“חשוב לנו שהילדים יתאקלמו מהר ושתהיה להם נחיתה רכה” – כך מתחילה כל שיחת היכרות או הודעה שאני מקבלת מהורים לפני הרילוקיישן לממלכה. הצורך לגונן על הילדים מול אתגרי המעבר מובנת לחלוטין ואין הורה שלא יזדהה אתו. לפני שנת הלימודים שווה ללמוד ולהבין כיצד פועלת מערכת החינוך הציבורית בבריטניה.
המערכת הציבורית נקראת סטייט סקול (State School) והמערכת הפרטית נקראת פבליק סקול (Public School). כדאי לדעת ששנת הלימודים לא מתחילה כמו בארץ ב-1 לספטמבר; היא נפתחת במהלך השבוע הראשון לספטמבר, והרישום למסגרות החינוך אינו אוטומטי. על מנת להירשם אתם חייבים כתובת מגורים קבועה (לא אייר בי אנד בי/ סבלט) ולפתוח חשבון בעירייה.
שימו לב לתאריכים
ישנם שני תאריכים חשובים לרישום מקדים; לשנת הרספשן (Reception) – כיתה המקבילה לגן חובה בארץ שזו גם השנה הראשונה בבית הספר – צריך לגור באזור הרישום (Catchment Area) של בית הספר בו אתם מעוניינים ולבצע רישום אונליין עד 15 בינואר שלפני שנת הלימודים דרך העירייה.
תאריך רשמי נוסף שצריך להכיר, הוא לרישום עבור Year 7 – המקבילה לכיתה ז’ (חטיבת ביניים) וגם פה צריך לגור באזור הרישום ולבצע אותו עד 31 באוקטובר בשנה שלפני שנת הלימודים.
רישום שאינו מתבצע עבור קבוצות גיל אלו בלבד ועד הדדליין (שני התנאים האלו חייבים להתקיים), נחשב רישום תוך שנתי (In Year Admission) והקבלה לבית הספר היא על תקן מקום פנוי.
בשונה מישראל, השנתון לפי גילאים מתחיל ב-1 לספטמבר ונגמר ב-31 באוגוסט. ילד ייכנס לשנת הרספשן בשנת הלימודים בה יחגוג יומולדת חמש. לדוגמא – ילדה שנולדה ב- 1.11.20 תיכנס לרספשן בספטמבר 2025 והרישום יהיה עד 15 בינואר 2025. הרישום שלה ל-Y7 ובהתאמה, עד 31 באוקטובר 2031 לשנת הלימודים שתחל בספטמבר 2032.
באופן כללי מערכת החינוך היא איכותית ועם סטנדרט גבוה. כדי לבחור בתי ספר מומלצים באזורכם תוכלו להיעזר במערכת הפיקוח שנקראת Ofsted. באתר שלהם תמצאו דוחות פיקוח ודירוג בתי הספר. באתר ניתן גם להכניס את איזור המגורים ולחפש את מסגרות החינוך באיזור בו אתם בוחרים לגור ולסנן לפי קטגוריית מסגרת החינוך (גן / יסודי / חטיבה-תיכון). הדירוג הגבוה הוא מצוין (Outstanding) ואחריו טוב (Good) . דירוגים נוספים: טעון שיפור (Requires Improvement)או בלתי הולם (Inadequate)והדוחות יראו על מה ירדו נקודות. לפעמים בין מצוין לטוב ההבדל הוא מינורי.
מערכת הפיקוח מפקחת גם על גני ילדים , (Nursery) נני (Nannies), ומשפחתונים (Child minders) ולא הייתי ממליצה לעבוד עם נני או משפחתון שאינם מפוקחים על ידיהם. הרישום למסגרות החינוך הרך הן פרטיות ועל כן הרישום הוא אינדיבידואלי ופתוח לאורך השנה.
עקב שחיקת שכר המורים, בשנה שעברה היו עשרה ימים בהם התקיימה שביתת מורים. שביתות אינן דבר שבשגרה ואין איום על פתיחת שנת הלימודים כמו בארץ, אבל נקווה שיגיעו להסכמי שכר נאותים בתקופה הקרובה כדי שלא יהיו שביתות נוספות.
כמה זה עולה לנו
החינוך הציבורי הוא חינם למעט עלות של תלבושת אחידה (אם קיימת) ותיק. החל משנת הלימודים 2023/24 מקבלים כל ילדי החינוך היסודי בלונדון ארוחות חמות במימון העירייה (Hot Dinner). ילדים המתגוררים מחוץ ללונדון מקבלים מימון מהמדינה לארוחות חמות מגיל רספשן ועד Y2. החל מ-Y3 ומעלה ניתן לשלם על ארוחות בעלות של כ-£2 ליום. חשוב לציין שתמיד ניתן להביא אוכל מהבית בתיק (Packed Lunch) ולא חייבים לאכול את האוכל שמספק בית הספר, אך שימו לב שאסור להביא אוכל שמכיל אגוזים, כל בתי הספר הם Nut Free.
דברים שלא תראו פה זה את שוק ספרי יד שניה ומבחר ציוד בית ספר ממותג, כיוון שהילדים מקבלים מבית הספר את כל מה שהם צריכים, כולל חוברות עבודה וכלי כתיבה אותם הם משאירים בכיתה כל יום, מה שאומר שאתם יכולים להגיד ביי לסחיבת ספרים הביתה והכנת שיעורים, כי הכל נשאר בבית הספר. ב”סקונדרי סקול” הילדים מקבלים חוברות עבודה וספרים מבית הספר (חלקם בחינם וחלקם בתשלום סימלי) ועליהם להביא קלמר עם ציוד בסיסי. עלויות נוספות יכולות להיות סביב טיולים או הופעות, וגם אז מדובר בבקשה ולא דרישה על מנת לעזור לכסות את העלויות הגבוהות וכדי לאפשר לילדים מבתים מעוטי יכולת להשתתף גם כן בבתי ספר יהודים (state) ישנה בקשה לתשלום וולנטרי והוא מגיע לכ-£1800 לילד לשנה.
ידיעת השפה
באנגליה ישנה מערכת תמיכה בילדים (והורים) שאינם דוברים אנגלית שנקראת (ESL=English as Second Language) – זוהי תוכנית לימודים מוסדרת עבור מורים שבה הם עוברים הדרכה לתמיכה והקניית כישורי שפה לילדים שאנגלית אינה שפת האם שלהם. בסופו של דבר כולם מדביקים את הפער לרוב בפחות משנת לימודים אחת. עבור טינאייג’רים תהליך רכישת השפה עשויה לארוך זמן רב יותר ולהיות מאתגר יותר (זה גם ככה המצב הקבוע שלהם לא?!), וההתאקלמות עשויה לקחת גם כשנתיים (תקופת זמן אופיינית גם למבוגרים). אגב, אין בבריטניה ילדים מענה ותמיכה לילדים עם צרכים מיוחדים כמו בישראל, מהרגע הראשון ואולי גם בכלל. אם ילדיכם נמצאים בקטגוריה הזו אני ממליצה על יעוץ פרטני כדי להבין מהן האופציות.
דנה אבן חן – יועצת ברילוקיישן לאנגליה ושירותי תמיכה לאנשים פרטיים ולחברות.
https://www.facebook.com/groups/ukrelocation
דף עסקי: https://www.facebook.com/EasyLandOn
ווטסאפ: 447754421876+
קראו עוד טור של דנה אבן חן על רילוקיישן לבריטניה:
https://alondon.net/new-site/רילוקיישן-ללונדון-אנגליה-בריטניה/