שלושה צעירים מתעמרים במאיר רוטשילד לנגד עיניהם של השלטונות. הם חוטפים ממנו את כובעו, משליכים אותו על הרצפה ויורקים עליו. מאיר, כדבר שבשגרה, מוחל על כבודו ומבליג. רק הוא ידע אז כי שאיפותיו מרחיקות לכת.
זו הסצנה הפותחת של ״רוטשילד ובניו״ – מחזמר על סיפור חייהם של ה״רוטשילדים״ המשתרע על פני שעתיים. המחזאים נצמדו למציאות ההיסטורית ומתארים את עלייתה לצמרת של המשפחה הבנקאית המפורסמת ביותר בעולם. זו שהחלה מדוכן קטן והגיעה עד למכירת מטבעות נדירים בשוק של פרנקפורט בסוף המאה ה-18.
מאיר רוטשילד, שנולד למשפחה ענייה מרודה, היה זה שהניח את היסודות לשושלת המופלאה כנגד כל הסיכויים. האנטישמיות הייתה אז כבר ממוסדת, והיהודים חיו בתוך גטו שסגר עליהם את שעריו כל יום עם שקיעת החמה. בעודו עושה נפלאות בשוק, למרות ההשפלות אותן הוא חווה, אשתו גוטה עושה למענו ילדים, בעיקר בנים זכרים. אבל גם נישואיו לאשתו לא היו אז דבר של מה בכך – היהודים הורשו לערוך רק תריסר חתונות מדי שנה. המצווה הזאת גבתה מחיר כספי גבוה, ומאיר אפילו שילם שוחד כדי לבוא בברית הנישואין.
הצורך להפיל את חומות הגט
גאוניותו הפיננסית של מאיר הלכה לפניו במסדרונות הכוח בגרמניה, עד כי אלה לא יכלו בלעדיו. בהדרגה יצא שמו למרחקים והגיע עד לארמון המלוכה בדנמרק. כשהגיע תורן של מלחמות נפוליאון להטיל את צלן על אירופה, רק השושלת היהודית יכולה הייתה לממן את המאבק בפולש עד הניצחון המיוחל. אולם בראש מעייניו של מאיר לא עמד הרווח הכספי, אלא הצורך להפיל את חומות הגטו ברחבי היבשת ולהעניק ליהודים שוויון זכויות מלא. הוא לא היה מוכן להסתפק בפחות מכך, אולם נטה להאמין להבטחותיהם של נסיכים ומלכים שכך יהיה לאחר תום עידן הפלישות הצרפתיות.
המחזמר מציג את הרגע שבו מאיר מחליט לפזר את השקעותיו מחוץ לפרנקפורט ולשגר את בניו מעבר לגבול. יעקב לפריז, סולומון לווינה, קארל לנפולי, אמשאל נותר בגרמניה ונתן נוסע ללונדון. האחרון הפך ליורש הטבעי של אביו ומפציר בו לעקור לבירה האנגלית, שבה לא קיים גטו. אבל הוריו לא יעזבו את מולדתם כל עוד נמשכת רדיפת היהודים. גם שר האוצר האנגלי מקבל מנתן מסר: הלוואה נוחה בריבית תמורת הפעלת לחץ על גרמניה ואוסטריה להפיל את חומות הגטו בתחומיהן. גם הנסיך מטרניך קיבל ממנו הלוואה נדיבה אבל הוא מפר את הבטחתו, ונתן הולך לעולמו בשיברון לב. משאלתו לראות את בני עמו משתחררים מעוולות הגויים לא התגשמה בעודו בחיים.
השוואה מתבקשת ל״כנר על הגג״
כשמדובר במחזמר עם אופי יהודי, ההשוואה ל״כנר על הגג״ היא בלתי נמנעת. הרבה בשל העובדה שיוצרי המופע המפורסם ההוא ניצלו את הצלחתו הכבירה כדי להעלות את ״רוטשילד ובניו״ בברודווי – שש שנים מאוחר יותר, ב-1970. הוא רץ שם כ-20 שנה עד שירד, ורק עכשיו הגיע ללונדון. דומה גם העובדה שלטוביה החולב היו חמש בנות ולמאיר רוטשילד היו חמישה בנים, ושהחלום של טוביה הוא להיות רוטשילד, למעלה מ-100 שנה לפניו. אולם כאן, בעצם, הדמיון בין שני המחזות מסתיים.
בנוסף לעלילה המרתקת, מאיר וחמשת בניו, חבושי כיפות ושטריימלים עם מגן דוד צהוב על זרועם, שרים 16 פעמים. החלק המוזיקלי אינו נופל מרמת הדיאלוגים ואף עולה עליהם לעיתים. רוברט קוצ׳יאולי, ייבוא אמריקאי, מיטיב לשחק את דמותו של מאיר ומחזיק את הדרמה על כתפיו, לשביעות רצונו של שלדון הרניק בן ה-93 שכתב את המחזה עם ג׳רי בוק ונכח בבכורה.
אבל זוהי לא הפקה ברודוויאית. על הבימה הקטנה של תיאטרון הפארק בפינסברי פארק הצטופפו 11 שחקנים ו-4 נגנים, שהוצרכו להפקיע כמה מושבים מן הקהל. רק בסוף פברואר נדע אם הצלחה אפשרית תעביר את ״רוטשילד ובניו״ לווסט-אנד. מי שמצפה לכנר נוסף על הגג ייפול במלכודת של טוביה החולב. הלהיטים ״לחיים״ ו״מסורת״ איחרו להגיע, אבל מדובר במיוזיקל מסוג אחר, עם לחנים מעולים המתארים מציאות שמתרחשת לא בגבולותיו הצרים של השטעטל, אלא בארבע פינות היבשת ממנה צמחה חברה בנקאית המעסיקה היום כ-3,400 איש.
ומאז נולד רוטשילד נוסף, שקיבל לפני 100 שנה את הצהרת בלפור. אבל זהו נושא למחזה אחר…
הפרטים
מתי: עד 17/2. ב׳-ש׳, 19:30. ה׳, ש׳, 15:00.
איפה: תיאטרון הפארק.
כתובת: Park Theatre, Clifton Terrace, Finsbury Park, London, N4 3JP
מחיר: 18.50 – 29.50 פאונד.