ניצחון הלייבור: מה המשמעות עבור ישראל והאיחוד האירופי?
הניצחון האחרון של מפלגת הלייבור בממלכה המאוחדת מסמן שינוי משמעותי בנוף הפוליטי, הן ברמה המקומית והן ברמה הבינלאומית. תחת הנהגתו של קיר סטארמר, הלייבור הצליחה להפוך שנים של דומיננטיות שמרנית לניצחון מוחץ של מפלגת הלייבור, ולהבטיח מדיניות חדשה וגישה רעננה לממשל.
עלייתו של קיר סטארמר להנהגת מפלגת הלייבור סימנה שינוי של 180 מעלות מהנהגת ג'רמי קורבין. סטארמר, לשעבר מנהל התביעות הציבוריות, הביא גישה מרכזית ופרגמטית ללייבור, תוך התמקדות באחדות ופוקוס בנקודות החשובות של הבייס הפוליטי של מרכז שמאל. מנהיגותו התאפיינה במאמצים להחזיר את האמון במפלגה ובציבור הרחב, תוך הדגשת נושאים כמו צדק חברתי, רפורמה כלכלית והתחברות מחודשת לשותפים בינלאומיים.
סוף לאנטישמיות בתוך מפלגת הלייבור?
אחד ההישגים המשמעותיים ביותר של סטארמר היה מחויבותו להילחם באנטישמיות בתוך מפלגת הלייבור. תחת ג'רמי קורבין, הלייבור זכתה לביקורת חריפה על טיפול באירועים אנטישמיים, מה שהוביל לאובדן משמעותי של תמיכת הקהילה היהודית. סטארמר נקט בפעולות מכריעות כדי לטפל בבעיות אלה, וכתוצאה מכך חזרו חברים יהודים רבים שנטשו את המפלגה. מאמץ זה למגר את האנטישמיות היה קריטי לשיקום האמינות והאמון של הלייבור.
הצלחתו של סטארמר יכולה להיות מיוחסת ליכולתו להציג חלופה אמינה למפלגה השמרנית, שסבלה ממחלוקות וביקורות על ניהולה של הברקזיט, מגיפת הקורונה ומדיניות כלכלית. על ידי התרחקות מחלק מהעמדות השנויות במחלוקת של קורבין והתמקדות בפתרונות פרגמטיים, סטארמר הצליח לפנות למגזר רחב יותר של הבוחרים. המפלגה השמרנית הייתה בשלטון מאז 2010, תקופה שהתאפיינה באירועים משמעותיים כמו משאל העם על הברקזיט, שינויים מרובים בהנהגה והמשבר הכלכלי העולמי. כהונתם של השמרנים
ראתה את בריטניה מנווטת בסוגיות מורכבות, כולל מדיניות צנע, מדיניות הגירה ויציאתה מהאיחוד האירופי. הברקזיט, בפרט, יצר סערה פוליטית וכלכלית, עם משא ומתן ממושך ודעת קהל מפולגת. הממשל השמרני זכה לביקורת על ניהול תהליך הברקזיט, שרבים האמינו שהוביל לקיפאון ולמכה כלכלית. תקופה זו גם ראתה עלייה באי השוויון והפחתת השירותים הציבוריים, מה שתרם לאי שביעות רצון ציבורית.
השוק הגיב בחיוב לניצחון הלייבור, מה שמשקף ציפייה רחבה שסטארמר ימשול כמתון, בדומה לטוני בלייר. תגובת השוק החיובית מצביעה על ביטחון בחזון הכלכלי של סטארמר ובפוטנציאל ליוזמות כלכליות חדשות, יחסים קרובים יותר עם האיחוד האירופי וסביבה פוליטית יציבה יותר. התחזית הכלכלית החיובית מצביעה על כך שהחששות מממשלה שמאלנית שתגרום לאי יציבות כלכלית עשויים להיות מוגזמים. במקום זאת, תחת סטארמר הלייבור צפויה למשול במתינות, תוך איזון בין צדק חברתי לזהירות כלכלית.
דיאלוג בונה יותר עם ישראל
ניצחון מפלגת הלייבור בבריטניה צפוי להשפיע רבות על יחסיה עם ישראל. תחת ג'רמי קורבין, הלייבור זכתה לא פעם לביקורת על עמדתה הנתפסת כאנטי-ישראלית, מה שהעכיר את היחסים הדיפלומטיים. עם זאת, קיר סטארמר נקט מאמצים לשקם יחסים אלה, תוך הדגשת מחויבותו לגישה מאוזנת לסכסוך הישראלי-פלסטיני. מנהיגותו של סטארמר צפויה לעודד דיאלוג בונה יותר עם ישראל, תוך התמקדות בשיתוף פעולה בתחומים כמו טכנולוגיה, סחר וביטחון. עמדתו נגד אנטישמיות בתוך המפלגה הייתה גם גורם מכריע בשיקום האמון ושיפור היחסים הדיפלומטיים.
המלחמה האחרונה בין ישראל לחמאס והקריאות להפסקת אש שלאחר מכן ישחקו תפקיד מכריע גם
בעיצוב יחסי בריטניה-ישראל. סטארמר הביע תמיכה בזכותה של ישראל להגן על עצמה תוך תמיכה בשיקולים הומניטריים ופתרון שליו של הסכסוך. גישה מאוזנת זו עשויה לסייע בתיווך המתחים ולקדם דיאלוג בין הצדדים הנצים. בריטניה תחת הלייבור עשויה לתמוך במאמצים בינלאומיים להפסקת אש מתמשכת ולתרום ליוזמות דיפלומטיות שמטרתן השגת שלום ויציבות באזור.
חימום היחסים עם האיחוד האירופי
חזרתה של מפלגת הלייבור לשלטון עשויה גם להביא לשינויים משמעותיים ביחסי בריטניה עם האיחוד האירופי. למרות שהסבירות לחזרה לאיחוד האירופי נותרה נמוכה, תחת סטארמר הלייבור צפויה לחפש התאמה קרובה יותר למדיניות האירופית וסטנדרטים אירופיים. זה עשוי לכלול תיקון היבטים בהסכם הברקזיט כדי להקל על יחסי סחר חלקים יותר ושיתוף פעולה בנושאים כמו שינויי אקלים, ביטחון והגירה. הגישה של סטארמר שואפת לתקן את היחסים המתוחים עם האיחוד האירופי, תוך הדגשת חשיבות שיתוף הפעולה והתועלת ההדדית. שינוי זה עשוי להוביל לסביבה פוליטית יציבה יותר וניתנת לחיזוי באירופה, לשפר את היציבות הכלכלית ולעודד קשרים חזקים יותר בין בריטניה למדינות החברות באיחוד האירופי.
למרות האופטימיות, יש חששות לגבי השפעתם של קולות השמאל הרדיקלי בתוך מפלגת הלייבור, שעלולים לדחוף לממשלה גדולה ולמסים גבוהים. קולות אלו עשויים להוות סיכון כלכלי, מה שעלול להוביל להוצאות ציבוריות גבוהות יותר ולמתח כלכלי. בנוסף, גישה נוקשה כלפי ישראל מצד פלגים אלו עלולה לסבך מאמצים דיפלומטיים. עם זאת, תוצאת הבחירות הקרובות לנשיאות ארה"ב עשויה למלא תפקיד מאזן. אם דונלד טראמפ
ינצח, ממשלת בריטניה צפויה לשמור על קשרים כלכליים, צבאיים ומודיעיניים חזקים עם ארה"ב.
הסכם סחר חיובי עם ארה"ב יהיה קריטי, ולכן ראש הממשלה עשוי להימנע מכניעה רבה מדי לשמאל כדי למנוע ניכור מארה"ב, ולהבטיח גישה מאוזנת ופרגמטית הן במדיניות הפנימית והן במדיניות החוץ.
כל התחזיות הללו חייבות להיבחן במציאות. 100 הימים הראשונים יהיו קריטיים כדי לראות אילו צעדים הלייבור תיישם. אם הם יישמו תוכניות פיתוח כלכליות יציבות וגישה פוליטית מתונה, הדבר יחזק את הגישה המאוזנת וירגיע חששות לגבי השפעת השמאל הרדיקלי.
*אילן כהן LLB/BA, MBA, MSc – עוסק בייעוץ כלכלי ואסטרטג