מגדל דוד שבשער יפו בעיר העתיקה, הוא מוזיאון לתולדות ירושלים. הוא ממוקם במצודה מימי הביניים ואין לו שום קשר לדוד המלך. במוזיאון המציג בדרך קבע את סיפורה של ירושלים, מתקיימות גם תערוכות מתחלפות. התערוכה החדשה, פורשת את הגיליון הרפואי של ירושלים המציג סיפור את אלפי שנותיה של העיר הקדושה בנתיב אבני הדרך של הרפואה, ברצף ששלובים בו חולי ומגפה ומנגד ריפוי בנס ומבחן האמונה שבט וחסד, תמציתם של החיים רבי הרבדים והניגודים בעיר הקודש.
התערוכה היא מבט רחב ומקורי אל נושא הרפואה, המגלם בחובו את הסיפור האנושי במאבקו לחיים בריאים, בהקשרו המקומי הייחודי והמבקר בה עובר בין תקופות, אירועים ומוצגים ייחודיים שחלקם נחשפים בפעם הראשונה לציבור הרחב.
ירושלים קדושה ליהדות, לנצרות וגם לאסלאם. מאז ומתמיד נדרשו שליטי העיר למצוא מרפא לתושביה ולעולי רגל הבאים מרחוק. בעיר אשר ידעה מאבקי שלטון וכיבושים אכזריים, התקיימו שיתופי פעולה חוצי גבולות, חוצי אמונות ודתות, אשר התמצו כולם לטובת המצאת רפואות ורקיחת תרופות פלא. הרפואה הישראלית המתקדמת, על כל הישגיה המרשימים, החלה את דרכה בין חומותיה של העיר העתיקה של ירושלים, לפני כמאה וחמישים שנה. בתי החולים הראשונים שנוסדו בעיר העתיקה ולאחר מכן מחוץ לחומות, ובעיקר הפולמוסים הדתיים ביניהם, היוו את תשתית הידע והניסיון לרופאים ולרופאות אשר חינכו בארץ דורות של רופאים מסורים ומצטיינים.
ארון התרופות הירושלמי מימי התנך ועד ימינו
בתערוכה, המתפרשת ממגדל פצאל דרך גינת התבלינים ועד האולם הצלבני, מוצגים פרקים בהיסטוריה של העיר: התרופות שהומצאו לראשונה בעיר (הבלזם) ודימויים רפואיים נדירים. פרשיות לא מוכרות ומוצגים מפתיעים מבתי החולים הראשונים שהוקמו בעיר ובהם ארכיונים הנחשפים לאור בפעם הראשונה ומספרים את סיפורה של ירושלים מזווית שטרם נודעה ובהם חפצים, תעודות, תמונות ופריטים שהגיעו במיוחד מחול. לצד אלו מוצג ארון התרופות הירושלמי מימי התנך ועד ימינו, שמציג תרופות מסורתיות, כלי רפואה שהושאלו מחדרי חדרים של מנזרים ירושלמיים וחפצים ייחודיים מאוספים פרטיים וירושות שעוברות במשפחות ותיקות מזה מאות שנים. מכשיר הרנטגן הראשון שהגיע לירושלים, ערכות רפואה צבאיות, מרשמים לאורך התקופות, שלטי בתי רופאים עתיקים, מחברות טיפולים נדירות ועוד, הם רק חלק מהאביזרים והמסמכים שיחשפו לראשונה בתערוכה.
זאת תערוכה מיוחדת במינה שהושקעה בה מחשבה רבה והוקפד על כל פרט ופרט. נדרש זמן רב לאסוף את הפרטים ותוך כדי כך גם חוזק שיתוף הפעולה בין הדתות השונות בירושלים שהסכימו לתרום מוצגים ולשתף פעולה ברצון.
יש קשר בין הבריאות והאמונה. בבתי החולים שנבנו בירושלים וכנראה גם במקומות אחרים, נמצאו בתי כנסת כי האמונה והבריאות קשורות קשר הדוק.
ירושלים דאגה לא רק לבריאות תושביה אלא גם לאורחים הרבים שבאו לבקר בה ובמשך הדורות תמיד היה שיתוף פעולה בין גורמים שונים שלפעמים לא כל כך שיתפו ומשתפים פעולה בשטחים אחרים.
בית החולים הראשון בעיר נוסד בעיר העתיקה לפני כ-150 שנה ומשם הייתה פריצה מחוץ לחומות להקמת התשתית הרפואית בארץ. בית המרקחת הראשון בירושלים נוסד במנזר הפרנציסקני ברובע הנוצרי ושירת את כל אוכלוסיית העיר.
אוצרת התערוכה הנה דר נירית שלו-כליפא כאשר כיועצים מדעיים שימשו פרופסורים ידועי שם.
בצמוד לתערוכה יערכו בימי שישי סיורים בעקבות בתי החולים השונים בעיר העתיקה, ביניהם ביקור במקום המצורעים של אז, בית החולים היהודי הראשון, בית החולים של המיסיון ועוד.
לסיורים יש להירשם מראש באתר המוזיאון ובטלפון 2884*
במחיר הסיור כלול גם ביקור בתערוכה.
עוד פרטים: באתר במוזיאון מגדל דוד טל. להזמנות בטל. 6265333- 02 / 2884*
עוד כתבות על מבחר אירועים, טיולים ובילויים, במה כדאי? וכן ב היום