“מארי סטיוארט” נכתבה בגרמניה בסוף המאה ה-18 על ידי פרידריך שילר. אבל אל תתנו לפרט זה להטעות אתכם. כיום זוהי ה-הצגה בלונדון, שמוכיחה עד כמה הסיפור הזה רלוונטי יותר מתמיד. העלילה מבוססת כמובן על סיפור אמיתי של מלכת סקוטלנד, מארי סטיוארט, ובת דודתה מלכת אנגליה, אליזבת הראשונה.
כרקע להצגה, כדאי לציין שאליזבת הייתה בתם השנייה של הנרי השמיני ואן בולין. אחיה היה אמור להיות יורש העצר, אבל הוא נפטר בגיל צעיר מאוד. הבת הראשונה הייתה הבאה בתור לאחר מות האח, אך נפטרה אחרי חמש שנים. ואז הירושה הגיעה לאליזבת, שכלל לא ציפתה לקבלה. בנוסף, נזכיר שאנגליה הייתה מדינה קתולית, אבל הנרי השמיני המיר את דתה של המדינה ל”כנסיית אנגליה”. מה ש”במקרה” אפשר לו להתגרש מאשתו הראשונה, לפני שהחל במסורת של עריפת ראשי נשותיו…
מארי סטיוארט, אחייניתו של הנרי השמיני, בכלל גדלה בצרפת והייתה קתולית. מכיוון שאליזבת לא הייתה אמורה למלוך, יש כאלה שטענו כי מארי הייתה אמורה להיות המלכה. כשמארי הגיעה לאנגליה, היא נעצרה בחשד לניסיון מרידה במלכה אליזבת ובכנסיית אנגליה. בנקודה הזו, שבו מארי הוכנסה לכלא, מתחיל בעצם המחזה.
לא כל הצגה בלונדון יוצרת כזה באז
הפקה זו החלה בסוף שנת 2016 על במת תיאטרון אלמיידה הקטנה ויצרה היסטריה. ההצגה בלונדון יצרה מכירת כרטיסים מטורפת, ביקורות מתלהבות והמון רעש. בעקבות ההצלחה, ההפקה עברה בינואר 2018 לתיאטרון דיוק אוף יורד בווסט-אנד. בסוף מרץ ההצגה תרד ואז תמשיך לסיבוב קצר בכמה ערים נוספות בבריטניה (באת’, סלפורד וקיימברידג’). יש סיבה להצלחה המסחררת – ההפקה הזו היא לא פחות מאשר גאונית.
רוברט אייק, כיום אחד מהשמות המרתקים בעולם התיאטרון, לקח את המחזה המקורי ותרגם אותו לאנגלית בעצמו. הוא גם ביים אותו. הכישרון העיקרי של אייק הוא במציאת רגשות ורעיונות שלא נמצאו במחזות האלה קודם לכן. כך הוא עשה גם עם ההפקה של “המלט” בשנה שעברה, שבה כיכב אנדרו סקוט (מהסדרה “שרלוק”).
במארי סטיוארט, אייק משחק על הגורל, על הדמיון בין כולנו ועל המזל של חלקנו להתחיל בנקודת מוצא טובה יותר לעומת אחרים. הצופים גם שותפים לגורל – ההפקה מתחילה כל יום בהטלת מטבע מול הקהל. אחת משתי השחקניות, ג’ולייט סטיבנסון (ששיחקה גם ב”המלט” של אייק) וליה וויליאמס (משחקת כעת בסדרת הטלוויזיה “קירי”), בוחרות “עץ או פלי”. לפי הבחירה, מחליטים מי תשחק את אליזבת הראשונה ומי את מארי סטיוארט. מי תישלח לכלא ומי תמלוך.
מאוד רלוונטי לימינו
שתי הנשים, הדמויות המרתקות והחזקות האלו, גם תקועות בעולם של גברים. הפמליה המכרכרת סביב אליזבת בתקווה לזכות במעט מהכוח שלה, גם מניעה את המחזה. הפמליה כוללת שחקנים נפלאים, שמשחקים דמויות ערמומיות, פחדניות ובעיקר משרתות רק את עצמם (כפי שקורה בעולם בקרבת כוח). הם דוחקים באליזבת להוציא להורג את בת דודתה, גם כשמסתבר שזו בכלל לא רצתה למרוד. “הגעתי לכאן כמבקשת מקלט. והיא כלאה אותי”, היא אומרת. רלוונטי לימינו, כבר אמרנו.
האנגלית אינה שייקספירית, אך גם אינה פשוטה. יחד עם זאת, מי שאוהב את ההיסטוריה של הממלכה הבריטית, מי שאוהב פוליטיקה ומי שבאמת מחפש משחק מרשים – מארי סטיוארט זו הצגה בלונדון שממש, אבל ממש, לא כדאי לפספס!
אל תתמהמהו יותר מדי, כי ההצגה בלונדון יורדת ב-31/03 ואז ממשיכה לסיבוב באנגליה. לרכישת כרטיסים: Love Theatre, טיקטמאסטר ו- See Ticket.
עקבו אחרי מדור התרבות של עלונדון כדי לקרוא עוד ביקורות על הצגות בלונדון.