כשעברנו ללונדון הבת שלי היתה בת שנתיים וחצי והתחילה לדבר עברית אומרת גליה, אמא של ליה, שהולכת לגן הישראלי ‘תלפיות’ שבהנדון. הילדה כל כך אהבה את השירים והמשחקים בגן בארץ ורציתי שהיא תמשיך לפרוח ללא מחסום של שפה זרה. לעומתה, אלינור, אמא של יונתן כמעט בן שנה, החליטה לשלוח אותו לגן אנגלי בעקבות המלצות שקיבלה מחברות ואינה חוששת שלא יידע לדבר עברית כיוון שזו השפה היחידה המדוברת בבית. בגילו זה יתרון ללמוד שפה נוספת היא מסבירה.
עבור משפחות בהן לפחות אחד ההורים הוא ישראלי או יהודי – לימוד השפה העברית ושמירה על המסורת בהחלט יכולים להוות שיקול מכריע. עם זאת, לרוב, שעות הפעילות, הקרבה לבית והמחיר הם אלה אשר מכתיבים את הגן אליו יילכו הילד או הילדה. מחיר הגנים בלונדון משתנה לפי האיזור בו ממוקם הגן והיקף שעות הפעילות. לדוגמא: גן בהנדון (גן פנדה), אליו הילד הולך חמישה ימים מלאים בשבוע עולה 700 פאונד לחודש, אבל ‘ברייט הורייזנס’, גן אנגלי באיזור קמדן עם אותה מסגרת שעות, עולה 1,300 פאונד בחודש, כמעט כפול!! ישנם גנים שמקבלים סבסוד ממשלתי לילדים מגיל שלוש ומעלה, כמו ‘גן איילית” (Alyth) היהודי בטמפל פורצ’ין, ואז העסקה משתלמת יותר, אולם שעות פעילות בגן הזה הן מ-9:00 בבוקר ועד 12:30 בצהריים בלבד. צריך לבדוק גם מה כלול במחיר, מבחינת חיתולים, מספר ארוחות, תחליף חלב, חוגי העשרה וכיוב.
בגן ‘איילית” יש רשימת המתנה והתפוסה מלאה עד ינואר 2010. זה לא הגן היחידי שצריך לרשום אליו את הילד עוד לפני שהוא נולד. אך לאור פתיחת גנים חדשים בשנים האחרונות, ישנם גנים בהם אין המתנה, כמו ‘גן פנדה’. כמובן שהגנים צריכים לעמוד בקריטריונים אלמנטריים: אווירה נעימה וחיובית, סבלנות וחמימות מצד הצוות כלפי הילדים, נקיון הגן, שירותי הילדים ואזורי ההחתלה (רצוי לבדוק מהי מדיניות הגן לגבי גמילה מחיתולים), בטיחות (האם מקפידים לשמור על שערים סגורים), האם יש חצר או גינה, כמה פעמים בשבוע יוצאים הילדים לשחק בחוץ, שעורי העשרה ופעילויות יצירתיות וכן מהי מידת מעורבות ההורים בנעשה בגן.
אחת הדרכים לבדוק את איכותו של גן מסויים – עוד לפני שאפילו יוצרים איתו קשר – היא באמצעות דוחות ‘אופסטד’ (Office For Standards in Education), הגוף הממשלתי שמפקח על פעילות הגנים (ובתי הספר) בבריטניה. ‘אופסטד’ מקיים ביקורות שנתיות בגני הילדים ובין היתר בודק את אופן הטיפול בהם, חומרי הלימוד ואיכות המשחקים. לא כל הגנים בהכרח נמצאים תחת פיקוח – אולם את הדוחות על אלה שכן ניתן למצוא באתר: www.ofsted.gov.uk
החופשות במרבית הגנים הינן פחות או יותר בדומה לחופשות בבתי הספר, כלומר לפי סמסטרים, אולם החופשות קצרות יותר (לדוגמא: במקום שבוע חופש, רק שלושה ימים). בחלק מהגנים הבריטים, החופשה היחידה היא בתקופת חג-המולד, והגן עובד 50 שבועות בשנה.
