כריסטיאן דיור הוא אחד השמות המפורסמים ביותר בעולם האופנה. בית האופנה שלו, “דיור”, נמצא בראש רשימת בתי האופנה האהודים ביחד עם שאנל, סן לורן ובלנסיאגה. “דיור” מהווה תו תקן לאיכות, לסטייל ולקידמה. כל שחקנית שמכבדת עצמה (וגם שחקנים) לבשה או חולמת ללבוש דיור לאחת מהפרמיירות שלה. אז זה לא מקרה שהתערוכה המוקדשת לו, Christian Dior: Designer of Dreams, שנפתחה במוזיאון ויקטוריה ואלברט בפברואר השנה, היא כל כך פופולרית עד שהוחלט להאריך אותה עד ספטמבר.
הקשר הבריטי: דיור ובית המלוכה
התערוכה על דיור הוצגה לפני כן במוזיאון The Musée des Arts Décoratifs בפריז. אבל בשונה מצרפת, מוזיאון V&A ביקש להדגיש את הקשר של דיור לבריטניה, וכמובן, הקשר הטוב ביותר הוא בית המלוכה. ואכן דיור, שהיה מקורב לנסיכה מרגרט, עיצב לה שמלה לפורטרט לכבוד יום הולדתה ה-21. שמלת המשי, שלבשה הנסיכה, המשלבת רקמת קש היא אחת מהשמלות היפות ביותר בתערוכה. מעבר לבגדי נסיכות, התערוכה מתמקדת גם בנושאים שונים שהיוו השראה למעצבי דיור, החל מלבוש היסטורי ועד לטיולים ומקומות בעולם, שחושפים את תהליך היצירה של דיור ויורשיו, את ההשראות שלהם. בעולם שלהם אפשר לעצב וללבוש כל העולה על רוחך – מה שלרובנו זו פנטזיה שאפשר לחוות אותה רק בתערוכה.
בחדר הראשון אפשר לראות דגמי הוט קוטור (תפירה עילית) לצד בגדים המוכנים ללבישה, שמייצגים את כל התהפוכות שקרו בעולם האופנה בשבעת העשורים שבו בית האופנה קיים. בהמשך התערוכה אפשר ללמוד בתערוכה על הגאונות של דיור; הפיתוחים של איב סן לורן, שירש את דיור לאחר מותו ועמד בראש בית האופנה כשנתיים; השיגעון של ג’ון גליאנו, שבתקופתו (1996-2011) הגיע בית האופנה לשיא הקריאטיביות; והאג’נדות הפמיניסטיות שאותן מקדמת המעצבת הנוכחית, מריה גראציה קיורי. בנוסף, לא כדאי לפספס את “חדר הגינה”, שמוקדש לפרחים ונותן תחושה של אביב בנורמנדי; את חדר ההשראות, המציג פרשנות אישית של כל מעצב למקומות שונים מהעולם; ואת חדר הנשף, שכל מילה נוספת תחבל בתחושות שיוצאים עמן ממנו.
מי היה כריסטיאן דיור? קצת היסטוריה
כריסטיאן דיור, למי שלא מכיר, נולד בנורמנדי, צרפת, בשנת 1905. בשנות העשרים שלו הוא עבר לפריז למטרת לימודים והשתקע בעיר לאחר שרכש מקורבים בקרב הבוהמיה הפריזאית. דיור החל לעבוד אצל המעצב לוסיין לונג, ולאחר הצעה שלא יכל לסרב לה, עמל על פיתוח בית האופנה שלו, כשהוא בן 42. הוא לא תיאר עד כמה הקולקציה שלו תהיה אהודה בקרב נשות האופנה העולמיות. את בית האופנה החדשני שלו הוא הקים ב-1947, כשנתיים לאחר סיום מלחמת העולם השנייה. הוא יצר סנסציה עולמית עם חשיפת הקולקציה הראשונה שלו, שהציגה סגנון חדש, המדגיש את קימוריה הטבעיים של האישה – סגנון שהיה מנוגד לגמרי לאופנת שנות ה-40′.
הסגנון החדש כונה במהרה ה-New Look והשפיע רבות על אופנת שנות ה-50′ בכל העולם. לאחר מותו של דיור, ב-1957, המשיך בית האופנה לפעול על ידי תאגיד האופנה LVMH, בניהולם של שישה מנהלים קריאטיביים של דיור; איב סן לורן, מארק בוהאן, ג’יאנקופרנקה פררה, ג’ון גליאנו, ראף סימונס ומריה גראציה קיורי. “דיור” עדיין ממשיך לפעול עם נקודות מכירה הפרושים בכל רחבי העולם, שמציעות קו לנשים ולגברים, וגם אקססוריז ומוצרי איפור ובישום.
לצאת מהתערוכה בהתרוממות רוח
הביקור בתערוכה הוא כמו להתעורר בבוקר לקול הציפורים המצייצות בגינה אחרי בילוי לילי בנשף, שבו לבשנו את מיטב מחלצותינו שעיצבו עבורנו דיור ויורשיו. אבל יחד עם התרוממות הרוח, צריך לומר גם מילה על מה שלא מוזכר בחללי המוזיאון: התערוכה הזו לא מציגה את התהליכים השונים של העיצוב וייצור בגדים, שהיום הופכים לחשובים בעידן הצרכנות המודעת.
אבל גם החיסרון הזה מתגמד מול הכל. כשיוצאים מהתערוכה, נשארת בנו תחושת “וואו” והדבר הראשון שמתחשק לעשות אחר כך הוא להמשיך לתה באחד החדרים המעוצבים של קפטריית המוזיאון, רק כדי שאבק הכוכבים לא יתאדה מאיתנו. העיצוב עוצר הנשימה של התערוכה והבגדים המרהיבים פשוט עושים את העבודה. רוצו לראות! מבטיחה שגם אתם תחלמו מעכשיו על שמלה של דיור.
פרטים על התערוכה של דיור בלונדון
מתי: עד 1 בספטמבר, 2019. מדי יום, 10:00 – 17:45. בימי ו’ המוזיאון פתוח עד 22:00.
איפה: מוזיטון ויקטוריה ואלברט (V&A).
כתובת: Victoria and Albert Museum, Cromwell Road, London, SW7 2RL
* מומלץ לרכוש כרטיסים מראש: מדי 15 לחודש נפתחים עוד מספר כרטיסים לחודשים הקרובים. קנו כרטיסים כאן. אם אתם ספונטניים, מדי בוקר בשעה 10:00 נפתח מספר מצומצם של כרטיסים לאותו היום.