טור זה יעזור לאזרחי האיחוד להבין מה עליהם לעשות כדי להבטיח את מעמדם בממלכה, ולהמשיך ליהנות מחופש התנועה כפי שהיה לפני הברקסיט.
מערכת ההגירה לממלכה מורכבת משתי מערכות חוקים נפרדות ושונות:
1. חוקי האיחוד EEA Regulations שמוחלים על אזרחי האיחוד ובני משפחתם.
2. חוקי ההגירה Immigration Rules מוחלים על בני משפחה של אזרחי הממלכה, מבקרים, מחזיקי ויזות עבודה, מבקשי מקלט ובקשות שהות אחרות על בסיס זכויות אדם.
מה לעשות עד הברקסיט?
כדי שאזרחי האיחוד ובני משפחתם ייהנו מחופש התנועה הם חייבים להיכנס לממלכה לא יאוחר מ־31 בדצמבר 2020 בשעה 23:00 שעון בריטניה (Specified Date) ולהירשם עד יוני 2021. הם צריכים להגיש בקשה לפרי־סטלד סטטוס Pre Settled Status.
מערכת החוקים החדשה שמסדירה את הרישום נקראת Appendix EU, ולפיה:
(b) The applicant is not eligible for indefinite leave to enter or remain under this Appendix solely because they have completed a continuous qualifying period of less than five year. The definition of continuous qualifying period in the Appendix is a period of residence in the UK and Islands… a) which began before the specified date.
האפנדיקס לא מציין בלשון ברורה שמגיש הבקשה צריך לגור בממלכה ביום בקשת הרישום, אבל לשון החוק לעיל ברורה מאוד; ביקור קצר לא עונה על דרישה זו.
בעת הגשת בקשת הרישום יש צורך להראות תעודה מזהה, הוכחת יחסי משפחה עם אזרח האיחוד והוכחת מקום מגורים (Proof of residence) מששת החודשים האחרונים. אם ההום אופיס (Home Office) מכיר בעובדה שמגיש הבקשה גר כאן חמש שנים רצופות, הוא יקבל תושבות קבע (Settled Status). אם לא, מגיש הבקשה יקבל סטטוס של פרי־סטלד, ויוכל להגיש בקשה לתושבות קבע מאוחר יותר כשישלים את תקופת חמש השנים.
מה לעשות אחרי הברקסיט?
אחרי התאריך המיועד, אזרחי האיחוד שרוצים לגור ולעבוד בממלכה יצטרכו לבקש אישור ולהגיש בקשה לוויזה כמו כל אזרח זר אחר. ההום אופיס, משרד הפנים הבריטי, שאחראי בין השאר על חוקי ההגירה, הציג מערכת חוקים חדשה שמאפשרת קבלת ויזת עבודה גם למקצועות שלא נכללו עד היום וללא צורך בפרסום המשרה. המערכת הזו תיכנס לתוקף בינואר 2021. אני מאד ממליצה לבעלי עסקים להגיש בקשה לרשיון העסקת עובדים זרים, Tier 2 Sponsorship Licence, ולהיות מוכנים.
מסלולי ההגירה הנפוצים
1. ויזת עבודה Tier 2 Migrant מוצמדת מעסיק – המעסיק חייב להחזיק ברשיון Sponsorship Licence שמאפשר לו להעסיק עובדים זרים.
2. Global Talent – ויזה בתחומי אקדמיה, מחקר, תרבות וטכנולוגיה דיגיטלית. מגיש הבקשה צריך לקבל אישור Endorsement מאחד מהגופים המאושרים על ידי ההום אופיס.
3. ויזת משקיע – השקעה של שני מיליון פאונד לפחות בחברה אנגלית שלא עוסקת במקרקעין.
4. סטארט־אפ ליזמים – יש לקבל אישור מאחד הגופים המוכרים על ידי ההום אופיס. חשוב לציין שהוויזה הזו לא מובילה לתושבות קבע וניתנת רק לשנתיים.
5. ויזת בן זוג נשוי או לא נשוי – לבני זוג של אנשים עם תושבות קבע שגרים או חוזרים לממלכה. שלא כמו ויזת בן זוג של אזרח האיחוד, הוויזה הזו דורשת הוכחות כלכליות, מגורים, יכולת תקשורת באנגלית וכו’.
מה סיכוי ההגירה אחרי הברקסיט?
הגירה לממלכה תחת חוק ההגירה היא לא קלה; יש הרבה דרישות והתהליך ארוך ויקר מאוד, ולכן תיהנו מחופש התנועה כל עוד אפשר. הממלכה כבר הודיעה שלא תבקש ארכה מהאיחוד.