יורדים במדרגות אל תוך חלל עצום עם צלילים מרגיעים. הכל אדום. התקרות גבוהות ועמודים עשוי בד תלויים מהן ומשווים למקום תחושה של מקדש. יאנה איגונמה, האוצרת של “בודהיזם“, מסבירה שהחלל הזה עוצב במיוחד בשביל התערוכה, ושלמרות שיש צבעים אחרים המזוהים עם בודהיסטים בעולם, כמו צהוב וכתום, הם החליטו לשמור על רוח מינימליסטית ואחידה כדי ליצור אווירה שלווה. אבל יש גם הסבר פרקטי – החושך האדמדם עוזר גם בשמירה על הפריטים העתיקים המוצגים בתערוכה. נראה שיש כאן גם רמיזה ליצירת חדר חושך שנועד לפיתוח תמונות.
התערוכה – שנפתחה היום ומוצגת עד 23 בפברואר, 2020 – נותנת טעימות והשראה על התורה, האדם, הפילוסופיה והמסורות של הבודהיזם, כולל נגיעות בתרגול התורה הזו בימינו וגם בנוגע לתפקיד האישה בזרם הזה. יש פסלים, אביזרי פולחן, כתבים, מגילות, ספרים, ציורים וסרטונים – כולם מנסים להראות וללמד על בודהיזם מזוויות שונות ובאופן מאוד מומחש וחזותי.
הנה כמה מהפריטים המעניינים בתערוכה:
אבל זו לא תערוכה חווייתית במיוחד. אם אתם מעוניינים לחוות וללמוד עוד על בודהיזם, יש פעילויות מעניינות בחודשים הקרובים מסביב לתערוכה, בהם סדנה חינמית למשפחה בשבת הקרובה, שנשמעת מבטיחה. פרטים מלאים על כל האירועים בתכנייה.
יחד עם זאת, כדי ליצור אינטראקציה עם משפחות המבקרות ישנה חוברת עבודה לילדים שאפשר לקחת. בעידן שבו מיינדפולנס נלמד כמקצוע בבתי ספר בבריטניה, זה יכול להיות מרתק עבור ילדים וגם הורים ללמוד על המקורות הבודהיסטיים של השיטה הזאת. ובסיום התערוכה, כולם מוזמנים להכות בקערה הטיבטית, שהיא בעצם פעמון הפוך המונח על כרית, ולהפיק בעצמם צלצול עדין וחודר.
לסיכום, התערוכה מומלצת לחובבי מדיטציה ומיינדפולנס, למתעניינים בפילוסופיה של המזרח וגם לכל מי שסתם מעוניין בשעה של השראה ושקט.
הספרייה הבריטית: מה עוד היא מציעה?
במתחם הבריטיש לייבררי אפשר למצוא עוד פריטים הקשורים לעולם הבודהיזם. בקומה השלישית לדוגמה ניצבת תיבה כבדה לאחסון כתבים, ובתחילת נובמבר תיפתח תערוכת צילומים חינמית על חייהם של נזירים במקדש שבעיר לואנג פראבנג, לאוס. התערוכה זאת תתקיים בגלריית הקומה השנייה, Second Floor Gallery (בין התאריכים 1 בנובמבר 2019 – 9 בפברואר 2020).
גם ב”גלריית האוצרות” (Treasures Gallery), שנמצאת מעל ושאליה הכניסה היא חופשית, ישנם כתבים בודהיסטיים נוספים. באותה גלרייה, אגב, אפשר למצוא ספרים נדירים וחשובים כמו ה”מגנה כרטה”, ומהדורות שונות של טקסטים משאר הדתות, כולל ספרי תנ”ך. גם דפים מקוריים עם המילים של כמה מהשירים המפורסמים של הביטלס הם אטרקציה נחמדה. יש עוד תערוכה חדשה למשפחות שתיפתח בחודש נובמבר ושתעסוק בדמויות מרדניות מספרות הילדים (8 בנובמבר 2019 – 1 במרץ 2020).
הספרייה הבריטית מזמינה אליה אנשים ללמוד ולעבוד. כל אחד יכול להשתמש בשירותי המקום, כולל שולחנות עם חיבור לחשמל. אבל לפעמים השולחנות יכולים להיות עמוסים, אז האפשרות הבאה בתור, שדורשת קצת בירוקרטיה, היא להירשם כקורא. כרטיס קורא (Reader Pass) מאפשר כניסה לחדרי הקריאה השקטים במתחם. את השורות האלה אני כותב באחד מהחדרים האלה. לידי יושב נזיר לבוש בגלימה כתומה. הוא מצלם מנזרים מספר עתיק, פותח לפטופ וכותב בעצמו על התערוכה. יש כאן תחושה של לונדון האמיתית – זו שמחברת בין העבר להווה ובין תרבויות שונות, ושנותנת לכולם מקום של הערכה וכבוד.