נניח שאתם מחפשים מתנה מיוחדת. אולי משהו עם קריצה לבן/בת הזוג שרק הם יבינו. אולי משהו לחברים קרובים שאיתם אתם מסתובבים באותם חוגים. אולי משהו של איזו דמות אמיתית או בדיונית שחשובה לכם? כיום, כנראה שתלכו על מתנות כמו צילום מיוחד, בובת פופ, או אפילו מחזיק מפתחות בצורת לב עם חריטה. אבל אם אתם אנשי אצולה ומעמד ביניים שחיים באנגליה של המאה ה-16, ככל הנראה תלכו לשני אומנים מסוימים ותבקשו מהם להכין עבורכם דיוקן מיניאטורי.
דיוקנאות מיניאטורים, רובם בגודל של תליון, הם עיקר המוצגים בתערוכה “אוצרות אליזבתנים: מיניאטורות של היליארד ואוליבר” (Elizabethan Treasures: Miniatures by Hilliard & Oliver exhibition), שנפתחה לקהל לאחרונה בנשיונל פורטרט גלרי. התערוכה מציגה את מיטב יצירותיהם של שני האומנים הגדולים של התקופה – ניקולס היליארד ואייזק אוליבר. היליארד הוכשר כצורף, אבל עשה לעצמו שם כאומן מיניאטורות. אוליבר הגיע עם משפחתו לאנגליה מצרפת, שבה נרדפו בשל היותם פרוטסטנטים, היה תלמידו של היליארד, אבל התפתח לקריירה ארוכה ומגוונת מעט יותר עם השנים.
לא רק דיוקנאות של אנשי המלוכה והחצר בתערוכה
התערוכה מחולקת לכמה אזורים ועוברת בין השנים המוקדמות של היליארד ותקופתו בצרפת. ניתן לראות את דיוקנאות המלוכה ואנשי החצר, שצייר כשחזר לאנגליה, בהם כמובן המלכה אליזבת והמלך ג’יימס הראשון ומשפחתו, ואפילו דיוקן של המלך אנרי השלישי של צרפת, שמוצג בתערוכה לראשונה. אבל הדיוקנאות אינם רק של אנשי המלוכה והחצר. חלק נכבד מוקדש גם לאנשים “פשוטים” יותר; אנשי מעמד הביניים, חברים וקולגות של שני האומנים, שאמצעיהם הכלכליים איפשרו להם להזמין מיניאטורות, מפורטות ומקושטות לא פחות מבני האצולה.
המיניאטורות, מטבען ומפאת גודלן, לא נועדו לעיניהם של רבים. הם היו קישוט אישי שהוצג רק למתי מעט, וגם אז לאחר שהוצג, הוא הוחזר לתיבה שבה נשמר. המיניאטורות שימשו כעדות ליחסים בין-אישיים – בין בני זוג או בתחום הדיפלומטי. מיניאטורות כללו גם לעיתים משפט או סמל שהיה מובן רק למביני דבר. נשיאה של מיניאטורות נחשבה להכרזת נאמנות, ומתן מיניאטורה כמתנה היוותה עדות להעדפה מצד הפטרון או המלכה. ואכן, תשוקה, קרבה וידידות הם מוטיבים חוזרים בכל הדיוקנאות – החל מהמלכה שמנגנת בלאוטה ועד לבחור הצעיר והאנונימי בחולצה פתוחה, כשלהבות צהובות של תשוקה ברקע ובידיו תליון שככל הנראה כולל תמונה של בת הזוג, שעבורה נוצרה המיניאטורה הזאת.
רמת הפירוט והדקויות במיניאטורות, כמו גם עוצמת הצבע שלהן, מדהימה. בהתחשב בעובדה שמדובר בצבעי מים ויצירות שגילן למעלה מ-400 שנה, נדמה כי כל רגע אחד האנשים בציור יקרוץ לך, או השר הנכבד בפרלמנט יצעק !Order, כי הנחת את זכוכית המגדלת היכן שאסור, או שהמלכה בכבודה ובעצמה תפרוט על הלאוטה ותמלא את החלל בצלילים נוגים, לא לפני שהיא תקרא אותך לסדר (במקרה הטוב) או תורה לשלוח אותך למצודה ולערוף את ראשך (במקרה הפחות טוב). אבל אם אתם לא חוששים שמא המיניאטורות יקומו לתחייה, לכו לראות ולהתרשם מהמיומנות של שניים מאומניה הגדולים של בריטניה.
בנוסף לתערוכה, יהיו גם הרצאות (בתשלום) וסדנאות לילדים שכוללות ציור דיוקן והכנת תכשיטים בהשראת התערוכה (ללא תשלום).
פרטי התערוכה בלונדון
מתי: עד 19 במאי, 2019.
איפה: גלריית הדיוקנאות הלאומית (נשיונל פורטרט גלרי).
כתובת: National Portrait Gallery, St Martin’s Place, London, WC2H 0HE
לחצו כאן להזמנת כרטיסים לתערוכה באתר גלריית הדיוקנאות הלאומית בלונדון.
* מחפשים עוד מה לעשות בלונדון? קראו אתה הכתבה על כרטיסים להצגות בלונדון ובהמלצות לחודש פברואר 2019 בלונדון, וגם רעיונות מה לעשות בלונדון במרץ 2019.