אנגלית או עברית?
לגן היהודי ‘איילית” ולגן הישראלי ‘תלפיות’, נראה שיש הרבה מן המשותף. בשניהם, לדוגמא, מקיימים טקס קבלת שבת בכל יום שישי, וכן חוגגים ימי הולדת וחגי ישראל באמצעות שירים ידועים טקסים וברכות בשפה העברית. ההבדל ב’גן תלפיות’ כל הפעילות נעשית בעברית והגננות הן ישראליות, וב’גן איילית” הפעילות כולה מתנהלת באנגלית, רוב הגננות בריטיות, ורק הברכות והשירים בעברית. עם זאת, בשניהם ישנם ילדים ישראלים כמו גם ילדים אנגלים או ילדים הבאים ממשפחות מעורבות בהן אחד ההורים ישראלי ושתי השפות מדוברות כל הזמן.
ב’גן פנדה’ שעות הסיפור מתנהלות פעם בשפה העברית ופעם בשפה האנגלית אומרת סנדרה, ישראלית המנהלת את הגן. במהלך היום, לבחירתי, אני פונה אל הילדים פעם בשפה הזו ופעם בזו, זאת על מנת שהילדים לא יהיו בהלם כשילכו לבית הספר בו השפה המדוברת היא אנגלית, היא מוסיפה.
הגן פועל עפ שיטת מונטסורי שפיתחה דר מונטסורי האיטלקי, לפיה הילד הוא המרכז. הוא מלמד את עצמו למעשה והגננת אינה אמורה להפריע לתהליך הלימוד אלא להיות מוכנה למצב בו הילד זקוק להדרכה. הילד יודע שהגן הוא שלו וכמו שיש לו זכויות, כגון משחקים וחברים, כך גם יש לו חובות שהן לשמור על החפצים בגן ולא לפגוע בחבריו. לדוגמה אומרת סנדרה, אם הילד לא רוצה להשתתף בשעת סיפור הוא לא חייב ויכול לשחק במשהו אחר, אולם אסור לו להפריע לשאר החברים בגן. השיטה פופולארית למדי, וכמעט בכל שכונה בצפון-לונדון יש לפחות גן אחד גדול שעובד על-פיה.
הגן הבריטי, ‘ברייט הורייזנס’, שבקמדן מתנהל בשפה האנגלית ובאים אליו ילדים למשפחות מהגרים מסין, מצרפת, מהודו, מישראל ועוד. גם ארץ מוצאן של הגננות מגוון. בגן נחגגים החגים הבריטיים, אולם לפי רצון ההורים כל אחד יכול, בתיאום מראש, לאזכר או לחגוג את החגים המיוחדים למקום מוצאו. לפני כמה שנים, מספרת פרנסיס פולסטידס, מנהלת הגן, אחת האימהות, ישראלית, עשתה לילדים מסיבת חנוכה באמצעות סיפור החג, קישוט הגן וחלוקת סופגניות לילדים. בסופו של דבר, הדרך הבטוחה ביותר לבדוק אם הגן שבחרתם הוא טוב לידכם היא לראות אם הוא מאושר, ואם הוא הולך בשמחה כל בוקר לגן.
אתרי האינטרנט של הרשויות המקומיות כוללים רשימה מעודכנת של גני הילדים בתחום השיפוט שלהן.
בארנט www.barnet.gov.uk,
קמדן www.camden.gov.uk
ווסטמינסטר www.westminster.gov.uk.
טבלת השוואה
גן תלפיות
גילאים: 5 2
רשימת המתנה: יש
פיקוח אופסטד: בפיקוח
שעות פעילות: 13:00 9:00, או 15:30 9:00
שפה: עברית
מס’ ילדים מירבי: 34
מספר אנשי צוות: יותר מהנדרש
אוכל: חלבי
חוגים: מוזיקה, התעמלות
מחיר: 400 פאונד לחודש (יום קצר), 500 לחודש (יום ארוך)
הערות:
פרטי התקשרות:
Talpiot Nursery
Ner Yisrael Community Centre
Hendon, NW4
020-8202-9611
גן פנדה
גילאים: 6 חודשים עד 3.5 שנים
רשימת המתנה: אין
פיקוח אופסטד: עבר ביקורת ראשונית
שעות פעילות: 17:00 9:00, או 15:30 9:00
שפה: עברית ואנגלית
מס’ ילדים מירבי: 6
מספר אנשי צוות: כנדרש
אוכל: בשרי + דגים
מחיר: 700 פאונד לחודש.
