לערב הפתיחה של פסטיבל "סרט" בסקוטלנד (שהתקיים היום, 6 במאי) הגיעו מוזמנים רבים, בהם שניים מנציגי העירייה – דונלד ווילסון, האחראי על התרבות בעיר, ואיאן קמפבל. חברי העירייה עברו בעצמם דרך הפגנת הבי-די-אס, שהתקיימה בסמוך לבית הקולנוע "קמאו" באדינבורו, ואמרו לנוכחים כי הם הזדעזעו מהאלימות המילולית של המפגינים. פעילי הבי-די-אס קראו קריאות, כמו "מהנהר ועד לים פלסטין תהיה חופשית" ו"הכרטיסים שלכם מכוסים בדם פלסטיני". הם גם הניפו דגלי פלסטין ושלטים, שעל אחד מהם נכתב: "אנטישמיות היא פשע, אנטי-ציונות היא חובה".
מכתב האומנים
מה שקדם להפגנות אלה הוא מכתב של אומנים ואנשי תעשיית קולנוע בריטים שבו קראו לבית הקולנוע "קמאו" (Cameo) באדינבורו, לא לתמוך ולקיים בו את פסטיבל "סרט". לטענתם, "הפסטיבל ממומן ומקודם על ידי מדינת האפרטהייד הישראלית, ומשתמע מכך ש'קמאו' מיישר קו עם כוח כובש שמציב הגבלות משמעותיות על חופש ביטוי אומנותי בארצו".
על המכתב חתמו פול לאברטי, קן לואץ', כריסטין דה לוקה, פאולין גולדסמית', מארי פודרי וטאם דין בורן. האחרון שבהם, טאם דין בורן, הוא שחקן ששיחק בין היתר בסדרה הסקוטית הפופולרית River City בבי-בי-סי וגם היה שותף בהעלאת המחזה הקונטרוברסלי Perdition. המחזה עסק בשיתוף הפעולה לכאורה בין התנועה הציונית והנאצים בהונגריה והיה אמור לעלות בתיאטרון רויאל קורט בלונדון, ב-1987. אך בשל המהומה שנוצרה, ההצגה בוטלה כ-36 שעות לפני פתיחתה. מי שביים את ההצגה אז גם חתום על המכתב הזה (ואחרים דומים), קן לואץ'. בורן היה מעורב בהעלאת ההצגה כעשור לאחר מכן בתיאטרון "גייט" בלונדון.
חופש הביטוי או חופש הביטול?
"הפסטיבל שלנו מציג לראווה קולות רבים בישראל, כולל של ערבים ישראלים ופלסטינים, בנוסף לקהילות דתיות וחילוניות", השיבו בהודעה לעיתונות מארגנות הפסטיבל, אודליה הרוש, פטי הוכמן וענת קורן. הן הדגישו בנוסף כי הפסטיבל זכה לתמיכה רבה, לא רק משגרירות ישראל בבריטניה, אלא גם מ"קרן הקולנוע הישראלי", "קרן גשר" ו"הקרן החדשה לישראל". עוד הן כתבו: "חופש הביטוי באומנות הוא משהו שהבריטים עמלו כל כך קשה על הגנתו. ניסיון לחסום שיתוף של עיסוקים יצירתיים וחילופי רעיונות וערכים מהווה תגובה מאכזבת לפסטיבל שמטרתו לפתוח ערוצי תקשורת והבנה".
למרות ההפגנות, פסטיבל "סרט" ממשיך עם ערב נוסף באדינבורו מחר, וייפתח לקהל הרחב בלונדון החל מיום ש', 12 במאי, עם הקרנות גם בברייטון.
"עדות" – הסרט שהוקרן בערב הפתיחה – זכה לתגובות אוהדות. " אני כל כך גאה שלישראל יש תעשיית קולנוע כה משגשגת", אמר פרופ' ג'ו גולדבלט מאוניברסיטת סנט מרגרט באדינבורו, לאחר שצפה בסרט. "אני מאמין שזה עשוי להיות הייצוא הכי גדול שלנו לעולם". צפו בתגובתו: