על פי מחקר חדש, שהוכן על ידי יוגב קרסנטי במכון למדיניות העם היהודי, נמצא כי כיום ישנם מאות אלפי ישראלים שמתגוררים ולומדים בחול, על אף שמרכז חייהם ממשיך להיות בארץ, ובסיום לימודיהם או עבודתם – הם ומשפחותיהם מתכננים לשוב לארץ. בדיון שנערך אתמול בוועדת המשנה לקשרי ישראל והעם היהודי בכנסת, קרסנטי טען כי המשך המצב הקיים מהווה פגיעה גוברת בזכות דמוקרטית בסיסית של אזרחים ישראלים, ומסר של הדרה מצד המדינה כלפי אזרחים שעדיין רואים עצמם כחלק ממנה.
קרסנטי המליץ לאפשר הצבעה מרחוק לכנסת בארבע השנים הראשונות לעזיבת הארץ, ובתנאי שהמצביע נרשם בנציגות ישראלית בחול או במוסד מוכר אחר לצורך זה. תנאי להצבעה תהיה תקופת מינימום של חיים בישראל, וכן הצהרה בדבר כוונה לשוב ולחיות בארץ. בנוסף, הוא הציע לאפשר הצבעה בחול גם לאחר ארבע שנים מהירידה – למי שנמצא בחול בשליחות המדינה או גוף עסקי שמרכזו בישראל, משלם מיסים בישראל, משרת בהווה בשירות צבאי או לאומי, או יצא ללימודים או התמחות.
לחיזוק דבריו הדגיש קרסנטי כי מספר זכאי ההצבעה הפוטנציאלי בהתאם להצעה זו ידוע, הנטל התקציבי היחסי על המערכת אינו גבוה, אין צורך בהקמת מנגנונים חדשים, אחוז ניכר מהמושפעים ממנה מתעתדים לשוב לישראל וההתנגדות הציבורית והפוליטית הצפויה לה היא נמוכה ביותר.
יור הוועדה, חכ עינת וילף, מסרה כי הדיון התקיים במתכונת של הכנה לחקיקה, במטרה לבחון את הרעיונות שהועלו בדו?ח ביחס להצבעת ישראלים בחו?ל. לדברי וילף, המלצות המכון הן אכן זהירות ומדודות, אך יש לבחון אותן ביחס למנגנונים אחרים לחיזוק הקשר בין ישראל לישראלים בחו?ל. ייתכן שבתשומת לב נדרשת אפשר לנסח הצעת חוק ראויה, שתאפשר לאזרחים ישראלים השוהים בחו?ל לזמן קצוב ומחויבים לשוב לחיות בארץ לממש את זכותם הקיימת להשתתף בבחירות, גם מחוץ לגבולות ישראל, כפי שניתן לעובדי המדינה והמוסדות הציוניים.
מזכיר הממשלה, צבי האוזר, הדגיש בדיון כי אין כל החלטת ממשלה בעניין, ועמדת הממשלה באה לידי ביטוי בהסכם הקואליציוני, שם נאמר כי הממשלה תגבש הצעת חוק בעניין, הצעה שטרם הונחה. לעניות דעתי, שאינה מחייבת את הממשלה, למדינת הלאום של העם היהודי חשוב היחס בינה לקהילת הישראלים שאינם בישראל, אמר האוזר והוסיף כי, לישראלים שאינם שוהים בישראל יש זכות הצבעה, יש רק בעיה של מימוש זכות היסוד הזו. צריך לבחון את המגבלות שישראל מטילה על זכותם של אנשים אלה להצביע ומה האינטרס שלנו להטילן. מדוע צריך להטיל מגבלה או קושי על מימוש הזכות?.