סוף למוצר מזון ספציפי, כמו יוגורטים מועשרים בחלבון, משקאות להעלאת האנרגיה או לשיפור העיכול ורכיבים לשמירה על מרקם, טעם או חיי מדף. לתוספי מזון יש סימון קטלוגי מוסכם שרובנו מכירים בסימון E ומספר. תוספי תזונה לעומת זאת, הם אותם ויטמינים, מינרלים וצמחים שאנחנו צורכים כתוספת לתפריט, כדי לשפר או לאזן מצב בריאותי.
תוספי תזונה נמכרים בנפרד ככמוסות, טבליות, טיפות או אבקות. התוסף המוביל במכירות במרבית השווקים הוא המולטי ויטמין שעבר כמה שינויים. בעבר המולטי ויטמינים יוצרו ושווקו על ידי חברות תרופות, ואילו בשנים האחרונות הפכו בעיקר למותגים פרטיים של חברות קמעונאיות כמו בוטס (בבריטניה) או לייף (בישראל) – והתווספו למותגי חברות המתמחות בתוספי בתוספי תזונה (סולגאר, סולריס, אלטמן ועוד). החידוש בשנה האחרונה היא העלייה המשמעותית בתוספי תזונה “ספורטיביים” ותוספים שתורמים לשיפור זיכרון ושינה, חילוף חומרים ומערכת העיכול. התוספים הנמכרים ביותר באנגליה הם דווקא שמרניים יותר: מולטי ויטמין, ויטמין C, שמן דגים, ויטמיני B וברזל.
מבלי להתחשב במכירות המקוונות מאתרים בינלאומיים, בריטניה מהווה רק כ- 1-1.5% מהיקף השוק העולמי. עם זאת, ניתן היה לראות עלייה משמעותית בצריכת תוספי התזונה בממלכה ב- 2020 – ביקוש שנוצר כנראה בעקבות מגפת הקורונה.
בבריטניה, כמו במדינות רבות אחרות, מותר לפרסם התוויות רפואיות על תוספי תזונה, דבר שבישראל לעומת זאת, אסור. יבואנים רבים מנסים לשנות את “הגזרה” בעוד שחברות התרופות בארץ תומכות בה. כאשר מציינים את ההתוויה והתוויות הנגד על גבי המוצרים, קל יותר להתאים באופן עצמאי את התוסף. כשלא מצויינת התוויה, עלולים צרכנים רבים ליטול מגוון תוספים שאינם מתאימים לגיל, לסיבה הבריאותית או לצורך הפונקציונאלי. כמו עם כל תרופה, גם לפני לקיחת תוספי תזונה, מומלץ להיוועץ באנשי מקצוע כמו דיאטנים, תזונאים, רוקחים ורופאים.
אז מה אנחנו בעצם לוקחים?
כדי להבין את הרגלי צריכת תוספים פופולאריים של ישראלים באנגליה ובישראל, שאלתי חברים בשתי המדינות, וגם פרסמתי שאלון קצר בפייסבוק. כ- 100 ישראלים שגרים בממלכה ענו לי כי הם צורכים אחד או יותר מבין המוצרים: ויטמין C, שמן דגים, קו-קיו 10 וברזל, ויטמין D, כורכום ופרוביוטיקה. לעומתם, ענו לי 154 ישראלים בארץ, שעבורם התוספים המובילים הם: ויטמין D, כורכום, אבקת קולגן, סידן, מגנזיום וברזל.
ויטמין C – מסייע בעיקר לחזוק מערכת החיסון. יכול להיות בעייתי לאנשים מסוימים כך שיש להיזהר במינונים. תתפלאו, אבל בגמבה אדומה יש יותר ויטמין C מתפוז.
קו קיו 10 CoQ10 – מסייע לטיפול במחלות לב, לאיזון לחץ דם גבוה, לבעיות חניכיים, לשיפור איכות הזרע ויכול לעזור בטיפול בתופעות לוואי של סטטינים (תרופות להורדת כולסטרול). נמצא בעיקר בפולי סויה, ברוקולי, עלים ירוקים כהים, מאקה ועדשי מים מתוקים, דגים שמנים ותפוזים.
