אחרי שנדחה על ידי הוצאות לאור החליט הסופר, זיו כהן, להפוך בעצמו למול. שלוש שנים וחצי לאחר מכן, הוצאת הספרים שאותה ייסד, סלע ספרים, רושמת מכירות מרשימות של סדרת רבי מכר פרי עטו בעשרות אלפי עותקים, בנוסף לרפרטואר יצירות של סופרים אחרים.
נגמר הבקר (אבל גם ככה אנחנו תיכף נוחתים) הוא ספרו הרביעי והאחרון בסדרה ועוסק, כמו קודמיו, בחיים הסוערים המתחוללים באוויר וביבשה. הספר נפתח במטען חבלה שמתפוצץ בלונדון סמוך לאוטובוס המסיע צוות אוויר של חברת תעופה בדיונית, אופק, וכתוב כרומן עם הרבה תהפוכות והפתעות.
בשלושה ספרים מתוך הסדרה מתרחשים אירועים בלונדון. אני חולה על העיר הזאת, אומר כהן, אני מכיר מקרוב את כל המקומות שעליהם כתבתי. המטרה בספרים, חוץ מעלילות המתח, הרומן וההומור, היא להיות מעין מדריכי טיולים לברים, למסעדות, למועדונים, לחנויות ולשכונות מיוחדות, שתיירים רגילים אינם מכירים.
כהן מכיר את לונדון היטב. כשעבד כדייל אוויר, בילה בעיר את כל סופי השבוע בשלושת החודשים הראשונים. לאחר שפרש מעבודה זו, החל לכתוב סיפורים שעליהם חלם עוד לפני שעבד כדייל – מתוך דברים ששמע מבן דודו, דייל גם כן, ובהשראת מקרים שקרו לו ודמויות שפגש והכיר.
הסדרה הייתה אמורה להיות טרילוגיה, אבל לחץ גדול מצד מעריצים בפייסבוק הוביל לכתיבת הספר הרביעי. הפידבקים מהקוראים זה החיבוק והתמורה הכי גדולים שיכולים להיות, הוא אומר, ובלילה גשום בדבלין, ישב במלון וכתב. קשה לוותר על תרנגולת שמטילה ביצי זהב.
מתוך נחישות ומרץ בלתי נדלה היה נוסע לחנויות ספרים גם במקומות רחוקים. יום אחד המוכרת ריחמה עליי שעשיתי את כל הדרך בשביל חמישה ספרים. עניתי לה: ‘זה בחמישה ספרים יותר מכלום’. צריך לעבור את ה-2000 ואחר כך זה כבר רץ מפה לאוזן. אבל יותר מ-40 אלף – לא האמנתי.
כתב היד של הספר הראשון, העוף נגמר, (אבל גם הקוסקוס טעים), נדחה על ידי מספר מכובד של הוצאות לאור, כמו ידיעות ספרים, כתר, מודן ועוד. אבל לדבריו, הדבר הכי טוב שקרה לי בחיים הוא שאמרו לי ‘לא’. מכיוון שקשה לי לשמוע ‘לא’, עשיתי הכול כדי שהחלום יתממש. וכך, לאחר שהסופר כהן מסיים את הכתיבה, נכנס לתמונה העורך, המול, המפיץ והיחצן, זיו כהן, שמגיע בעצמו לכל חנות כדי לחתום ולהמליץ לנכנסים לחנויות לקנות את ספריו. חלק קונים גם בגלל שלא נעים להם…, הוא מצטחק.
את הספר השני כהן לא חשב להוציא. אבל, אחרי שנגמר העוף יצא בשמונה מהדורות ומכר למעלה מ-20 אלף עותקים, לחץ המול, זיו כהן, על הסופר, זיו כהן, שנענה והוציא את נגמר הקוסקוס (אבל גם הדג טעים), שממשיך לעסוק בחייהם של גיבורי הספר הראשון. הוא לא ידע אם יצליח, אבל היה לו ברור שהוצאת סלע ספרים לא תדחה אותו.
הרווח הגדול ביותר בספרים הוא דווקא במבצעים, מסביר כהן, כמו למשל, ארבעה ספרים ב-100 שח של צומת ספרים, שם הרקיעו המכירות לשחקים. אני חושב שלספר צריך להיות אורך חיים של כמה חודשים, שבהם הוא נמכר במחיר מלא, הוא מודה.
כהן טוען כי אפשר להבין את הספר מבלי לקרוא את קודמיו, יש תזכורות לדמויות, אבל מומלץ להתחיל מההתחלה, להכיר אותן, ולהבין מה עברה כל דמות ואיך הגיעה לאן שהגיעה. כהן שלם עם ההחלטה לסיים את הסדרה וכבר שוקד על כתיבת שני ספרים בנושאים שונים לחלוטין.
* את ספריו ניתן להשיג בסטימצקי, גולדרס גרין.


































