נושא האלרגיות למזון עלה לכותרות בשנים האחרונות, בעיקר סביב מקרים קשים והתמודדויות של הורים לילדים אלרגים. לצערי, אני מכירה מקרוב את הנושא בתור אמא לילדה עם אלרגיה מסכנת חיים לחלב. בנוסף, אני בעצמי בעלת רגישות לגלוטן.
החשש סביב האלרגיה קיים תמיד, אך הוא מועצם סביב טיסה או מעבר למדינה אחרת. היו לי חששות רבים לקראת המעבר לאנגליה – איך נתמודד עם האתגרים הרבים?
ראשית, שמחתי לגלות שיש בלונדון מודעות גבוהה מאוד לאלרגיות. בכל מסעדה תלוי שלט שכתוב בו “במידה ויש לכם אלרגיה אנא ידעו אותנו”. בתפריט יש סימוני אלרגנים ובנוסף המלצרים שואלים האם יש למישהו מהסועדים אלרגיה. זה מראה שיש מודעות אמיתית לנושא.

התמודדות עם אלרגיות ורגישויות במסעדות ובמקומות ציבוריים
בעוד שבישראל התקשיתי למצוא מזון מהיר ללא גלוטן, כאן בלונדון ההיצע גדול בהרבה – פיצות וכריכים ללא גלוטן, סושי עם רוטב סויה ללא גלוטן, ועוד המון אפשרויות. באחד הימים יצאתי עם חברה לקמדן וישבנו ב-Bagel B השייך למיטל הישראלית. הופתעתי לגלות שיש שם בייגל ללא גלוטן! ביקשתי להיכנס למטבח וראיתי שהם ממש מקפידים על הפרדה מוחלטת – הבייגל ללא גלוטן עטוף וממוקם בצד והם עובדים במשטח עבודה נפרד כדי למנוע מגע עם גלוטן. יש בלונדון מגוון מסעדות ואף מאפיות שהן כולן ללא גלוטן!
מכיוון שבאנגליה האלרגיה הנפוצה ביותר היא לאגוזים, אסור להכניס אגוזים לבתי ספר, משחקיות ושאר מקומות ציבוריים. שמתי לב שגם בנסיעה ברכבת ובאוטובוסים אנשים נמנעים מלאכול אותם. יש תחושה של התחשבות ורגישות בסביבה.
נגישות לטיפול רפואי והדרכה בבתי ספר
בבית ספר יש חדר רפואה שבו נמצאים המזרקים וטיפות לילדה שלי ואנשי הסגל עברו הכשרה כיצד להזריק. זה אולי נשמע תמוה, אך יש דרך מסוימת להזריק נכון את אפיפן וחובה לדעת זאת מראש, אחרת חלילה במקרה חירום אפשר לפספס את אפקטיביות האנדרנלין. את מזרקי האפיפן עבור הילדה שלי, חידשתי כאן בלונדון לאחר שפג תוקפם של הקודמים והופתעתי מאוד לגלות שהמזרקים ניתנים ללא כל עלות! בעוד שבישראל הם נמכרים בסבסוד חלקי של קופ”ח ובעלות של כ-90 שקלים.
אביטל, שכמה מבני ביתה צליאקים, מספרת: “ההתמודדות פה שונה. במסעדות למשל אני קצת יותר רגועה. יש לכל מסעדה קלסר עם אלרגנים שיש בכל המנות ואפשר לדעת מה מכיל ומה לא. מה שכן, זה מאוד תלוי גם בזיהום המשני וכמה עובדי מטבח מבינים בזה, אז אני מנסה להיצמד לרשימת המסעדות המומלצות לפי ארגוני הצליאק המקומיים. גם בסופר המבחר פה ענק ומשמעותית יותר זול”.

טיפול בחשיפה לאלרגנים בלונדון
עירית, אמא לשתי ילדות אלרגיות, הגדולה בת 7 אלרגית לשומשום ובוטנים והקטנה בת שנה ואלרגית לשומשום, מספרת: “אנחנו עברנו ללונדון מדבלין בגלל שיש פה טיפול בחשיפה לאלרגנים עם אחוזי הצלחה גבוהים בעיקר בגילאים צעירים. התחלנו את הגדולה בטיפול כזה כשהיא הייתה בת 3 והיום היא יכולה לאכול כבר 6 במבות ולאכול 2 מ”ל של טחינה. טיפול חשיפה לאלרגן זה תהליך ארוך (ויקר לצערי, שביטוח לא מכסה) והוא נעשה באמצעות מפגשים דו חודשיים וחשיפה מאוד הדרגתית לאלרגן כשבסופה food challenge שבו אוכלים כמות גדולה של האלרגן. אחר כך יש מינון קבוע שאותו צריך לקחת (כנראה לתמיד) כדי לוודא חשיפה קבועה לאלרגן. אני ממש שמחה שעשיתי עם הגדולה, ומתכננת מתישהו גם להתחיל עם הקטנה. זה מאוד מרגיע במקרים שיש traces או במקרים שאוכלים בחוץ”.
“בנוגע לבית הספר אני מוצאת שהם מאוד מקפידים, יש לה מגש בצבע שונה ותמיד התפריטים שלה מאושרים איתי מראש כל רבעון. אציין שגם בישראל יש טיפול בחשיפה בתשלום, אך רשימת ההמתנה אליו ארוכה מאוד – אפילו כמה שנים. כשגרנו בארץ ביררתי לגבי הטיפול באסף הרופא לשם ניתן להירשם רק מגיל 3 והתחלת הטיפול לא לפני גיל 4. עניין טיפול בחשיפה הוא קריטי במיוחד לבנות, מכיוון שכל שינוי קל בטמפרטורת הגוף עלול להשפיע על אפקטיביות הטיפול. הטיפול בחשיפה אינו מתאים לכולם ויש לו גם סיכונים. פעמים רבות בתום הטיפול, האלרגיה עדיין קיימת – אך עוצמתה מוחלשת מלפני הטיפול”.
חשוב לי לציין שחלב בישראל שונה מהחלב בלונדון. בכל פעם שאנחנו עושים את המעבר, הילדה שלי חוטפת התקף (בביקור האחרון שלנו בישראל זה נגמר באפיפן ופינוי באמבולנס). מה שניתן לעשות זה קודם כל לדעת את זה שקיים שוני ושנית בכל מעבר, באם הילד האלרגי כן יכול להיחשף למוצרי חלב, יש לעשות זאת בהדרגה ובזהירות. אני רוכשת מדי פעם חלב ישראל מאחת מהחנויות הכשרות, בכדי להכין אותה למעבר.
אפשרויות שלא חלמנו
עומר לוגסי מ”רעבים בלונדון”, מדריך מוכר וותיק שעושה בין היתר סיורי אוכל, שם לו למטרה לאפשר לכולם להשתתף בסיורים שלו. הוא מתאים את הסיורים לכל מגוון האלרגיות במקרה הצורך “חשוב לנו להיות מודעים לאלרגיות ולתת לקהל את המענה. אני רואה בזה ממש שליחות להתאים ולמצוא פתרונות ולתת את החוויה הכי טובה – כולם צריכים ליהנות! הם לא אשמים בזה שיש להם אלרגיה”.
אני מודה שקצת דמעתי מהתרגשות כשדיברתי עם עומר. לא דמיינתי שיש לי אפשרות לקחת את הילדה שלי לסיורי אוכל.

ומה אתם יכולים לעשות? לצערי לא תוכלו לעזור לרפא את האלרגיה, אבל כן תוכלו להיות רגישים ומתחשבים גם כלפי הילדים וגם כלפי ההורים שלהם. אם אתם מזמינים ליום הולדת או לפליידייט או סתם נפגשים בגינה – שאלו אם יש ילד אלרגי ותוותרו הפעם על אותו אלרגן. זה כל כך חשוב לילד שיוכל להרגיש חלק וכמו כולם ולא יאלץ לחשוש לחייו ובעבור ההורים – אין לתאר את הגיהנום שעוברים סביב זה וכל גילוי של רגישות והתחשבות מחזקת ומרגשת.
לונדון עיר האפשרויות והחוויות הבלתי נגמרות, גם קולינריות וגם לבעלי אלרגיות! כמה משמח שיש פה פתרונות טובים ובשפע! בריאות איתנה לכולם!