המיזם האזרחי המקיף ביותר מסוגו לתיעוד עדויות שורדי ה-7 באוקטובר מגיע ללונדון כחלק משורת יוזמות לציון שנה לטבח
"עדות 710", היוזמה האזרחית המקיפה ביותר מסוגה, הוקמה במטרה לתעד ולשמר את העדויות האישיות של שורדי המתקפה והנפגעים מה-7.10 וליצור ארכיון לאומי הכולל אלפי עדויות מצולמות שיהווה מגדלור של זיכרון, חינוך וריפוי אישי וקולקטיבי. מה שהחל כהודעת ווטסאפ שרצה בין צלמים ואנשי קולנוע דוקומנטרי יומיים אחרי מתקפת הטרור של ה-7 באוקטובר, הפך במהלך השנה האחרונה למיזם הגדול מסוגו בארץ לתיעוד שורדי המתקפה. עדות 710, מיזם אזרחי שיתופי רב-תחומי המופעל על ידי מתנדבים שם לעצמו למטרה לתעד ולשמר את הסיפורים האישיים של השורדים והנפגעים מהשבת השחורה ולהקים ארכיון לאומי שיכלול אלפי עדויות מצולמות אשר יהפוך למגדלור של זיכרון, חינוך וריפוי אישי וקולקטיבי. המיזם נועד להבטיח נגישות מקסימלית לציבור הרחב בארץ ובעולם כדי לשמש את הדורות הבאים במחקר וביצירה.
שגיא אלוני, יזם פרויקטים בתחום הסביב והקיימות, ומי ששלח את הווטסאפ הראשון: "באוקטובר 7 הבנתי שאנחנו נמצאים ברגע שהמילה היסטורי קטנה עליו. ניסיתי להבין מה התפקיד שלי בתוך האירוע הזה". בימים, שבועות וחודשים שאחרי ה-7 באוקטובר, הצטרפו לשגיא וחבורת המקימים מאות מתנדבים ומתנדבות שהגיעו ברובם מהקולנוע הדוקומנטרי, המחקר ההיסטורי ובריאות הנפש להקמת הארגון. במהלך השנה האחרונה צילמו מתנדבי עדות 710 מעל ל-1,200 עדויות של שורדים ונפגעים מהאירועים. מאות מהן פורסמו באתר המיזם ובערוץ היוטיוב שלו, ומאות נוספות צפויות להתפרסם בקרוב. עדויות רבות מתורגמות כעת לאנגלית, ערבית, רוסית, צרפתית, גרמנית וספרדית. המיזם ממשיך לאסוף עדויות נוספות, תוך הרחבת הפעילות לכיסוי קהילות ומגזרים נוספים. רק מאז תחילת אוגוסט נאספו יותר מ-100 עדויות.
בין המקימים הראשונים של המיזם היו אנשי הקולנוע התיעודי ומרצים במכללת אורנים– איתי קן תור ודר. אוהד אופז. "מניסיוני ארוך השנים בקולנוע תיעודי וגם בתיעוד ניצולי שואה, היה לי ברור החשיבות הגדולה של התיעוד וההקשבה", אומר איתי קן תור. איסוף העדויות מבוצע תוך שמירה קפדנית על כללי אתיקה ומקצועיות, במטרה לייצר תיעוד אמין ומקיף ככל האפשר. כל ראיון נערך ברגישות ובאופן המכבד את הנרטיב האישי, ומתואמת לצורכי המחקר וההבנה ההיסטורית. "החלטנו לשלב את האחריות האישית כלפי מצבם של העדים במחויבות לאסוף את העדויות לארכיון מאורגן, לערוך ולהנגיש אותן לציבור הרחב", אומר אופז.
המיזם בנה ארכיון דיגיטלי מתקדם ומסודר, המאפשר שימור של כל עדות ופרט באמצעות טכנולוגיות מתקדמות לניהול, ארכוב והנגשת התוכן. עד כה, צילם המיזם יותר מ-1,200 עדויות מכל קשת החברה הישראלית ללא הבדל דת, גזע או מין. הארכיון שהוקם מכיל עדויות של תושבי יישובי העוטף, צעירים שורדי הטבח, נפגעים מהחברה הבדואית בנגב, אנשי כיתות הכוננות, כוחות הביטחון וההצלה, ניצולי שואה ועוד. רק מאז אוגוסט צילמו מתנדבי עדות יותר מ-100 עדויות חדשות. המיזם קורא לניצולים נוספים להשתתף, מתוך הבנה של חשיבות השיתוף בתהליך ההתמודדות, ושואף ליצור מרחב בטוח ותומך לעיבוד הכאב וההתמודדות עם האימה שחוו.
פעילויות לציון יום השנה ושיתוף פעולה עם ספריית ווינר
לציון יום השנה לאירועים, מציע המיזם מספר פעילויות לשימור זיכרון האירועים וחיזוק את הקשר בין הקהילות היהודיות בארץ ובעולם. כחלק מהפעילויות יושק בלונדון גם שיתוף הפעולה בין עדות 710 וספריית ווינר, The Wiener Holocaust Library הארכיון הוותיק והיוקרתי לאיסוף עדויות ניצולי שואה באירוע זיכרון ב-10 באוקטובר 2024, בשעה 18:00. טליה תיבון, במאית סרטים דוקומנטרים במקצועה שחיה בלונדון ומתנדבת בצוות ההובלה של עדות 710 היא ממארגנות האירוע: "זה יהיה ערב מרתק ומרגש. חשוב לנו לחשוף את הקהילה היהודית והישראלית מחוץ לישראל לעדויות שאספנו, שמביאות צד פחות מוכר של אירועי ה-7 באוקטובר. שיתוף הפעולה עם ספריית ווינר משמעותי להכרה הבינלאומית בחשיבות שימור העדויות האישיות וההיסטוריות". כחלק מהערב יוקרנו עדויות שנאספו על ידי "עדות 710", איתי קן תור יספר על המסע האישי שלו מעיסוק בעדויות שורדי שואה להקמת עדות 710, ותיערך שיחה מונחית עם שורדת המתקפה. הכניסה חופשית אך מסיבות ביטחוניות יש להירשם מראש לאירוע.
פלטפורמה מקוונת חדשה ויוזמות נוספות
לציון יום השנה, פותחה גם פלטפורמה מקוונת בשיתוף עם גאראז', מרכז החדשנות של מיקרוסופט בישראל, המאפשרת לכל קהילה ואדם לאצור טקס זיכרון מותאם אישית, כולל תכנים מתוך מאגר העדויות של המיזם וחומרים נלווים. כמו כן, המיזם לוקח חלק ביוזמה "סלון עוטף", עורך הקרנות של העדויות במוזיאונים בישראל, מציע מגוון הרצאות המשלבות עדויות לארגונים ולקהילות, מקיים אירועים מיוחדים ברחבי העולם ועוד.
בשנה שחלפה מאז הקמתו, הפך המיזם לפלטפורמה המרכזית לתיעוד ושימור העדויות, תוך שיתוף פעולה בין מעל 400 מתנדבים, חברות טכנולוגיה, מוסדות אקדמיים וארכיונים מובילים. בין השותפים הבולטים נמצאים האוניברסיטה העברית בירושלים, ארכיון פורטנוף באוניברסיטת YALE, המרכז האקדמי אורנים, הספרייה הלאומית של ישראל, עמותת יוצאי 8200, מיקרוסופט גאראג׳ ישראל, פסטיבלי קולנוע וגופי תרבות נוספים.
אתר "עדות 710" https://www.edut710.org
ערוץ היוטיוב https://www.youtube.com/@Edut710