ערב חג המולד הוא חגיגה מיוחדת עבור נורה (אביטל פסטרנק) ובני משפחתה. בעלה (אמיר קריאף) עומד להתמנות למנהל בנק, ועתידם הכלכלי ואושרם המשפחתי סוף-סוף נראה מובטח, עד לרגע שנורה נופלת קורבן לסחיטה ואיומים מצד אחד מעובדי הבנק שבעלה עתיד לנהל בקרוב. על מנת למנוע את פיטוריו ולהתקדם במעמדו בבנק, מעמיד הסוחט את נורה במצב המוביל כמעט לקטסטרופה. נורה נדחקת אל הקיר ומסתבכת בתוך עולם של שקרים ומזימות. האמת מתגלה וממוטטת את עולמה של נורה, שרק לפני רגע היה מאושר ובטוח. נורה בוחרת להפסיק להיות בובה על חוטים בידי מפעיל הבובות השוביניסטי ומפרקת את כל המוכר בניסיון להתחיל מחדש.
לפני יותר מ-100 שנים, כתב הנריק איבסן את המחזה, בית בובות, ובו ביקורת נוקבת על התפקידים המסורתיים של הגבר והאישה במשפחה. אולי שימש השראה לתנועה הפמיניסטית שצמחה שנים רבות אחר כך. זו אחת הדרמות הגדולות במחזאות העולמית. ההצגה, נורה, היא העיבוד של הבמאי, אינגמר ברגמן, שהצליח לשמר את העוקצנות והביקורתיות של איבסן.
בתום ההצגה, כשנעימה הטרנטלה עדיין מתנגנת בראש, ניתן לחוש הערצה לדמות הכנועה שבחרה בסופו של דבר להפסיק להיות בובה בידי בעלה ולקחת אחריות על גורלה. לא מעט דובר בזמן האחרון על הדרת נשים ומקומה של האישה בחברה. הדרישות של בעלה של נורה להיות חסכנית, צייתנית, להקשיב לו ולא להיות בולטת במיוחד – אלו נושאים שכל אחת יכולה להזדהות במידה זו או אחרת מהתקלות אישית גם בימינו במקומות הכי נאורים.
הבימוי הבלתי שגרתי של הבמאי כפיר אזולאי, מאפשר הזדהות עמוקה במצבה של נורה. גם כשנורה משתגעת, זורקת חפצים, צועקת ובוכה, שאר השחקנים לא יורדים מהבמה לכל אורך ההצגה ולא מסירים את עיניהם מדמותה. אני חושב שזה תורם למתח של הדבר, לתחושה שנורה כלואה בתוך הבית הזה כאישה, כבנאדם, הסביר אזולאי, זה רעיון שמרתק אותי – אדם שמנסים לסרס אותו, לסגור אותו בתוך איזושהי מסגרת, והוא צריך לוותר על המון ולעשות צעדים קיצוניים על מנת לשבור את המסגרת הזאת.
משני צדי הבמה הקטנה ניצבים כיסאות, שעליהם יושבים השחקנים, שאינם משתתפים בפועל במתרחש על הבמה הקטנה. הם משמשים במובן מסויים כמקהלה בטרגדיות היווניות. אלא שלעיתים, זמזומי הטקסטים שאינם אחידים ואינם ברורים, מפריעים לריכוז במתרחש על הבמה.
המשחק של אביטל פסטרנק אמין ומעורר הזדהות. גם אמיר קריאף, שמשחק את בעלה שבדרכו אוהב, מגן ומפרנס ביושר כפי שצריך. הוא מתייחס לאשתו כאילו היא בובתו, ואולי רק בסוף מבין את הצד של אשתו. גם שאר השחקנים עושים עבודה מצויינת ויחד מעלים הצגה ראוייה שאולי תצליח לעורר בקהל שיגיע לתיאטרון באר שבע לא רק הזדהות עמוקה – אלא גם תקווה למציאות שבה אפליית נשים תהיה נחלת העבר.
תיאטרון באר-שבע, רח’ שדרות רגר 41, באר-שבע
טלפון: 08-6266444
פרטי המופעים באתר תיאטרון באר שבע