטיל אמברגו נשק על ישראל *** מי שעלולה לשלם על כך היא חברת ‘אלביט’ שחברת בת שלה בשם ‘חץ כסף’ מחזיקה בחברה בריטית המייצרת מנועים למזלטים. ‘אלביט’ מכחישה טענות ארגונים לזכויות אדם כי המנוע המיוצר בליצ’פילד מורכב במזלטים שחגו מעל עזה במהלך הלחימה *** גורדון בראון הבטיח לסייע במניעת הברחות נשק מסיני אל תוך הרצועה ולשם כך הוא מנדב את חיל הים המלכותי *** השתתפותה הבולטת של הזמרת אנני לנוקס בהפגנות עוררה זעם בישראל. איפה היית במשך שבע שנים?, זעקו כותרות המאמרים.