הערות: גן קטן חם ואינטימי המעניק לילד הרגשה בטוחה. מתאים בעיקר לילדים בגילאי שנה עד שנתיים.
פרטי התקשרות:
Gan Panda
Hendon, NW4
077-7910-4454
גן ‘איילית”
גילאים: 2-5
רשימת המתנה: יש, עד ינואר 2010
פיקוח אופסטד: בפיקוח
שעות פעילות: 12:30 9:00
שפה: בעיקר אנגלית
מס’ ילדים מירבי: 44
מספר אנשי צוות: כנדרש
אוכל: חלבי
חוגים: מוזיקה, התעמלות.
מחיר: 820-920 פאונד לסימסטר (עם סבסוד לילדים מעל לגיל 3).
הערות: אווירה שמחה ונעימה. הגננת הראשית מנגנת על פסנתר ונותנת אווירה מיוחדת במפגשי הילדים.
פרטי התקשרות:
Alyth Playground
North Western Reform Synagogue, Alyth Gardens
Golders Green, NW11
020-8455-6763
גן ‘ברייט הוריזנס”
גילאים: 3 חודשים עד 5 שנים.
רשימת המתנה: תלוי בקבוצה.
פיקוח אופסטד: בפיקוח.
שעות פעילות: 18:00 8:00
שפה: אנגלית
מס’ ילדים מירבי: 75
מספר אנשי צוות: כנדרש
אוכל: בשרי
חוגים: התעמלות, מחשבים.
מחיר: 1200-1500 פאונד לחודש.
הערות: צוות חם, אוהב ודואג. מאוד נקי ובטוח. מגוון מבחינת התכנים והפעילויות.
פרטי התקשרות:
Bright Horizons
Regents Park
Camden, NW1
020-7935-7274
גנים ישראלים בלונדון
גן ציפי
o מיקום: גולדרס גרין.
o גילאים: שנתיים שלוש.
o עד תשעה ילדים.
o גננת ראשית, ציפי מור: גן שעובד 20 שנה, נותנים טיפול אישי לכל ילד, וישנו חוג מוסיקה עם מנגנת חיצונית.
o טל’: 020-8455-6827
קידילנד
o מיקום: הנדון.
o גילאים: שנה וחצי עד שלוש שנים.
o עד תשעה ילדים.
o גננת ראשית, איריס בן-ארצי: מסגרת קטנה חמה ואיכותית.
o טל’: 020-8202-7105
גן אורה
o מיקום: הנדון
o גילאים: שנה וחצי עד שלוש שנים
o עד שישה ילדים.
o גננת ראשית, אורה ג’ייקוב: פעוטון שעובד כמו גן ישנה תכנית לימודים על פי נושאים כגון עונות, חגים וכו’.
o טל’: 020-8203-2058
גן שרה
o מיקום: ווסט המסטד.
o גילאים: שנתיים עד חמש שנים.
o עד 27 ילדים.
o גננת ראשית, שרה גל-און: גן ישראלי לסברסים.
o טל’: 07875-798-694
גן שמש
o מיקום: גולדרס גרין
o גילאים: שנה עד שלוש שנים.
o עד תשעה ילדים.
o גננת ראשית, מירב רוס: המקום שהכי מתקרב לישראל מבחינת המראה ומבחינת התוכן.
o טל’: 07866-318-341.
גן קרן
o מיקום: טמפל פורצ’ון
o גילאים: מגיל שנה עד גיל ביס.
o עד 18 ילדים.
o גננת ראשית, קרן בן-עזרא: גן מקצועי בשילוב של בית חם.
o טל’: 020-8209-9505.