ויטמין D – (קלציפרול) מסייע לספיגת סידן ולחיזוק עצמות ושיניים, אנטי דלקתי ומסייע למערכת העיכול והנשימה. לאחרונה, נמצא גם חיוני לתהליכי הפריה חוץ גופית ופריון. לספיגה טובה יותר מומלץ ליטול יחד עם פרוביוטיקה מזונות עשירים בויטמין D, כמו: דגים, ביצים, מוצרי חלב ותחליפיו.
כורכום – שורש הנחשב כאנטי דלקתי, מסייע לטיפול ומניעת דלקת מפרקים, דלקות ויראליות ומחלות דלקתיות של המעי. כורכום ניתן לצרוך כנוזל אבקה או טבליות וספיגתו משתפרת, ככל הנראה בשילוב עם פלפל.
שמן דגים – מקור לאומגה 3 שניתן לקבל מצ’ייה, זרעי פשתן, אצות ים או מרווה. חומצות שמן אומגה 3 מסייעות לבריאות הלב והמוח, ומסייעות להפרעות קשב, זיכרון, מחלות לב ועוד.
פרוביוטיקה – חיידקים המסייעים לבריאות המעי, תומכים במערכת החיסון ועוזרים לספיגה טובה יותר של ויטמינים ומינרלים, חלבונים וחומצות שומן. בבחירת פרוביוטיקה מומלץ להתאים את ההרכב ורשימת החיידקים (לא רק כמות) לבעיה הרפואית. מזונות שתומכים בחיידקי המעי הטבעיים, כוללים כרוב כבוש, מזונות מותססים, עשב חיטה, קימצ’י ופטריות מרפא יפניות.
קולגן – חלבון הקולגן מסייע לטיפול בבריאות העור השיער והציפורניים ונמצא יעיל כתומך בבריאות העצם, בטיפולי אנטי אייג’ינג ובבניית תאים. לספיגה יעילה יותר מומלץ לצרוך יחד עם ויטמין C.
סידן – (קלציום), חיוני לבריאות הלב ואיזון קצב הלב, משתתף בתהליך קרישת הדם והרפיית שרירים, מסייע בנזקי גיל המעבר ואובדן מסת עצם. מזונות עשירים בסידן, הם מוצרי חלב, מוצרי סויה, קטניות – שעועית, חומוס, עדשים, פול, טחינה ושומשום, ירקות ירוקים, אגוזים ושקדים.
מגנזיום – מסייע לטיפול ומניעת התכווצויות שרירים, טיפול בפצעים, כאבים ומיגרנות. חבישות מגנזיום מסייעות לריפוי והחלמת תפרים אחרי לידה או ניתוח. חלב מגנזיום מיועד לזירוז פעילות מעיים כלומר, טיפול בעצירות.
ברזל – מסייע לערנות, לגדילה, להחלמה ולחילוף חומרים. לספיגה יעילה יותר מומלץ ליטול יחד עם ויטמין C ו/או פרוביוטיקה. מזונות עשירים בברזל הם בשר, קטניות לרבות סויה, אגוזים שקדים וירקות, בעיקר ירוקים.
איך בוחרים תוסף מזון
מומלץ לוודא שהיצרן מוכר ומאושר. חשוב לבדוק שהמוצר מכיל את מה שאתם מצפים למצוא, ללא תוספות מיותרות, ללא קמחים או סוכרים מיותרים. מומלץ לרוב לבחור תוספים טבעיים. על פי התחזיות לשנת 2027 שפרסם ה- HFMA (Health Food Manufacturers’ Association) צפוי גידול משמעותי בעיקר בהיקף תוספי התזונה לאוכלוסייה המתבגרת. ביניהם תוספים לתמיכה במפרקים, לחיזוק קוגניטיבי, לחיזוק ותמיכה בבריאות העצם, לעיניים ולמערכת העיכול.
*המידע אינו מהווה המלצה רפואית ויש להיוועץ באנשי מקצוע טרם נטילת תוספים למיניהם.
מיכל אור-רודיך היא דיאטנית ונטורופתית, מתמחה בתזונה אישית, איזון סוכר, כולסטרול ומשקל, הורמונים וגיל מעבר, מחלות דלקתיות והפרעות אכילה
michalorudich@gmail.com
www.michalor-healthylife.com