בריטניה בכלל ולונדון בפרט משופעות במאות אוניברסיטאות הפרוסות על פני כל האי, בהם לומדים כ-10,000 סטודנטים יהודיים. כ-2,000 מהם לומדים באוניברסיטאות השונות בלונדון. למען רווחתם של הסטודנטים היהודיים קיים ארגון ‘הלל’, שמארגן ודואג לפעילויות ולצרכים שונים ומגוונים. ברשות הארגון רשת של בתים למגורי סטודנטים ורשת גדלה של מרכזים לסטודנט היהודי. בכל המרכזים הסטודנטים יכולים להנות ממגוון נרחב של פעילויות, לחקור את זהותם היהודית ולהיפגש עמיתים, סטודנטים יהודיים.
אבל גם במה שנראה פשוט לכאורה, יש מעט ביורוקרטיה. איגוד הסטודנטים היהודים, הלל (UJS-Hillel), הוא ארגון האב של איגוד הסטודנטיםUJS. ההבדל בין האירגונים הוא שה-UJS אמון על פעילויות ותכנים שמועברים לסטודנטים היהודיים בעוד הלל הוא הארגון התומך ב-UJS הן מבחינה כלכלית והן מבחינת המבנים והמקומות לקיום פעולות אלה מסביר דניאל מרכוס, מנכל הלל.
לפני כחודש פתח הארגון את שערי ‘בית הלל’ המחודש הממוקם ביוסטון רואד, סמוך לאוניברסיטאות UCL, LSE, SOAS ונוספות. מרכזים דומים נמצאים גם בבריסטול, נוטינגהם, ברייטון, לידס וערים נוספות.
במרכז החדש יכולים סטודנטים יהודיים לפגוש את עמיתיהם, כשהמכנה המשותף הוא כמובן היהדות. במרכז הם יכולים להנות מהרצאות שונות, לקחת חלק באירועים מגוונים, לטעום אוכל כשר וללמוד. הלל קיים קרוב ל-50 שנה ובעבר דאג להקים מרכזי מגורים לסטודנטים יהודיים, אולם לאחרונה ראינו כי הצורך בכך ירד ולעומת זאת, הצורך במקום מפגש לסטודנטים עלה, אומר מרכוס.
טרם הקמת המרכז התייעצו בהלל עם הסטודנטים על מנת להבין את צרכיהם וציפיותיהם ממרכז שכזה. הסטודנטים התבקשו לקבוע את המיקום למרכז ולדרג לפי סדר עדיפויות את הפעילויות שהם היו רוצים לראות בו. פעלנו כך מתוך שאיפה לייצור לסטודנטים מקום שבו מתרכזת הפעילות החברתית והיומיומית שלהם, אומר מרכוס.
המרכז, שגודלו 400 מר, כולל חדרים בהם ניתן ללמוד לבד או בקבוצות, חדרי ישיבות, אינטרנט מהיר, בית קפה בו מוגש אוכל כשר, שולחנות ביליארד ומסכי פלאזמה גדולים על הקירות. המרכז החדש תוכנן עם הסטודנטים ובשבילם על מנת לגרום להם להתקרב לקהילה היהודית ותוך כדי כך גם ליהדות, לאו דווקא בדרך האורתודוכסית, אלא בכל דרך אשר הם מוצאים לנכון לבטא את היהדות שלהם, מסביר מרכוס.