מנהלי ה- JW3 קיבלו את ההחלטה המצערת לבטל את הקרנת הסרט לציבור של נשים בלבד לאחר ייעוץ משפטי ותלונה לוועדה לשוויון זכויות אדם, אשר טענה שהדרת צופים גברים מההקרנה על בסיס מינם היא בלתי חוקית.
סרט מתנת האש נוצר לפני כשנה ועוסק בהתמודדותה? המורכבת של נערה יהודייה בשם פרלה, במאה ה-15, בת למשפחה ספרדית מיוחסת שנאלצת להימלט תוך הסתרת זהותה ובריחה מאימת האינקוויזיציה.
הסרט היה אמור להיות מוקרן ב-17 ליוני באודיאון סויס קוטג’ וב-19 ליוני במרכז JW3 בהקרנה ציבורית לנשים בלבד כחלק מפסטיבל הסרטים הישראלי לטלוויזיה וקולנוע ‘סרט’.
ממארגנות הפסטיבל: ענת קורן, אודליה הרוש ופטי הוכמן נמסר : ההסכמה להקרנת הסרט על ידי היוצרת הייתה מותנית בהקרנתו לנשים בלבד: היינו שמחות לשתף בו את כל העולם, אך נתבקשנו כתנאי להסכים להקרין אותו לנשים בלבד. הסרט חשוב ועשוי בסטנדרט גבוה, ואנו מכבדים את אמונותיה הדתיות של היוצרת.
קיווינו לתת פלטפורמה נדירה ליוצרת קולנוע נשי-חרדי לבטא את עצמה מבחינה אמנותית, כמו גם לספק סביבה בטוחה לנשים יהודיות מכל רחבי הספקטרום של הקהילה כדי לראות את הסרט הזה, אמר ריימונד סימונסון מנהל המרכז JW3.
אליאס יצרה את הסרט רק לקהל נשי וללא תנאי זה לא הייתה יוצרת את הסרט כלל. למרבה הצער, נראה כי הקרנת הסרט הזה רק לקהל נשי בלבד אכן יהיה בהפרת חוקי השוויון בבריטניה, שלא הייתה הכוונה שלנו. אמר סימונסון.
הסרט ‘מתנת אש’ הוקרן לאלפי נשים בעולם מבלי להיתקל בבעיות כאלה … למזלנו הנהלת סרט תוכל להציע הקרנה פרטית של הסרט במסגרת החוק.
בוואלה נכתב העובדה שהסרט מוקרן במרכז הקהילה היהודית בלונדון, יצרה ביקוש גם בקרב גברים חרדים שביקשו לצפות בסרט שהוקרן לראשונה מחוץ לגבולות ישראל, אך בקשתם נדחתה.
דיוויד לאס, חובב קולנוע חרדי, פנה למארגנים בבקשה לאפשר לו לצפות בסרט וחש נפגע כשבקשתו נדחתה. מהפסטיבל מסרו לי שמדובר בערב צדקה פרטי, ושמתוקף כך נתונה להם הזכות להציג הקרנות פרטיות לנשים בלבד, גם כשמדובר במסגרת הפסטיבל, סיפר לאס. עם זאת מאחר וכל יתר סרטי הפסטיבל פתוחים לקהל הרחב, אני מאמין שהמדיניות הזאת אינה תואמת את חוקי השוויון של בריטניה. לאס סיפר עוד כי שאל את הנהלת הפסטיבל אם יאפשרו הקרנה נוספת לגברים בלבד, אך גם הפעם נענה בשלילה.
פרטים נוספים באתר הפסטיבל: www.seret.org.uk